Hævede lymfer efter Covid-vaccinen kan forekomme!

Jeg fik mig lidt af en forskrækkelse for et par dage siden – bedst, som jeg ikke følte, jeg havde bivirkninger efter min Covid-vaccine, opdagede jeg en hævet lymfekirtel ved mit nøgleben! Det er ikke en bivirkning, vi har hørt så meget om i Danmark, men i USA advares kvinder vidt og bredt om ikke at gå i panik – og udskyde eventuelle mammografier til seks uger efter vaccinationen.

Hævet lymfe ved halsen efter Covid vaccine er en normal bivirkning!

Jeg fik, som du måske har læst, min anden Pfizer BioNtech vaccine i onsdags og har haft det helt fint. Efter fire dage fik jeg dog en anelse hovedpine og træthed – og så opdagede jeg til min skræk en hævet lymfekirtel, som en stort ært, ved mit venstre nøgleben. I samme side, som jeg fik stikket.

Med en historik med brystkræft er en knude noget, der rammer direkte med i krybdyrhjernen og den inderste frygt. Jeg var ikke informeret om denne bivirkning, og i Danmark hører vi kun lidt om potentielle hævelser af lymfeknuder i armhulen i den side, hvor stikket er givet.

Det tog mig lidt research, og halvandet døgns tid, at falde helt ned på jorden igen! Så nu vil jeg lige give den videre, hvis du også skulle komme i den situation!

Hvis du efter en Covid19-vaccine opdager en eller flere hævede lymfeknuder under armen eller ved nøglebenet, så er det faktisk et godt tegn! Det betyder ganske enkelt, at kroppen responderer som den skal – og det er IKKE usædvanligt.

 

 

Undgå unødig frygt!

Jeg har nu læst artikler på adskillige amerikanske medier, der rapporterer, at hævede lymfeknuder ved armhule og nøgleben – og endda helt op til halsen – kan være en normal og forventet bivirkning efter modtagelse af COVID-19-vaccinen. De hævende lymfer er kun et godt tegn på, at kroppen reagerer og skaber antistoffer.

Hævede lymfer kan være et tegn på kræft, især hvis de er fremkommet uden en god grund, er hårde og fastsiddende, er røde, varme og ømme og ledsaget af andre symptomer som feber, nattesved eller uforklarligt vægttab.

 

Det fremgår, at mange amerikanske læger nu arbejder på at sprede budskabet i et forsøg på at forhindre ekstra angst for patienter, der måske frygter det værste uden at vide om denne vaccinebivirkning. Nogle anbefaler endda kvinder at udskyde deres mammografi til seks uger efter vaccinen for at undgå falsk alarm pga. hævede lymfer.

Jeg ville ønske, jeg var blevet tydeligt informeret om denne bivirkning, som især kommer efter anden vaccine, men jeg er helt rolig med den hævede kirtel nu. Ingen grund til panik eller unødige undersøgelser – det er højst sandsynligt bare fordi mit system virker!

Nu er informationen givet videre, hvis du også skulle opleve noget lignende, når du er blevet vaccineret mod Covid-19! ♥

23 replies
 1. Rikke Holme
  Rikke Holme siger:

  Hvor er jeg glad for at læse om andre med hævede lymfer efter vaccine. Jeg har været hos lægen i dag og sendt videre i kræftpakken grundet hævet lymfeknude ved kravebenet og under min arm, begge i den side jeg fik første vaccine for næsten 14 dage siden. Din skrivelse beroliger mig🙏 Tusinde tak for du deler👍🤗 vh Rikke

  Svar
 2. Inge
  Inge siger:

  Hej
  Jeg har fået første stik for en uge siden (Pfizer) og fik efter et par dage ondt i armhulen. Det gør stadig ondt. Jeg er egentlig ikke hævet, måske en smule… Men hvor lang tid går der inden ømheden og evt. hævelse forsvinder? MVH Inge

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Inge,
   Dejligt, at du skriver.
   Hos mig gik der temmelig længe – over en måned – før hævelsen fortog sig. Det var dog ikke ømt hos mig.
   Nu er der gået 2,5 måned, og hvis jeg mærker rigtigt godt efter, er der stadig en lille bitte hævelse tilbage. Næsten ingenting.
   Håber, det kan bruges.

   De bedste hilsner
   Jeanette

   Svar
 3. Kenneth
  Kenneth siger:

  Hold da op hvor dejligt du har skrevet 🙂 , jeg har selv fået moderna 1stik for en uge siden , og har lige opdaget en mandel der ikke er øm , på ca.2cm ved kravebenet. Den er i samme side som ,hvor jeg blev stukket. Har haft lidt feber ,kvalme i nogle dage,lige efter.Lægen online mente det kunne være bivirkning efter vaccinationen.

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Kenneth,
   Det glæder mig virkelig meget, at min erfaring kan bruges.
   Det lyder præcis som om, du har samme oplevelse som jeg. Her 2,5 måned efter er der – hvis jeg leder efter den – en lille bitte perle tilbage.
   Ellers er alt fint.

   Mange hilsner
   Jeanette

   Svar
 4. Teodora A. Anca
  Teodora A. Anca siger:

  Vildt! Jeg har fået en hævelse i en lymfeknude nøjagtig samme sted som dig (dvs. over mit venstre nøgleben), og jeg tænkte, det kunne skyldes 2. stik med Pfizer, som jeg modtog i går.
  Hvor lang tid gik der før den forsvandt igen? 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Teodora,

   Ja, det lyder unægtelig som det samme! Her to måneder efter er min gået fra ca. en mandel i størrelse til en lillebitte ært.
   Man bliver lidt forskrækket, men de forsvinder stille og roligt igen.

   KH Jeanette

   Svar
 5. Gitte
  Gitte siger:

  Tak for info om denne bivirkning med hævede lymfekirtler. Den beroliger mig lidt. Fik Moderna-vaccine d. 19.05. De første par dage havde jeg en meget øm arm, men på 6. dagen opdagede jeg først en øm knude i armhulen og et par timer efter en stor øm lymfeknude ved kravebenet – begge dele i “Stiksiden”. Søgte læge i går. Hér blev jeg først gjort bekendt med denne bivirkning. Efterfølgende har jeg søgt mere om det på nettet og nu fandt jeg endelig dit “skriv”, som også fortæller lidt om varigheden. Tak 😉

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Gitte,
   Selv tak, og tak fordi du skriver. Det gør mig altid glad med feedback, og her må jeg sige, at jeg bliver ekstra glad for hver eneste, der undgår at blive urolig.
   Det er altid rart – også for mig – at vide, at man ikke er den eneste.
   For mig gik der 4-5 dage, før jeg opdagede den hævede lymfeknude, og her to måneder efter er den næææsten forsvundet. Der er dog stadig en lille ært.

   KH Jeanette

   Svar
 6. Kristine Eriksen
  Kristine Eriksen siger:

  Jeg har i dag fået andet stik med pfizer (første stik med astra) og jeg har SÅ ondt ved en lymfeknude ved nøglebenet. Blev ret bange men læste heldigvis din oplevelse og blev beroliger. Tak!

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Kristine,
   Tusind tak, fordi du giver dig tid til at skrive! Jeg er utrolig glad, når jeg hører, at min erfaring har været til hjælp for andre.
   Det har taget et par måneder, før min lymfeknude blev helt lille igen, så bare hav tålmodighed.
   KH Jeanette

   Svar
  • Margret Grøn Levring
   Margret Grøn Levring siger:

   Jeg fik mit andet stik for 2 dage siden og har en golf-kuglestor hævelse under armen hvor jeg fik stikket. Ringede til lægevagten som sagde, at det kunne man ikke få af det og at det nok var en fedtknude, men naturligvis er det ikke det, for en sådan kommer ikke på 2 dage. Da jeg var 20 år og sygeplejestuderende, fik jeg en ny koppevaccine fordi jeg skulle passe en patient som fik konstateret kopper i Danmark. ( Den sidste koppepatient i DK ) min armhule hævede også op og det varede mange år inden den blev forholdsvis normal igen. Nu håber jeg bare, at den dennegang på et tidspunkt bliver normal for det er irriterende. Jeg er nu 73 år. Jeg undre mig over at lægerne her i Dk ikke ved bedre. Bedste Hilsner Margrèt

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Ja, det virker underligt, at der ikke er mere viden/information om hævede lymfekirtler. Så er det godt, vi kan udveksle erfaringer herinde 🙂
    Jeg håber, din hævelse snart forsvinder. Min var som en mandel og er nu efter et par måneder som en lillebitte ært.
    KH Jeanette

    Svar
 7. Anette Ninon
  Anette Ninon siger:

  Kære Jeanette
  Er lige blevet vaccineret, og fandt dit indlæg, rart at du informerer, så er jeg forberedt.
  Bedste hilsner
  Anette

  Svar
 8. Katja
  Katja siger:

  Pyha! Jeg røg lige tilbage i overlevelses-mode som for 2 år siden hvor jeg fik konstateret kræft. MR er lige kommet retur med svar om hævet lymfeknude i samme side som jeg fik 2. stik af vaccinen 5 dage før. Tænker jeg lige venter med at gå i panik! Tak fordi du deler.
  Kh Katja

  Svar
 9. Charlotte
  Charlotte siger:

  TAK Jeanette !!! Var SÅ nervøs for at min kræft var vendt tilbage. Har også hævede lymfer efter vaccinen, puh-ha blev virkelig nervøs. Tak fordi du delte – det burde blive informeret ud.

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Velbekomme! Og tusind tak, fordi du skriver. Det gør mig SÅ glad at vide, at det kan hjælpe andre, at jeg deler min erfaring og viden.
   Enig – vi kunne være sparet for et chok, hvis det bare stod på liste!!!!
   Alt godt til dig.
   KH Jeanette

   Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Birte,
   Den er stadig hævet, men efter 3-4 dage faldt det til ca. det halve. Nu er det bare en lille ært.
   Jeg har læst mig frem til, at hævelsen kan vare op til seks uger.

   De bedste hilsner
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.