Kollagen er det nye hotte emne – her er bogen med alt, du skal vide!
Kollagen eller collagen, kært barn har mange navne, er et af de hotteste emner, når det kommer til skønhed og anti-age.
Hvordan opretholder vi bedst et niveau af det vigtige protein i forhold til opretholdelsen af sundhed, styrke og ungdommelighed i bl.a. led, knogler, muskler og hud? I læge Jerk Langer og sundhedsredaktør Karen Lyagers nye bog “Collagen – Stærk, sund og smertefri” får du svar på alt, hvad du bør vide om kollagen. Hvad siger forskningen fx om virkningen kollagentilskud?
Kollagen er for tiden det helt store – og utroligt interessante – buzzword inden for skønhed. Vi taler om kosttilskud, skønhedsprodukter og -behandlinger, der lover at booste niveauet af vores kollagen i huden, gøre os mindre rynkede eller gøre vores knogler og negle stærkere og vores led smertefri.
Selvom vi ser en del tilskud dukke op på markedet, der lover fornyet spændstighed og færre rynker i huden, så har vi endnu kun set begyndelsen i Danmark. Vi har stadig gode at se caféer, der tilbyder kollagenskud i kaffen eller restauranter, der tilbyder kollagenmad, ligesom det nok er de færreste, der er klar over, hvor meget kollagen betyder ikke bare for huden, men også for sundheden i vores led og knogler. Men det skal nok komme, for kollagen er big business og så meget desto mere er der god grund til at læse den nye bog for at finde ud af, hvad vi reelt ved indtil videre.
Lovende forskning om kollagens betydning
I bogen kommer forfatterne grundigt omkring den nyeste forskning om kollagen, hvad kollagen er, og hvad det betyder for kroppen. Hvordan du ved at spise kollagenholdig kost kan opnå en lang række sundhedsmæssige fordele som mere elastiske blodkar, tykkere hår og mere robuste negle, færre ledsmerter og bedre bevægelighed, bedre sårheling og en mere fast og mindre rynket hud.
I virkeligheden handler det om at spise “rigtig” mad, masser af grønt og vitaminrigt – men i denne sammenhæng også med animalske fødevarer i form af kød og fisk. I bogen får du inspiration og detaljeret viden.
Fra omkring 30-års alderen falder den naturlige kollagenproduktion i kroppen, og der begynder at opstå fine linjer og rynker i ansigtet. Rygning og for meget sol forstærker denne effekt, mens et indtag af kollagen måske kan tage kampen op til en vis udstrækning. Især gennem kosten, men de rigtige kosttilskud er måske heller ikke ubetinget nogen tosset idé.
Kollagen er ingen quick-win!
Forskningen på området er kun lige begyndt – og resultaterne er ikke altid entydige – men dog er der en række studier, der viser, hvad forfatterne kalder, lovende resultater. Der er endda forsøg, der peger på, at kollagentilskud muligvis kan have en gavnlig effekt på slidgigt. Men det er generelt ikke en quick-win, det kræver vedvarende indtag og tålmodighed, men så vil nogle med stor sandsynlighed også opleve en gevinst.
Ved indtagelse af kollagen ved man aldrig, hvor kroppen vælger at optage den – om det er i hud, knogler, brusk eller muskler. Den forunderlige krop bestemmer nemlig helt selv, hvor kollagen kanaliseres hen (måske dér, hvor der er mest behov for reparation), men ét er sikkert, og det er, at det kræver en alsidig kost, der sikrer det kompleks af aminosyrer og vitaminer, der betinger dannelsen i kroppen.
Kollagenmad er en ren hyldest til mormor-køkkenet!
Indtagelse af kollagen via en varieret kost, der sikrer alle de afgørende aminosyrer og især c-vitamin, der er en betingelse for optagelse af kollagenet, er og bliver det mest optimale. Men forfatterne selv tyer dog til kollagentilskud de dage, hvor der ikke er tid til at tilberede kollagenrig kost.
I bogen anvises de fødevarer, der er kollagenrige og en række gode opskrifter til inspiration. Det er langt hen ad vejen en hyldest til mormor-køkkenet, og til at lave rigtig mad fra bunden – på dyr og fisk, meget gerne hele med knogler og ben, og gerne langtidskogt ! Jo længere tid, der koges, jo mere kollagen trækkes der ud af knoglerne. Men generelt er det det animalske køkken, der udgør kollagenkøkkenet, hvor det findes i knogler, bindevæv, hud m.m. Så husk altid fremover at spise skindet på kyllingen! 🙂
Kollagen udgør en tredjedel af alle kroppens proteiner, og er en af de vigtigste byggesten. Det er uundværligt for dine muskler, knogler, blodkar og sener og virker forebyggende mod slidgigt og hjælper dig med at hele, hvis du har fået et sår. Kollagen i bindevævet holder din hud elastisk, fast og giver den ungdommelig fylde.
Kollagen kosttilskud – hvordan virker det?
Flere studier viser, at kollagentilskud over nogle måneder virkelig kan have en effekt på hud og led, men ikke altid. Studierne er med andre ord ikke entydige, så flere undersøgelser er nødvendige og undervejs. Nogle oplever dog overbevisende resultater på både rynker, tørhed i huden og ledproblemer. Men husk, at kroppen suverænt selv bestemmer, hvor den kanaliserer de optagne kollagenpeptider hen!
Forfatterne virker nu også til at være ganske overbeviste om kollagentilskuddets muligheder efter at have studeret alverdens ny forskning på området. Læge Jerk Langer har fx selv erkendt, at han var gået lidt for vegetarisk efter at have beskæftiget sig så meget med anti-inflammatorisk kost. Dermed risikerer han at dræne sener, muskler, led og hud for de aminosyrer, der er nødvendige for at opbygge ny kollagen. Med daglig træning er hans kollagenbehov endda ekstra stort. Så nu har han øget indtaget af animalsk mad, hovedsaglig fisk, og langtidskogt suppe på knogler (bone broth). Nogle dage supplerer han endda med 10 g kollagentilskud.
Generelt anbefales 10 g dagligt som behandling og 5 g til vedligeholdelse. Bogen anviser mange gode måder, som du kan indtage kollagenpulver på. Det smukke er, at det tåler både frost og opvarmning, så mulighederne er utallige. Du kan også bare kaste det ned med et glas vand!
Kollagen udgør 80 pct. af vores hud og arbejder sammen med det andet protein, der hedder elastin, der – rigtigt gættet – holder vores hud elastisk. Allerede fra vi er i 20’erne begynder vi langsomt at miste lidt af vores kollagen hvert år. Huden bliver mere tør, får flere linjer og bliver mindre fast, så ideen om at supplere med løbende indtagelse af kollagentilskud virker til at ligge lige for.
Kollagen er i sig selv så stort en molekyle, at det ikke kan optages i kroppen. Derfor er tilskuddene brudt ned i mindre og mere optagelige peptider – kendt som fragmenteret eller hydrolyseret kollagen. Generelt anbefales det i bogen at vælge et tilskud af god kvalitet. Om det er fra marine eller kød ser umiddelbart ikke ud til at gøre forskel.
Kollagentilskud indeholder ikke de essentielle aminosyrer, der understøtter opbygningen af ny kollagen, så det er vigtigt, at du stadig får en alsidig kost. Desuden er det vigtigt, at du får c-vitamin samtidig gerne fra naturlige fødevarer.
Som du nok fornemmer er kollagen et stort emne, som langt fra er studeret færdigt. Med Collagen bogen får du en grundig indføring i al den nyeste forskning og den gængse viden på området, samt en række anvisninger til, hvordan du kan få mere kollagen ind i din kost – og måske via pulver, hvis du vil give det et forsøg. Måske vil du opleve en flottere hud, stærkere negle og hår, mere bevægelige og smertefri led – og du kan opleve en forbedring af din træningsevne eller din robusthed i forhold til skader.
Selv er jeg især blevet inspireret af i forhold til kosten, og i det mindste forsikret i, at min forkærlighed for hjemmelavet mad – og nu også med flere hele kyllinger, udskæringer med knogler, flere fisk og flere langtidskogte supper – slet ikke er så tosset endda ♥
Der er også indkøbt en bøtte kollagenpulver i husstanden, skal jeg indrømme – og det vender jeg tilbage til en anden dag!
Bogen Collagen – Stærk, sund og smertefri fås hos Saxo.com (reklamelink)
Skriv en kommentar
Skriv din kommentar her!Alle er velkomne til at deltage