Jeg kan trække vejret igen – jeg er rask og har en plan!

For første gang i knap tre måneder går jeg ikke og venter på svar! Hverken på biopsier, MR-scanning, operationer, mikroskopier eller på, hvad der nu skal ske! Nu er jeg erklæret rask, og der er en plan for den forebyggende behandling, som skal sikre, at jeg ikke i fremtiden får tilbagefald af brystkræft. Jeg kan trække vejret igen og det samme kan min familie og alle de andre mennesker i mit liv, som har støttet mig og været bekymrede ♥

Jeg ved også, at mange af jer har fulgt med her på bloggen, hvor jeg har valgt at dele mit forløb igennem de sidste to måneder – og tusind tak for det ♥
Det er en stor lettelse af være rask, og efterbehandlingen, som du kan læse mere om længere nede, bliver også i den milde ende.

Hele forløbet på bloggen!

Jeg startede med at skrive optimistisk om resultaterne af den første kliniske mammografi (som du kan læse her), hvor der indtil videre ikke var noget. Til jeg troede, jeg “bare” skulle opereres for forstadier – og det hele var en nærmest ubetydelig sag, som nu var ryddet af vejen – og til erkendelse af, at jeg 6 uger henne i forløbet havde glædet mig for tidligt og skulle opereres igen. Her var jeg endnu ikke parat til at fortælle, at der faktisk var to små tumordannelser, der havde ført mig over hegnet fra celleforandringer til et tidligt stadie af invasiv kræft. Hele vejen igennem har jeg gjort ALT for at holde fanen højt og troen på det bedste udfald intakt.

Den 3. maj efter min re-operation kom alle kortene på bordet – og jeg er meget taknemmelig for min screening. Jeg har fået taget to lymfer ud, som ikke viser spredning af sygdommen, og jeg føler mig igen meget heldig.

Herefter har de seneste tre søndagsindlæg været præget af den situation, jeg har været i. Fordi det ikke kunne være anderledes – det har været ekstremt hårdt og fyldt næsten alt.
Den 13. maj stod jeg (og min mand, som har været 100% ved min side) overfor 10. besøg på hospitalet og opfølgning på operationen. Igen gik jeg og ventede og tænkte og håbede det bedste af al magt, mens jeg studerede diagnoser og behandlinger på internettet. Operationen var heldigvis vellykket, og der var ingen sygdom i det ekstra område, der var blevet fjernet. Jeg er fuld af beundring for min kirurg!

I søndags gik jeg linen ud og viste mine bryster frem efter to operationer. For at vise, at det er blevet utroligt pænt og for at vise, at en brystbevarende ikke behøver at være så slem, når man er i de små screeningsdetekterede tilfælde. Jeg fortalte også, at jeg nu manglede at tale med onkologen om forebyggende behandling for at undgå tilbagefald i fremtiden.

Jeg er RASK!

I søndags kunne du læse mine tanker om risikoen for tilbagefald og forebyggende behandlinger. Og om, hvad jeg ikke mindst SELV har tænkt mig at gøre.

Jeg har været meget i tvivl – direkte skeptisk – ligesom jeg tror, at rigtigt mange er, når de skal afveje fordele og ulemper i forhold til behandlingernes gavnlighed og bivirkninger. Men igen har jeg været heldig, føler jeg selv. Ikke mindst fordi, jeg er forbi overgangsalderen, så står jeg overfor en langt mildere behandling af mit tidlige, østrogenfølsomme og ikke så store (under 1 cm.) brystkræfttilfælde, end hvis jeg havde været før eller under menopausen. Var det sket et år før, eller havde jeg fået østrogentilskud i overgangsalderen, så var det langt sværere at behandle. Jeg havde ikke troet, at jeg skulle takke min postmenopausale krop, men halleluja og tak for den! (så overvej det grundigt, hvis du overvejer østrogentilskud, som også øger din risiko for brystkræft).

Hvor jeg i søndags lidt forsigtigt erklærede mig for realistisk rask, så kunne onkologen som det første i onsdags slå fast overfor mig, at jeg ER rask, fuldstændig rask. Det var dejligt at høre så direkte fra en læges mund!

Stråler og medicin skal nulstille min risiko

Alt er ude, og yderligere behandling er ikke for at helbrede mig, men for at sikre mig mod et tilbagefald i fremtiden. Det har jeg besluttet at sige JA til. Sammen med alle mine egne tiltag omkring kost og motion, positiv tænkning, meditation, yoga m.m., vil det nemlig betyde, at min risiko kommer ned på samme niveau som alle andres og jeg skal kun tjekkes hvert andet år. Så det giver mening!
Det betyder, at jeg i juni måned skal have 15 strålebehandlinger – 5 gange om ugen i 3 uger – og jeg skal tage medicin i form af en aromatasehæmmer, der reducerer østrogenet i kroppen, i 5 år.
Igen er jeg i den milde ende, idet stråler gives fra 3-6 uger og medicin i 5 eller 10 år.

Jeg frygter ikke strålerne og ved fra andre, at det ikke er særligt slemt. Desuden har onkologen – som var så sød og empatisk – overbevist mig om, at de nu er blevet så dygtige, at jeg ikke skal frygte for hjerte og lungevæv. Igen må jeg understrege, at jeg er heldig, for det er kun selve brystet, der skal bestråles, da der er ikke er spredning.
Pillerne er en lidt anden sag, og 5 år er lang tid, men jeg har hørt om flere, der slet ikke har bivirkninger, så det satser jeg også på, at jeg ikke får. Meget handler om kost og motion, hvor jeg allerede har sat kraftigt ind. Så jeg vil slet ikke have fokus på bivirkninger (for så skal man i alt fald nok få dem = nocepo effekten).

Jeg kan trække vejret igen!

sund livsstil efter brystkræft

Nu har jeg en plan. Jeg er rask. Min risiko bliver nulstillet. Jeg er heldig. Jeg er færdig med at vente. Jeg er glad og har energi. Vi skal videre!

Jeg føler mig ude på den anden side, nu hvor der ikke er flere ubekendte og kan allerede nu mærke, at jeg trækker vejret på en ny måde og får energien tilbage. Resten af forløbet er praktik, så mit normale liv er allerede så småt ved at vende tilbage. Bevares, juni bliver da med et værre renderi på hospitalet dagligt og måske lidt øm hud, men i forhold til at være angst, så er det ingenting for mig.

Jeg har taget udfordringen op og har indrettet kosten 100% efter at forebygge ny sygdom. Det går fantastisk, og jeg vil snart fortælle mere om, hvad det går ud på. Jeg har også fået en mulighed for at spørge Umahro Cadogan til råds, hvilket du også kommer til at høre mere om. På søndag skal jeg til Yin yoga workshop, og jeg er startet på at løbe igen.

Efter sådan en omgang, bliver livet ikke helt det samme, og jeg er indstillet på, at det skal være endnu bedre, gladere og sundere.

12 replies
 1. Anne
  Anne siger:

  Hej Jeanette,
  Jeg tror, at jeg nøjagtigt ved, hvordan du har det og kender alle de samme følelser, da jeg selv lige har været i din situation.
  Dog fik jeg jeg stråler på æggestokke,fjernelse af bryst med indsat protese og nu anti hormon beh. i 5 år som dig.
  Det hele tager tid og det skal nok gå, når man tænker positivt, men desværre må jeg sige nu her 1/2 år inde i antiøstrogen behandlingen at der for mig er en del bivirkninger, håber ikke der bliver det for dig.
  Glæder mig til at høre om din kost, som du har skrevet, du vil fortælle om.
  Rigtig god weekend

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Anne,
   Tusind tak, fordi du skriver – og det må du endelig gøre igen, hvis du får lyst. Jeg synes, det er så vigtigt, at vi deler vores erfaringer, og det er godt at vide, at man ikke er alene, selvom sådan en omgang selvfølgelig ikke er noget, man ønsker for nogen. Det er nok svært helt for andre, som ikke har prøvet noget lignende, at forstå det psykiske pres, man går igennem i sådan et forløb, og jeg er glad for at høre, at du også har følelsen af, at det nok skal gå, når man tænker positivt.
   Jeg forsøger at forholde mig optimistisk omkring den medicinske behandling, men jeg kan også godt se, at der er rigtigt mange, der får bivirkninger. Indtil videre mærker jeg ingenting, men jeg er også kun lige startet. Jeg hægter mig meget op på en kær veninde, som har været igennem 5 års behandling uden bivirkninger, og så vil jeg forsøge at kæmpe imod med motion og kost. Men det er jo slet ikke sikkert, at det lykkes. Jeg er i alt fald ked af at høre, at du slås med det.
   Jeg har tænkt mig at bruge mit interview med Umahro på bl.a. det emne, så jeg vender snart tilbage med noget, som kan være et bud på, hvad man selv kan gøre for om ikke andet at lindre problemerne.

   De bedste ønsker til dig, god weekend og mange kærlige hilsner
   Jeanette

   Svar
 2. tina/mormormedstiletter
  tina/mormormedstiletter siger:

  Nøjjj, hvor er du sej, Jeanette:-)
  Du har en totalt fed måde at tilgå din sygdom og helbredelse på og jeg er sikker på, at det er den som er skyld i at du har klaret det hele så flot.
  Cool også, at du viste dine bryste frem forleden, så vi alle kan se, at der ikke på den front er noget at være nervøs for, hvis vi andre skulle være nødt til at få samme operation:-)
  Tak!!

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Tina,
   Tusind tak, jeg er virkelig glad, hvis det på nogen måder kan hjælpe andre. Det er jo nærmest en folkesygdom, så jeg synes, det er vigtigt, at jeg som blogger deler mine erfaringer – også selvom de er knap så rosenrøde.

   Det HAR været hårdt, men jeg har kæmpet, præcis som du siger, for at komme så godt igennem som muligt med optimisme og positivitet og en stålsat tro på det bedste – og ved at bruge mit netværk, få så meget viden og tage så meget ansvar selv, som jeg overhovedet kan. Vi er jo alle forskellige, har forskellige behov og ressourcer, men den strategi har virket for mig, og det glæder mig dybt i mit hjerte, når du kommenterer som du gør og giver mig så fint et skulderklap. Tusind tak for det.

   Kærlig hilsen og god dag
   Jeanette

   Svar
 3. Marianne Andreasen
  Marianne Andreasen siger:

  Søde Nette! Dejlig besked at få. Du er bare så sej, og selvfølgelig går det. Jeg tror på, at stædighed, vilje og kost også har en signifikant betydning. Og du har hele pakken. Knus fra Marianne

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Marianne,
   Tusind tak for din hilsen. Ja, nu er det hele ved at være overstået, men det har selvfølgelig været en utrolig hård tid for os alle sammen. Det sætter en masse tanker og frygt i gang hos både een selv, men også de nærmeste – Sten, mine forældre, min bror og hele resten af familien. Men jeg nyder så meget støtte og opbakning, og har, som du siger, en stor kampvilje, så det er gået godt, og nu er jeg meget snart ude på den anden side igen. Det tager selvfølgelig noget tid at komme sig helt over psykisk, men jeg kæmper videre og tager alt det ansvar selv, jeg kan – og så skal det nok gå.
   Håber også, at du har det godt.
   Knus Jeanette

   Svar
 4. Gitte NO
  Gitte NO siger:

  Sikken en dejlig nyhed at starte weekenden på! Tak for dine ærlige indlæg under hele forløbet, jeg er sikker på det kan hjælpe andre at læse en historie fra den anden side af lægens bord. Pøj, pøj med behandlingerne i juni og hav så en dejlig sommer 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Åh, hvor er du sød. Tusind tak, og jeg håber virkelig, at det kan bruges til noget. Om ikke andet, så er jeg så glad for nu igen at kunne skrive en glad historie herinde.
   Rigtig dejlig weekend og sommer til dig og tak, fordi du skrev!

   Svar
 5. Ibbe
  Ibbe siger:

  Du er stærk. Du har så vidunderligt et mindset. Du har hjerte. Du har power. Juni klarer du med alt dette. Jeg er så glad for at onkologen var sød og dygtig – der betyder så meget.

  Møs fra Ibbe og god weekend

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Tak kæreste Ib!!!!!!!! Du giver mig tårer i øjnene – tak!! Og til dig kan jeg kun sige alt det samme i lige måde. Du er den sødeste og sejeste, jeg kender.
   Stort knus og vi ses snart…..

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.