MIT MENNESKE af Herbjørg Wassmo er en smuk roman om den modne kærlighed

Mit menneske af Herbjørg Wassmo anmeldelse

Mit menneske er Herbjørg Wassmos første roman på dansk i fem år – og som altid, når det gælder hende, en af de romaner, der efterlader et savn, når den sidste side er læst. Hvordan mon det går med Rut og Gorm?
Samtidig fortsætter de med at være tilstedeværende som en lærerig inspiration til den modne og rummelige, voksne, kærlighed. Den, der siger, “jeg elsker dig, derfor har jeg brug for dig” i stedet for den umodne “jeg har brug for dig, derfor elsker jeg dig”! Om at finde sit menneske – og dermed finde sig selv.

Anmeldelse. Indeholder reklamelinks til Saxo. 

Du kender måske den prisvindende norske forfatter Herbjørg Wassmo for hendes episke bøger om Dina (Dina Bog, Lykkens søn, Karnas Arv og Den der ser) eller den vidunderlige slægtsroman Hundrede år.
Nu er der, for første gang siden 2017, nyt på dansk fra hendes hånd, og jeg er sikker på, at alle fans står på spring – og at de ikke bliver skuffede.

Mit menneske knytter sig løseligt an til romanen Det syvende møde fra 2001. Det er samme to hovedpersoner, Rut og Gorm, men den nye roman kan sagtens læses selvstændigt.

Hvor har jeg dog nydt denne, hele vejen igennem, smukke bog!


Den modne kærlighed

Romanen handler om den modne kærlighed. Ikke alene finder Rut og Gorm endelig sammen i en voksen alder med børn og skæbner i bagagen.
De er også i stand til at leve sammen i en moden kærlighed, der uanset tid, sted og alder, handler om at være sammen og have brug for hinanden, fordi det ikke kan være anderledes, fordi det er funderet i dyb kærlighed, respekt, åbenhed og rummelighed.

Det er meget inspirerende, nærmest dannende læsning, samtidig med, at man fanges af fortællingen og menneskene og deres udvikling igennem 35 år.
Hvordan de er præget af deres baggrund fra den samme nordnorske by, og hvordan de udvikler sig sammen som mennesker og kunstnere. I Oslo, Berlin og Paris.

Trods deres forskelligheder, Gorm er den priviligerede købmandssøn, og Rut er fra beskedne, religiøse kår, bliver de afgørende for hinandens udvikling.
Den lidt kantede og målrettede, succesfulde, billedkunstner Rut –  og Gorm, der ønsker at bryde den familiebestemte skæbne og læse litteratur på universitetet. Sammen folder de sig ud som mennesker og kunstnerne, den ene som maler, den anden som forfatter – og giver hinanden plads og frihed.
Fordi de har kærligheden og måske har været skabt for hinanden lige siden, de mødte hinanden som børn.

Det er en meget smuk og livsklog historie, som kan tjene til forbillede for både parforholdet og menneskelige relationer i det hele taget.

 

“Der er ingen, der har lært mig så meget, som hovedkarakterne fra mine romaner. Gorm og Rut har lært mig meget om at leve sammen som par og have en hverdag sammen og samtidig give hinanden frihed til at være udøvende kunstnere” – Herbjørg Wassmo

 

At blive den man er

Rut og Gorm har begge ulykkelige ægteskaber bag sig og har hver især et barn. En søn og en datter. Rut har en kompliceret relation bag sig, da de mødes. Den fascinerende tyske gallerist har også været med til at danne hende som kunstner. Men uden at give hende friheden.
Hele deres mosaik af mennesker, alt, hvad de kommer med, og alt, hvad de hver især søger i livet, er der plads til. Det er ikke altid let, men med forståelse og medmenneskelighed kommer man langt.

Gorm kommer med sin søsters selvmord i bagagen og en forudbestemt skæbne som den, der skulle videreføre familievirksomheden.
Hele denne mosaik af mennesker, fra fortid og nutid, i livet og i døden, formår Rut og Gorm at forholde sig til, og særligt Gorm, der undervejs får succes som forfatter og tænker, er en smuk kilde af empati, ro, forståelse og rummelighed. Han forstår, hvad Rut har brug for, og hun er samtidig en lige så stor kilde til inspiration for ham. Uden hende, var han nok aldrig blevet sig selv, blevet det store menneske, han er. Fået kunstneren ud af forretningsmanden, og havde valgt sin egen vej fremfor den, der har var lagt ud for ham.

 

Det er en meget inspirerende og læseværdig bog, hvor siderne nærmest vender sig selv, indtil man sidder klogere tilbage – med et lille savn og meget visere på livet og kærligheden.

Mit menneske af Herbjørg Wassmo får hos Saxo her. (reklamelink)

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.