Kvinderne regerer i ny vild fremtidsroman fra Maren Uthaug

Fantasien får i den grad frit spil i Maren Uthaugs vilde fremtidsroman "11%", hvor kvinderne har overtaget verden og hvor mænd kun findes indelukket i et avlscenter på Lolland.

Fantasien får i den grad frit spil i Maren Uthaugs vilde fremtidsroman “11%”, hvor kvinderne har overtaget verden, og hvor mænd kun findes indelukket i et avlscenter på Lolland. Vi møder præstinder og amazoner, kvaksalvere, rottepiger og mandekvinder med påsyede penisattrapper i en eventyrlig historie i Danmark anno 2225. Et tankeeksperiment om et samfund, der på godt og ondt er hermetisk renset for mænd og testosteron – på nær en enkelt lille dreng, der vokser op i skjul i et kloster.

Boganmeldelse!
Anmeldereksemplar modtaget fra Lindhardt og Ringhof

 

Maren Uthaugs nye roman 11% foregår i Danmark i 2225. Et samfund, der efter – ikke Revolutionen, men Evolutionen – er fuldstændig overtaget af kvinderne, der har stort set har udslettet det modsatte køn. Der findes et begrænset og kontrolleret antal drenge og mænd, som lever i bure i et avlscenter på Lolland.

Her kan de frekventeres efter behov til seksuel nydelse og til avl. Drengebørn bliver afleveret i centret, såfremt graviditeten ønskes gennemført.

Religionen er fremtrædende, Jesus og Moderen tilbedes, og kirken ledes af en slægt af kvinder. En slags ypperstepræstinder med kobraslanger om halsen, der også håndhæver reglerne og sørger for, at eventuelle undslupne mandlige individer indfanges, da de er for farlige og truende at have gående frit rundt i samfundet. Tænk bare på tidligere tiders voldsmænd og krigsherrer!

Gamle firkantede bygninger er overladt til det naturlige forfald, planternes overtagelse. Godt hjulpet af rotter, der udsættes af rottepigerne.
I stedet bygges efterhånden nye runde, organiske, fælleshuse.

Feminisme gone wild

I de gamle kvarterer – der nu er slum bor der stadig kvinder, der lever uden den gamle infrastruktur, uden ordentlige veje, strøm, centralvarme og rindende vand.

Her møder vi Medea, der bor i et kloster i gammelt, forfaldent, firkantet patriarkalsk hus på Frederiksberg. Her lever hun og de sidste medsøstre, Ældste og Stille, sammen med fugle, hunde og ikke mindst slanger.

Medea er slangeopdrætter og kvaksalver. Hun laver medikamenter af slangegift og bager forbudte kærlighedskager med menstruationsblod. Hun mener i øvrigt ikke, at mændene behandles anstændigt og demonstrerer jævnligt ved avlscentret. Hun har desuden ikke haft hjerte til at aflevere et lille drengebarn, der ved en tilfældighed er født indenfor klostrets vægge. Men hvad skal der blive af ham, og vil han være til fare, når han vokser op og testosteronet slippes løs?

Medea møder Wicca fra den stærke præstindefamilie, og selvom de ikke just er det perfekte match, falder de for hinanden. Alle par er jo selvsagt kvinde-kvinde, og seksualiteten blomstrer og er frigjort. Centret på Lolland kan altid besøget til adspredelse. Mændenes præstation sikres af indsprøjtninger fra centrets læger og forskere.

Sidste centrale figur i romanen er Eva, læge på centret, som bærer på en dyb hemmelighed, der vil være fatal, hvis den slipper ud. Medea, Wicca, Stille og Evas historier bliver flettet sammen gennem den vanvittige fortælling, i en feminisme gone wild, hvor kvinderne er gået linen totalt ud i at overtage verden.

Utopi eller Dystopi?

At dømme efter levestandarden og forfaldet, rigiditeten og de nye magtstrukturer, er det ikke et glansbilledagtigt ideal, der fremstilles. Her er alt overdrevet og kørt ud over grænsen –  at tanken om en verden regeret og beboet udelukkende af kvinder er mulig, men måske også en utopi, et uopnåeligt ideal. Det runde, det frigjorte, det alternative, hvor kvinder elsker kvinder og ikke ønsker mænd frit gående omkring længere som faretruende og voldsparate individer. Hvor sikre nattevandringer i slummen dyrkes, bare fordi man nu kan.

Resultatet er dog, når alt kommer til alt, mere mørk og dystopisk – naturligvis ikke mindst for de, ja stakkels, mænd.

Alt er vendt på hovedet

11% er Tjenerindens Fortælling vendt på hovedet. Bare fordi, kvinder/Maren kan! Og fordi mændene ikke længere skal føle sig sikre i deres grundsikrede overlegenhed.

Her er vi i et forrykt kvindedomineret samfund, hvor mændene nu er dem, der er sat i et seksuelt bur, hvor de er forvandlet til de objekter, som kvinder har været i århundreder. Her blomstrer kvinderne, seksualiteten, nydelsen, friheden, vanviddet, mens det gamle samfund forfalder i et enormt eksperiment.

Historien om de fire kvindeskæbner, hvis liv flettes ind i hinanden, er vild og vanvittig, underholdende, tankevækkende, udfordrende og medrivende. En dystopisk fortælling om, hvor langt ud i ekstremerne, det kan gå – også med kvinderne som de herskende.

 

11% af Maren Uthaug kan købes på  Saxo (reklamelink)

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.