Kvindernes kampdag – i taknemmelighed

Kvindernes kampdag – i taknemmelighed

Jeg må med skam indrømme, at jeg ikke har det store forhold til kvindernes internationale kampdag. Jeg er hverken ude at protestere eller demonstrere, men sidder blot her bag skærmen og reflekterer over, hvor heldige vi kvinder er her i dagens Danmark. Mange af os er måske endda også forvente, og tager det for givet, fordi vi har glemt, hvordan andre har taget kampen for os, så vi kan leve i jævnbyrdighed mellem kønnene i dag.

Så i dag tænker jeg først og fremmest på at huske at være taknemmelig for, at vi er kommet hertil. På alle de kvinder før os, der har taget kampen og banet vejen for ligestilling.

I dag er det 100-året for kvindernes stemme- og valgret i Danmark. For 100 år siden var min farfar et år gammel, og min oldemor havde lige fået lov til at gå ned og stemme. Det er mærkeligt at tænke på, at min oldemor, som jeg jo har kendt, har været uden stemmeret i en periode af sit liv. Vi skulle helt op til 1971, før kvinderne i Schweiz fik stemmeret.
Prøv at forestille dig et liv, hvor kun mændene må stemme og stille op til Folketinget!

Det kan være svært at få øje på grundlaget for kønskampen blandt os danskere i dag. Nogle mener, at kvinderne stadig forskelsbehandles i dagens Danmark, når det kommer til ligeløn og karrieremuligheder. At de typiske kvindefag ikke honoreres tilstrækkeligt. I mine øjne bliver mænd også undertrykt i visse situationer, fx når det kommer til ret til børnene. I bund og grund mener jeg, at vi er nået et sted i vores samfundsudvikling, hvor kampene for uretfærdighed skal tages på tværs af kønnene. Kvinder og mænd kan godt tillade sig at stå sammen i en samfundsindsats mod fx ulighed, vold i hjemmet, til handlede kvinder, tvangsægteskaber og social kontrol.

Kvindeundertrykkelsen er ikke langt væk, hverken i tid eller geografi, så jeg mener stadig, at det er vigtigt, at vi værner om Kvinderne Kampdag. At vi husker og ikke tager noget for givet.
Ikke mindst for de kvinder rundt om i verden, som stadig hver dag undertrykkes og udsættes for vold og overgreb. De vil sikkert kunne tilslutte sig, hvor heldige vi danske kvinder er.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.