Hævede lymfer efter Covid-vaccinen kan forekomme!

Jeg fik mig lidt af en forskrækkelse for et par dage siden – bedst, som jeg ikke følte, jeg havde bivirkninger efter min Covid-vaccine, opdagede jeg en hævet lymfekirtel ved mit nøgleben! Det er ikke en bivirkning, vi har hørt så meget om i Danmark, men i USA advares kvinder vidt og bredt om ikke at gå i panik – og udskyde eventuelle mammografier til seks uger efter vaccinationen.

Hævet lymfe ved halsen efter Covid vaccine er en normal bivirkning!

Jeg fik, som du måske har læst, min anden Pfizer BioNtech vaccine i onsdags og har haft det helt fint. Efter fire dage fik jeg dog en anelse hovedpine og træthed – og så opdagede jeg til min skræk en hævet lymfekirtel, som en stort ært, ved mit venstre nøgleben. I samme side, som jeg fik stikket.

Med en historik med brystkræft er en knude noget, der rammer direkte med i krybdyrhjernen og den inderste frygt. Jeg var ikke informeret om denne bivirkning, og i Danmark hører vi kun lidt om potentielle hævelser af lymfeknuder i armhulen i den side, hvor stikket er givet.

Det tog mig lidt research, og halvandet døgns tid, at falde helt ned på jorden igen! Så nu vil jeg lige give den videre, hvis du også skulle komme i den situation!

Hvis du efter en Covid19-vaccine opdager en eller flere hævede lymfeknuder under armen eller ved nøglebenet, så er det faktisk et godt tegn! Det betyder ganske enkelt, at kroppen responderer som den skal – og det er IKKE usædvanligt.

 

 

Undgå unødig frygt!

Jeg har nu læst artikler på adskillige amerikanske medier, der rapporterer, at hævede lymfeknuder ved armhule og nøgleben – og endda helt op til halsen – kan være en normal og forventet bivirkning efter modtagelse af COVID-19-vaccinen. De hævende lymfer er kun et godt tegn på, at kroppen reagerer og skaber antistoffer.

Hævede lymfer kan være et tegn på kræft, især hvis de er fremkommet uden en god grund, er hårde og fastsiddende, er røde, varme og ømme og ledsaget af andre symptomer som feber, nattesved eller uforklarligt vægttab.

 

Det fremgår, at mange amerikanske læger nu arbejder på at sprede budskabet i et forsøg på at forhindre ekstra angst for patienter, der måske frygter det værste uden at vide om denne vaccinebivirkning. Nogle anbefaler endda kvinder at udskyde deres mammografi til seks uger efter vaccinen for at undgå falsk alarm pga. hævede lymfer.

Jeg ville ønske, jeg var blevet tydeligt informeret om denne bivirkning, som især kommer efter anden vaccine, men jeg er helt rolig med den hævede kirtel nu. Ingen grund til panik eller unødige undersøgelser – det er højst sandsynligt bare fordi mit system virker!

Nu er informationen givet videre, hvis du også skulle opleve noget lignende, når du er blevet vaccineret mod Covid-19! ♥

55 replies
 1. Pernille
  Pernille siger:

  Kære Jeanette

  Tusind tak for dit indlæg. Fik Pzifer for to dage siden, og har netop opdaget en knude på størrelse med en ært lige over mit venstre nøgleben. Der var fuld panik på indtil jeg fandt dit indlæg. Tager et smut til lægen i morgen for en sikkerheds skyld, og melder det derefter på Lægemiddelstyrelsen som en mulig bivirkning.

  Tusind tak!

  Svar
 2. Tine Sjørup
  Tine Sjørup siger:

  Mange tak! Jeg har en hævelse på størrelse med en tennisbold lige under armhulen, og jeg blev meget nervøs, fordi den også gør ondt og besværliggør min brug af Venstre arm, men nu kan jeg slappe af ved tanken om, at det er en bivirkning fra sidste stik fredag. Tak!

  Svar
 3. Janne
  Janne siger:

  Jeg melder mig i koret. Tusind tak for at dele. Jeg er på 6. dagen efter 1. Moderna stik og i går aftes (ret præcist 5 døgn efter vacc.) blev jeg øm i armhulen. I morges mærkede jeg en knude på størrelse med en stor ært og den er bare blevet mere og mere øm i løbet af dagen. Panikken var stor. Nu er jeg mere rolig ☺️

  Svar
 4. C
  C siger:

  Tusind tak for dit indlæg!! Jeg brød simpelthen sammen af lettelse efter at have læst det. Opdagede mine to knuder i højre side over kravebenet og var allerede på vej til lægen med frygten om det værste. TAK for at skabe lidt ro!

  Svar
 5. Jonathan
  Jonathan siger:

  Tak fordi du har delt informationen. Jeg blev øm og hævet ved nøglebenet på 10. dagen efter første Moderna vaccine, i samme side som stikket. Jeg havde og en lidt forsinket træthedsreaktion 3-4 dage efter stikket.

  Dit indlæg, og de mange kommentarer har givet lidt ro.

  Svar
 6. Birgit
  Birgit siger:

  1000 tak for informationen. Din blog var den første jeg fandt med de bivirkningen efter 2. Vaccination. Dog klør de hævede lymfekirtler helt afsindig ved mig så jeg tager antihistamin. Jeg fik den sidste torsdag og allerede fredag begyndte det at hæve op og senere på dagen at klø. Har fået fjernet brystet i den side så begyndte at blive lidt nervøs men er glad for jeg fik læst her 😊

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Birgit,
   Hvor er det dejligt, at du skriver! Det gør mig virkelig glad hver eneste gang, der er nogen, der har fundet ro ved at læse mine erfaringer.
   Med din historie, så forstår jeg 100% din nervøsitet!

   KH Jeanette

   Svar
 7. Charlotte
  Charlotte siger:

  Tak for nyttig viden. Selv oplevet det samme. Efter Ca. 2 dage har jeg en hævet lymfeknuder ved nøglebenet. De af jer det har haft det samme, hvorlænge gik der inden den var normal igen? Syntes at det er ubehageligt og lidt bange for det. Har nogen af jer andre indberettet det?

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Charlotte,
   Der gik over en måned, før min hævelse blev mindre!
   I USA anbefaler de kvinder at udskyde mammografier med 4-8 uger efter vaccinen, så det kan altså tage noget tid. Op til 10 uger har jeg læst.

   Hvis man er bange eller har mistanke om, at der er noget galt, skal man selvfølgelig blive undersøgt, men det er altså en almindelig bivirkning, som over 10% får i samme side, som de er stukket.

   Jeg har indberettet det.

   De bedste hilsner
   Jeanette

   Svar
 8. Pernille
  Pernille siger:

  Tusinde tak fordi du har givet dig tid til at skrive dette. Det har virkelig beroliget mig. Jeg vågnede nemlig på 2 dagen efter min 2 vaccine og var øm og hævet og fandt en mindre knude ved mit nøgleben, samme side som jeg havde fået vaccinen. Så tusinde tak fordi du delte din oplevelse 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Pernille,
   Tak, fordi du skriver. Det er jeg glad for – og fantastisk, at min deling af oplevelsen er til gavn! 🙂
   KH Jeanette

   Svar
 9. Cecilie
  Cecilie siger:

  Hej Jeanette.
  Jeg har fået en knude i Venstre armhule, hvilket jeg også kobler til vaccinen. Men, min knude hæver meget op hele tiden og falder lidt igen. Den er så smertefuld og hæmmer mig fra at kunne løfte armene og tage mig af mine borgere.. Har andre mon haft den erfaring også? 🤷🏽‍♀️

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Cecilie,
   Jeg håber, det går fremad med din hævelse – og tak, fordi du skriver.
   Hvis det er i samme side som, du er blevet stukket, er der stor sandsynlighed for, at det er en immunrespons, fordi dit system arbejder.
   Min ved nøglebenet var ikke smertefuld, men hævet og en smule øm.

   Man kan selvfølgelig aldrig vide 100%, hvad der er vaccinen og hvad der er noget andet, så hvis du er urolig, så vil jeg selvfølgelig altid opfordre til at få det undersøgt. I USA udskyder de fx mammografier med 4-8 uger efter vaccinen pga., at hævede lymfer giver anledning til unødige biopiser.

   Håber, det kan bruges 🙂

   KH Jeanette

   Svar
  • Sisse
   Sisse siger:

   Jeg har samme oplevelse. Efter 2. Pfizer vaccine har jeg også meget hævede lymfer i armhulen. De er ret ømme og går ud i musklen under armen.
   Er nu blevet beroliget af at læse om jeres oplevelser af det samme 🙂
   Sisse

   Svar
  • Camilla
   Camilla siger:

   Jeg fik 2. stik for 2 dage siden og jeg er også vanvittig øm og hævet i armhulen, så du er ikke alene

   Svar
 10. Brian Jensen
  Brian Jensen siger:

  Mange tak for Info. Fik anden stik den 13. juli og her 3 dage efter er jeg stadigvæk øm og hævet under begge arme. Med din info er jeg blevet mindre nervøs. Så igen mange tak. 😊👍

  Svar
 11. Hannah
  Hannah siger:

  Tak for at dele din oplevelse! Jeg har også fået en hævet lymfe ved nøglebenet her 6 dage efter mit første stik med Pfizer. Dit indlæg har givet mig lidt mere ro ☺️

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Hannah,
   Tusind tak for, at du skriver! Det gør mig virkelig glad, at du har kunnet finde noget ro i at læse, at jeg har haft præcis samme oplevelse.
   Mange hilsner
   Jeanette

   Svar
 12. Niels
  Niels siger:

  Hej rigtig rart at vide jeg ikke er den eneste, der gik nemlig kun en dag efter og så kunne jeg fornemme en kugle under min højre armhule, der hvor jeg altså også er blevet stukket! rigtig betrykkende. tak for at dele den viden

  Svar
 13. Caroline
  Caroline siger:

  Tusind tak for at dele.. Jeg fik første stik med moderna for en uge siden og opdage igår lidt hævede og ømme lymfeknuder på halsen og idag også over nøglebenet og blev lidt nervøs, så er bare mega glad for at læse din og andres erfaringer herinde.. tak 🙏

  Svar
 14. Christina
  Christina siger:

  Tusind tak hvor er jeg glad for din info omkring dette, fik sidste vaccine i torsdags og igår aftes og idag har mine lymfer i armhulen været så hævede at min BH generer, googlede rundt og fandt heldigvis din blog, så nu er jeg langt mere rolig, tak 🙏🏻 For var begyndt at blive lidt nervøs, da jeg sidste år var gennem et længere udrednings forløb grundet en sjælden kræft mistanke fra lægerne.
  Kh Christina

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Christina,
   Tak, fordi du skriver. Det gør mig afsindig glad, at det her kan være til nytte for andre!
   Man bliver jo så bange, når der er hævelser, især os, der har haft kræft, eller mistanke om det, inde på livet. Og generelt er det jo noget, der kan skræmme os alle.
   Det var så sødt af dig at give dig tid til at give feedback – det betyder meget for mig.

   KH Jeanette

   Svar
 15. Chris
  Chris siger:

  Jeg har nu dagen efter 2 stik en hævede lymfe knude i skridtet i den side jeg blev vaccinert. Der var ikke noget første gang. Så det er vist ikke kun omkring nøglebenet og i armhulen at man kan få hævede lymfe knuder

  Svar
   • Pernille
    Pernille siger:

    Kære Jeanette

    Tusind tak for dit indlæg. Fik Pzifer for to dage siden, og har netop opdaget en knude på størrelse med en ært lige over mit venstre nøgleben. Der var fuld panik på indtil jeg fandt dit indlæg. Tager et smut til lægen i morgen for en sikkerheds skyld, og melder det derefter på Lægemiddelstyrelsen som en mulig bivirkning.

    Tusind tak!

    Svar
 16. Trille
  Trille siger:

  Puha…ja sikke en forskrækkelse man får sig. Jeg mærkede en hævet lymfe over kravebenet en uge efter mit 1. stik med Moderna og gik lidt i panik. Her 3 dage efter er den stadig øm og på størrelse med en lille mandel (er også slem til at mærke på den heletiden da angsten stadig ligger lidt i baghovedet) Håber den snart bliver mindre – og mine bekymringer det samme. Tak fordi du deler en viden der ikke oplyses meget om.

  Svar
 17. Rikke Holme
  Rikke Holme siger:

  Hvor er jeg glad for at læse om andre med hævede lymfer efter vaccine. Jeg har været hos lægen i dag og sendt videre i kræftpakken grundet hævet lymfeknude ved kravebenet og under min arm, begge i den side jeg fik første vaccine for næsten 14 dage siden. Din skrivelse beroliger mig🙏 Tusinde tak for du deler👍🤗 vh Rikke

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Rikke,
   Hvor er jeg ked af at høre, at du skal igennem nervepirrende undersøgelser. Der er til gengæld en stor chance for, at det skyldes vaccinen, og det ligner helt det mønster, jeg har haft – og har læst amerikanske læger beskrive. De advarer netop mod unødige biopsier og undersøgelser de første 8 uger efter vaccinen. På den anden side, så er det selvfølgelig også vigtigt at være på den sikre side.

   Jeg glad for at have beroliget dig med min historie og ønsker dig alt det bedste.

   KH Jeanette

   Svar
 18. Inge
  Inge siger:

  Hej
  Jeg har fået første stik for en uge siden (Pfizer) og fik efter et par dage ondt i armhulen. Det gør stadig ondt. Jeg er egentlig ikke hævet, måske en smule… Men hvor lang tid går der inden ømheden og evt. hævelse forsvinder? MVH Inge

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Inge,
   Dejligt, at du skriver.
   Hos mig gik der temmelig længe – over en måned – før hævelsen fortog sig. Det var dog ikke ømt hos mig.
   Nu er der gået 2,5 måned, og hvis jeg mærker rigtigt godt efter, er der stadig en lille bitte hævelse tilbage. Næsten ingenting.
   Håber, det kan bruges.

   De bedste hilsner
   Jeanette

   Svar
 19. Kenneth
  Kenneth siger:

  Hold da op hvor dejligt du har skrevet 🙂 , jeg har selv fået moderna 1stik for en uge siden , og har lige opdaget en mandel der ikke er øm , på ca.2cm ved kravebenet. Den er i samme side som ,hvor jeg blev stukket. Har haft lidt feber ,kvalme i nogle dage,lige efter.Lægen online mente det kunne være bivirkning efter vaccinationen.

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Kenneth,
   Det glæder mig virkelig meget, at min erfaring kan bruges.
   Det lyder præcis som om, du har samme oplevelse som jeg. Her 2,5 måned efter er der – hvis jeg leder efter den – en lille bitte perle tilbage.
   Ellers er alt fint.

   Mange hilsner
   Jeanette

   Svar
 20. Teodora A. Anca
  Teodora A. Anca siger:

  Vildt! Jeg har fået en hævelse i en lymfeknude nøjagtig samme sted som dig (dvs. over mit venstre nøgleben), og jeg tænkte, det kunne skyldes 2. stik med Pfizer, som jeg modtog i går.
  Hvor lang tid gik der før den forsvandt igen? 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Teodora,

   Ja, det lyder unægtelig som det samme! Her to måneder efter er min gået fra ca. en mandel i størrelse til en lillebitte ært.
   Man bliver lidt forskrækket, men de forsvinder stille og roligt igen.

   KH Jeanette

   Svar
 21. Gitte
  Gitte siger:

  Tak for info om denne bivirkning med hævede lymfekirtler. Den beroliger mig lidt. Fik Moderna-vaccine d. 19.05. De første par dage havde jeg en meget øm arm, men på 6. dagen opdagede jeg først en øm knude i armhulen og et par timer efter en stor øm lymfeknude ved kravebenet – begge dele i “Stiksiden”. Søgte læge i går. Hér blev jeg først gjort bekendt med denne bivirkning. Efterfølgende har jeg søgt mere om det på nettet og nu fandt jeg endelig dit “skriv”, som også fortæller lidt om varigheden. Tak 😉

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Gitte,
   Selv tak, og tak fordi du skriver. Det gør mig altid glad med feedback, og her må jeg sige, at jeg bliver ekstra glad for hver eneste, der undgår at blive urolig.
   Det er altid rart – også for mig – at vide, at man ikke er den eneste.
   For mig gik der 4-5 dage, før jeg opdagede den hævede lymfeknude, og her to måneder efter er den næææsten forsvundet. Der er dog stadig en lille ært.

   KH Jeanette

   Svar
 22. Kristine Eriksen
  Kristine Eriksen siger:

  Jeg har i dag fået andet stik med pfizer (første stik med astra) og jeg har SÅ ondt ved en lymfeknude ved nøglebenet. Blev ret bange men læste heldigvis din oplevelse og blev beroliger. Tak!

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Kristine,
   Tusind tak, fordi du giver dig tid til at skrive! Jeg er utrolig glad, når jeg hører, at min erfaring har været til hjælp for andre.
   Det har taget et par måneder, før min lymfeknude blev helt lille igen, så bare hav tålmodighed.
   KH Jeanette

   Svar
  • Margret Grøn Levring
   Margret Grøn Levring siger:

   Jeg fik mit andet stik for 2 dage siden og har en golf-kuglestor hævelse under armen hvor jeg fik stikket. Ringede til lægevagten som sagde, at det kunne man ikke få af det og at det nok var en fedtknude, men naturligvis er det ikke det, for en sådan kommer ikke på 2 dage. Da jeg var 20 år og sygeplejestuderende, fik jeg en ny koppevaccine fordi jeg skulle passe en patient som fik konstateret kopper i Danmark. ( Den sidste koppepatient i DK ) min armhule hævede også op og det varede mange år inden den blev forholdsvis normal igen. Nu håber jeg bare, at den dennegang på et tidspunkt bliver normal for det er irriterende. Jeg er nu 73 år. Jeg undre mig over at lægerne her i Dk ikke ved bedre. Bedste Hilsner Margrèt

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Ja, det virker underligt, at der ikke er mere viden/information om hævede lymfekirtler. Så er det godt, vi kan udveksle erfaringer herinde 🙂
    Jeg håber, din hævelse snart forsvinder. Min var som en mandel og er nu efter et par måneder som en lillebitte ært.
    KH Jeanette

    Svar
 23. Anette Ninon
  Anette Ninon siger:

  Kære Jeanette
  Er lige blevet vaccineret, og fandt dit indlæg, rart at du informerer, så er jeg forberedt.
  Bedste hilsner
  Anette

  Svar
 24. Katja
  Katja siger:

  Pyha! Jeg røg lige tilbage i overlevelses-mode som for 2 år siden hvor jeg fik konstateret kræft. MR er lige kommet retur med svar om hævet lymfeknude i samme side som jeg fik 2. stik af vaccinen 5 dage før. Tænker jeg lige venter med at gå i panik! Tak fordi du deler.
  Kh Katja

  Svar
 25. Charlotte
  Charlotte siger:

  TAK Jeanette !!! Var SÅ nervøs for at min kræft var vendt tilbage. Har også hævede lymfer efter vaccinen, puh-ha blev virkelig nervøs. Tak fordi du delte – det burde blive informeret ud.

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Velbekomme! Og tusind tak, fordi du skriver. Det gør mig SÅ glad at vide, at det kan hjælpe andre, at jeg deler min erfaring og viden.
   Enig – vi kunne være sparet for et chok, hvis det bare stod på liste!!!!
   Alt godt til dig.
   KH Jeanette

   Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Birte,
   Den er stadig hævet, men efter 3-4 dage faldt det til ca. det halve. Nu er det bare en lille ært.
   Jeg har læst mig frem til, at hævelsen kan vare op til seks uger.

   De bedste hilsner
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.