Sådan giver du gamle møbler nyt liv med maling

Sådan forvandles et gammelt møbel med maling

Her kan du se, hvordan maling af et gammelt møbel, i dette tilfælde et skrivebord, kan gøre det mere let og moderne og give det et nyt liv.

Jeg er så heldig, at jeg har fået lov at få min oldefars gamle skrivebord. Det er et lille fint bord, som mine forældre har arvet for et halvt århundrede siden og har passet på gennem årene – og som jeg nu har fået lov at overtage. For mig er det altså ikke bare et hvilket som helst skrivebord, men en del af min historie.

Maling af gammelt afsyret bord

Et hjem er en forlængelse af ens identitet – summen af ens valg og påfund og af de ting, man er faldet over, har ønsket sig, arvet eller fået i gave. Med andre ord personligt.

Der er ikke ret langt mellem idé og handling hos mig. Så straks efter, at jeg havde fået lov at få skrivebordet, fik jeg det hentet og sat ind i stuen.
Dernæst gik en dags tid, hvor jeg overvejede om det skulle males – og ikke mindst i hvilken farve.

Valg af farve til det gamle møbel

Træ er smukt, men et gammelt møbel, der står afsyret, kan nogengange virke lidt tungt og gammeldags. Min oprindelige tanke havde været at male det, og sådan endte det også efter en dags overvejelse.
Dernæst var der farvevalget. Det er ikke altid nogen let ting. Jeg var i mit hoved omkring de oplagte sort, grå og hvid, men endte med grågrøn Exhale fra Jotun.

Sådan vælger du farve når du skal male dit møbel

Jeg tog udgangspunkt i sammenhængen, som møblet skal stå i. Ikke mindst det fantastiske kelimtæppe fra Noeola.

Jeg kiggede naturligvis på rummet og sammenhængen, som skrivebordet skal stå i. En mørkeblå væg, en lyserød sofa – og et gulvtæppe, hvor jeg forsøger at binde det hele sammen. Jeg tog udgangspunkt i nogle grålige toner i tæppet, og straks jeg så Exhale, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle være den!
På grund af lysindfaldet fra vinduet virker farve mere gråblå både i virkeligheden og på nogle af billederne, men den er reelt grågrøn. Men i begge tilfælde – både med og uden meget lys – er den virkelig fin, og jeg er tilfreds med valget.

Farven Exhale fra Jotun brug på et gammelt møbel

Exhale fra Jotun!

Jeg var også omkring kalkmaling, men valgte alligevel en mere slidstærk løsning, som også er helt mat, Lady træ og panelmaling fra Jotun. Det er flot dækkende, super mat, tørrer hurtigt og er nem at arbejde med. Jeg blev anbefaling en grunder, der vil stoppe evt. gulligt udtræk fra træet, men det sprang jeg let og elegant hen over. Skrivebordet har stået afsyret og ubehandlet i årtier, så jeg satser på, at der ikke trækker noget igennem (og tålmodighed er ikke min stærke side).

5-6 timers arbejde – så er skrivebordet forvandlet!

Mal gamle møbler i en moderne farve

Bordet blev hurtigt vasket af, skufferne taget ud og beslagene skruet af (de kunne ikke pudses så meget op, da laget af messing efterhånden var meget tyndt eller ikke-eksisterende, men det er også smukt, at de står slidt og patinerede).
Så er det bare at smøge ærmerne op og komme igang med penslen. Man undervurderer nok altid arbejdet, og jeg brugte i alt et sted mellem 5 og 6 timer på at male skrivebordet to gange. Jeg malede alt – inkl. bagsiden, men ikke oppe under på bundet af bordet – og heller ikke det indvendige af skufferne. Jeg tænker, at jeg skal finde noget sødt hyldepapir og lægge i bunden af skufferne.

Maling af gammelt skrivebord

Før- og efter!

Her kan du se det gamle skrivebord, før og efter malingen. Det var bestemt også smukt som afsyret, men jeg er rigtig glad min beslutning om at gøre det mere opdateret – og lidt lettere i udtrykket – med en farve. Der var ikke så meget nostalgi at tage hensyn til, da bordet oprindeligt havde været brunt, siden hvidt med guld, så afsyret. Hver periode sin stil.

Gammelt skrivebord før og efter maling i en smart farve

 

Mine oldefar var, udover at være bagermester, også sognerådsformand. Da min far var en lille dreng, tog han alle kommunens frimærker fra skuffen og klistrede dem fint op i vindueskarmen :-)))
Min mor fik bordet ændret fra brunt til hvidt med guld – indtil hun afsyrede det en gang i 80’erne. Og nu synes de, at det er fint, at jeg tager det videre hos mig ♥

Så her bliver det nu mig, der vil sidde og læse, når jeg nu formentlig går i gang med en ny uddannelse til psykoterapeut efter sommer.

Gammelt skrivebord malet og i moderne indretning

5 kommentarer
 1. Mette J M
  Mette J M siger:

  Superflot forvandling, elsker det!

  Sjovt, min oldefar var også oprindeligt bagermester men blev senere i livet sognefoged (og forfatter). Det er da lidt pudsigt 😃

  Svar
  • Mette J M
   Mette J M siger:

   Hov og sjovt nok igen, så havde jeg også hans gamle skrivebord stående i mit barndomsværelse. Tror dog desværre ikke vi har det mere i familien.

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Hej Mette,
    Hvor er det sjovt, som vores historier er ens. Der er ting, jeg også gerne ville have haft beholdt, når jeg ser i bakspejlet. Men man kan jo desværre ikke have det hele, og så er det dejligt at der trods alt er bevaret noget.
    Og tak, jeg er så glad for, at du kan lide min forvandling.
    KH Jeanette ❤️

    Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.