,

2000 l kildevand pr. minut, 500 års tradition, forandring på 3 uger. Læs om kurbyen Karlsbad!


Jeg befinder mig på et ret unikt sted! Det er første gang, at jeg oplever ægte og historisk europæisk kur-kultur baseret på helbredende kildevand, som springer op lige omkring os, hvor vi går.

Jeg er i en af de mest kendte og klassiske kurbyer i verden: Karlovy Vary. For os bedre kendt under navnet Karlsbad.  En lille pittoresk by i Tjekkiet, tæt på grænsen til Tyskland og ca. 2 timers kørsel fra Prag.

Reklame/ Pressetur arrangeret af BOHO Travels.

Karlsbad er den mest berømte kurby!

Af de mange kurbyer, der findes i Tjekkiet, er Karlsbad den største og mest berømte, og har i århundreder tiltrukket berømtheder og regenter fra Johann Sebastian Bach over Sigmund Freud til den russiske zar – og utallige filmstjerner, idet byen hvert år danner rammen om en berømt filmfestival.
På Prezident hotel, hvor jeg befinder mig, er de stolte af at have haft bl.a. den russiske præsident Mikhail Gorbatjov og den tjekkiske præsident Václac Havel som kurgæster flere gange.

2000 liter varmt helsebringende vand hvert minut!

Rundt omkring i Karlsbad er der 15 naturlige varme kilder med temperaturer mellem ca. 24 og 72 grader, der leverer 2000 liter vand, med et højt indhold af mineraler og sporstoffer, hvert eneste minut.

Vandet har siden 1500-tallet været brugt til helsebringende drikkekure, og bruges den dag i dag som en del af de både medicinske behandlinger og spabehandlinger, som tilbydes i byen. Mange går rundt med den traditionelle kop med en lang tud, hvorfra vandet suges op.

Allerede i 1500-tallet blev den første medicinske beskrivelse af kildevandet udgivet, og som det første sted i Europa praktiseres drikkekure bestående af det termalske kildevand, som området er rigt på. .

Balance, heling, forandring!

Jeg er på et kurhotel – Hotel Prezident – midt i Karlsbad. Arrangeret af det nye lille rejsebureau Boho Travels, der er specialiseret i skræddersyede ture med både wellness, medicinske og avancerede anti-age ture. Du kan se det hele her(reklamelink)

På hotellet er der læger, under kyndig ledelse af 69-årige Dr. Milada Sárová, som ordinerer individuelle programmer bestående af:
Masser af frisk luft, daglig indtagelse af termalsk kildevand, bevægelse, ro, fred og stimulerende og afslappende spabehandlinger.

Til en komplet ændring af kroppen på cellulært niveau, detox, vægttab, bekæmpelse af livsstilssygdomme og rekonvalescens efter operationer, sygdom og skader. På 2-3 uger lover de en forandring om det er diabetes, fordøjelse, lever, fertilitet, stress, depression eller andre ubalancer i kroppen, den er gal med.

Hvad består kuren af?

Programmet består typisk af slankende/udrensende behandlinger i form af indtagelse af kildevandet direkte fra de forskellige kilder (de har forskellige temperaturer og virkninger) på forskellige tidspunkter. Vandet indtages typisk gående i små slurke i et særligt tidsrum før hvert måltid.
Der er både gåture i de omkringliggende skove og træningsprogrammer, som udføres på hotellet.
Derudover er der behandlinger i form af massager, mudderbade, oxygenterapi m.v. i hotellets spa.

mudderbad karlsbad

Mudderbade er bare en af de behandlinger, der indgår – og som jeg selvfølgelig ikke har været bleg (haha) for at prøve!

Bortset fra det særlige vand fra kilderne, er det jo helt klassisk med motion og sund kost, det handler om. Men det termalske vandet menes i sig selv at medvirke til at bringe systemet, fordøjelse, hormoner m.v. i balance.
Derudover er der en faktor i forhold til at tage 2-3 uger helt væk fra dagligdagen og ud i den meget friske luft og de rolige omgivelser, hvor floden, der løber i gennem byen er det, som larmer mest. Her er meget lidt trafik, meget frisk luft og selv gaderne er helt rene.

Endelig er der de afslappende behandlinger og beautybehandlinger, så et forløb typisk består af 17 behandlinger pr. uge! Så det er virkelig en kur , hvor man går all in. Det er ikke hygge og wellness og æstetik helt som vi kender det i Norden. Det er hardcore kur på den østeuropæiske måde, men meget aktivt og resultatorienteret.

Rekreation og helse på den klassiske facon!

I Danmark handler det som regel om at komme hjem og i gang efter en operation, eller op på hesten igen efter stress eller depression, så hurtigt som muligt.  I Tjekkiet kan man, ligesom i en række andre lande, få betalt et rekreationsophold på et kursted som i Karlsbad af sygesikringen eller en forsikring.

Med de mange livsstilssygdomme, vi slås med i den vestlige verden, burde vi måske i højere grad vende os mere mod de klassiske dyder og metoder, som et kurophold kan tilbyde.

2-3 uger siges at kunne gøre underværker. For andre vil et kort ophold måske bare være oplevelse, ligesom jeg har fået – eller måske inspiration til at kickstarte et liv mere mere frisk luft og lidt mere fokus på sundhed og balance.
Under alle omstændigheder er stedet en oplevelse værd i forhold til historien og den klassiske spatradition, som går over 500 år tilbage!

Her er lidt af det hele!

Karlsbad – eller Karlovy Vara – er en af de dyreste af de tjekkiske spabyer at bo i, men samtidig kan du spise udmærket aftensmad på restaurant for under 100 kroner. De meget dyre mærketøjsforretninger og smykkeforretninger ligger side om side, men brydes af sjove souvenirbutikker.

Byen har knap 50.000 indbyggere og er hurtig at overskue, men der er alligevel er en storhed over den med en smuk arkitektur, pavilloner og kollonader, et imponerede Grand Hotel og de mange berømte kilder. En lille, stor, by!


Smuk og eventyrlig som var den nærmest en kulisse. Omgivet af bjerge og med floden Teplá løbende brusende og frisk igennem sig.  Ren luft, få biler, rolig. De perfekte omgivelser til en helbredende kur. For andre måske kun til et par dage.
Her er noget af det hele!

Boho Travels bygger bro mellem tradition og fornyelse!

Boho Travels stiller sig på skuldrene af traditionen, men ønsker også at vise, at tiden ikke har stået stille i Tjekkiet, hvad medicinske og kosmetiske behandlinger angår. De har sat sig for at formidle alt fra de skræddersyede medicinske ophold med drikkekure i Karlsbad til ultramoderne anti-age behandlinger med stamceller i Prag.

Selve wellnessdelen er nok det punkt, hvor de kan have sværest ved at konkurrere med det fantastiske udbud, vi har i Norden, hvor vores særlige æstetik og hygge kan være svær at matche. Men bjergluften, historien, traditionen og idyllen i Karlsbad er en oplevelse helt for sig. For ikke mindst at tale om det helsegivende termalske vand, der indeholder over 6 gram mineraler og sporstoffer pr. liter, hvis tydelige spor sætter sig ved kilderne i byen.

Du kan læse mere på BohoTravels.com(reklamelink)

 

2 kommentarer
 1. Tina
  Tina siger:

  Glædelig 5.december!
  Lyder som et dejligt ophold i Karlsbad:-)
  Jeg har været der for mange år siden og gad gerne tager dertil igen engang.
  Efter min arbejdsulykke var jeg 4 uger på Skælskør Gigthospital og en uge på Skodsborg Sanitorium, det var rart at træne og nyde det på rekreation en tid. Så forstår dine ord.
  Dejlige billeder du har med og en god beskrivelse:-)
  Jule hilsner herfra!

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.