,

Lær at styre dine tanker og følelser

Lars Formgaards bog Lær at styre dine tanker og følelser viser, hvordan din hjerne fungerer, og hvordan du gennem enkle teknikker kan blive mere bevidst.

Jeg har læst Lars Formgaards bog Lær at styre dine tanker og følelser, og den har fået en del brikker til at falde på plads. Hans enkle formidling af, hvordan vores hjerner fungerer har for altid indprentet en forståelse af, hvad der sker, når jeg reagerer på det, der sker. Og hvordan min hjerne har formet spor – dannet en automatpilot – som jeg nu bedre kan være opmærksom på og dermed bevidst ændre mine tanker og følelser.

 

Den neuroaffektive tilgang – der bygger bro mellem psykologi og hjerneforskning – er for mig været noget af det stof, der har været sværest tilgængeligt. Derfor er jeg så glad for denne bog af Lars Fomsgaard, der har været så venlig at opsamle en imponerende stor viden om hjerneforskning og skrevet denne bog, der henvender sig til ALLE, der ønsker at forstå deres egne tanker og følelser.

Og ikke mindst gennem opmærksomhed lære at styre tankerne og træffe nye, bevidste valg, hvilket han giver konkrete værktøjer til i bogen.

Lars Fomsgaard gør teorierne og den nyeste hjerneforskning meget let at forstå. Gennem logiske illustrationer af vores 3-delte hjerne, samspillet i hjernen, og hvordan vi kan reagere på impulser enten hurtigt og automatisk eller med omtanke og bevidsthed, falder brikkerne på plads.

Og hvorfor er det så vigtigt at vide?

Hvis, du forstår hvad det er, der sker i din hjernen, så kan du lære at blive mere BEVIDST i dine følelser, tanker – og reaktioner. At blive mere nærværende og opmærksom på, hvad du tænker og gør.

Om det er automatpiloten, der er på spil, eller om du kan være en anden, bevidst vej.

Det kan både hjælpe dig selv ud af uhensigtsmæssige mønstre og tilstande, og det kan hjælpe dig i din kontakt og relationer til andre, hvis fx er låst fast i en negativ følelse eller i ubehagelige tilstande som dårligt humør, depression, angst og stress.

Selvagens – styr dig!

Inden for den neuroaffektive udviklingspsykologi taler man om begrebet “selvagens”. Det vil sige evnen til at bruge sig selv mere klart og bevidst som redskab i kontakt og relation med andre – særligt i professionel sammenhæng, men altså også privat.

I Lars Fomsgaards bog handler det primært om, hvordan dine tanker og følelser i første omgang påvirker DIG SELV. Måske tænker du dig til angst, ubehag, selvbebrejdelser, stress og depressioner. Gennem bogen vil du forstå, hvad der foregår i din hjerne – og gennem simple teknikker lære at styre dine tanker.

 

Alene det at forstå, hvad der sker i din hjerne, vil kunne give dig et nyt mindset og en større bevidsthed. Når du ved, hvorfor dine tanker og følelser opstår, blive de lettere at styre.

Hvilken del af din hjerne bestemmer?


  • * Den gamle krybdyrhjerne, sørger kort sagt for, at vi overlever. Den tager sig af den kropslige funktioner og indeholder drifter og instinkter og som reguleres os med frys, flygt eller kæmp reaktioner, når vi bliver bange.

    * Pattedyrshjernen sørger for, at vi kan styre vores drifter, opnå erfaringer, vælge og ændre adfærd. Pattedyrshjernen registrerer vores følelser og stemninger og har betydning for vores kontakt med andre mennesker.

    * Den nye hjerne, Det Præfrontale Cortex, er uhyre interessant for neuropsykologien for at forstå forholdet mellem vores hjerne og vores adfærd. Det er dette område i hjernen, der virkelig gør os til mennesker og udtrykker vores personlighed gennem bl.a. forestillinger om fremtiden, planlægning, refleksion, beslutninger, sprog,  kreativitet og medfølelse.

 

Alle vores tre hjerner spiller ind i vores tanker og følelser, og den hjerne, der ”sejrer”, styrer vores adfærd. Om det er en tanke, der bevæger sig nedad gennem lagene i hjernen og bliver til en kropslig sansning – eller en følelse eller sansning, der bygger sig op nedefra og bliver til højere komplekse erkendelser og humørtilstande.

 

Uden at du ved det eller tænker over det, kan du blive du bange, ked af det, vred, stivne, flygte, kæmpe, bliver deprimeret eller stresset.

 

Lær at styre dine tanker og følelser

Alene det at forstå, hvad der sker i din hjerne, vil kunne give dig et nyt mindset og en større bevidsthed. Når du ved, hvorfor dine tanker og følelser opstår, blive de lettere at styre.

Når, du får det dårlig over noget, der er sket – eller noget, der skal ske i fremtiden – så er det TANKEN om det, der påvirker dig.

I gestaltterapien taler vi om klarhed og opmærksomhed som det, vi gerne vil arbejde med og gerne vil opnå. For gennem klarhed åbner der sig valg.

Det samme gælder her i bogen. Gennem opmærksomhed på, hvad der sker, kan du lære at styre dine tanker, så du ikke tænker dig til en dårlig følelse. Det får du konkrete teknikker til i bogen.

 

Bogen kan købes hos Saxo her. (reklamelink)

Du kan læse mere om Lars Fomsgaard her. Han har i øvrigt  den fine praksis, at du gratis kan rette henvendelse til ham, hvis du har læst hans bog eller hørt hans foredrag, og har brug for yderligere råd eller vejledning eller bare har brug for at vende noget.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.