Lær om Ayurveda og brug det i hverdagen!



Ayurveda – opskriften til et liv i balance er en ny dansk bog af Zennie og Martin Bonde Mortensen, der giver en meget brugbar og overskuelig indføring i, hvad Ayurveda er, og hvordan du kan bringe livsstilen – eller elementer af den – ind i din hverdag. Om du føler dig i ubalance på den ene eller den anden måde, er syg, har svært ved at sove, uden så megen energi, ikke fungerer helt optimalt fysisk eller psykisk eller gerne vil tabe dig, så kan denne bog blive en øjenåbner og en life changer for dig.

Du behøver nemlig ikke rejse til eksotiske himmelstrøg og på dyre og lange retreats for at lære, hvordan du kan bruge den tusindårige indiske metode. (Selvom jeg personligt dog vil sige, at sådan en rejse virkelig kunne friste, men mere om det længere nede).

Ayurveda handler om at opnå balance, blive sundere og lykkelige gennem de ting, vi spiser og drikker, gennem urter og krydderier – og dertil ved hjælp af sund praksis af fx meditation og gode søvnrytmer. I Indien benytter langt hovedparten af befolkningen een eller anden form for ayurveda for at helbrede sygdom, mens det i den vestlige verden betragtes som en alternativ behandlingsform.

Find ud af, om du er Vata, Pitta eller Kapha!

Først og fremmest kan du ved hjælp af bogen let finde ud af, hvilken Dosha (type), du er. Om du er Vata, Pitta eller Kapha finder du nemt ud af udfra nogle spørgsmål om forskellige karakteristika.

Hjemme hos os er jeg Vata og Sten er Pitta. Det er sjovt at se forskellene på os, både fysisk og mentalt, komme til udtryk her. Det er meget tydeligt, og det er også meget lærerigt at læse, hvad der sker for os, når vi er ude af balance pga. den kost, vi spiser. Eller hvad vi kan opnå, når vi er i balance!

Ayurveda bekræfter måske nogle fornemmelser, du allerede har

Da jeg begyndte at læse bogen og fortælle lidt om den derhjemme, fangede det Stens interesse. Det er ikke alle emner, jeg bringer op, der nødvendigvis gør dét, men lige her var der nogle ting, der med overbevisende klarhed bekræftede ham i, at der er nogle særlige fødevarer, som ikke er gode for ham. Ting, som nøjagtigt stemmer overens med de overfølsomheder, han har, og de ting, som han intuitivt har følt, ikke var gode, bl.a. nødder, mælk og en række citrusfrugter.

Det samme gælder for mig, der har fx tørret frugt på listen over de fødevarer, jeg bør undgå. Jeg har altid haft en fornemmelse af at få det smådårligt, når jeg spiser fx rosiner, tørrede tranebær eller abrikoser.

Ayurveda er ikke nemt, men hellere noget end ingenting!

Hver dosha har en liste over gode og dårlige fødevarer. Man skal bare spise løs af listerne – som er vegetariske – for alle tre doshaer, men undgå ens egen specifikke no go liste.

Sten er gået temmelig meget ind for at undgå sine no go’s, herunder boghvede, som han ellers spiste i sin havregrød hver morgen, rug, tomater, bananer og mælkeprodukter. Han er virkelig tændt på det, og han kan mærke en forskel! Jeg kan mærke en forskel på ham, når han spiser Ayurvedisk, og selvom han havde det godt før, så han har fået det endnu bedre nu!!

Jeg har den “nemme” dosha, Vata, hvor listen over helt forbudte ting ikke er så lang. Det svære er for mig ting som tomater, rug, visse kål- og bønnetyper – og selvfølgelig hvidt sukker, som ikke er godt for nogen. At leve helt efter bogen, og vegetarisk, er nok ikke realistisk for mig, men jeg tænker alligevel over det, og nogle ting har jeg fået bekræftet, at jeg lige så godt kan undgå helt.

For hver indsigt, man får i sund levevis af forskellig art, jo mere viden, man samler sig, jo mere kan man efterhånden sammensætte en levevis, som er god for en.
Ayurveda er for mig meget dragende, og jeg tillader mig at plukke i det og lade mig inspirere dér, hvor jeg føler, at jeg kan bruge det og magter at føre det ud i livet.

Der er også mange gode råd til detox, skønhedsritualer, søvn og meditation, urteteer og andet godt i bogen, som er meget inspirerende.


forfatterne bag Ayurveda-bogen driver også Kropsinstituttet, hvis du vil vide mere. Derudover tilbyder de rejser og retreats, bl.a. Ayurvedarejser til Indien, som jeg kort nævnte i starten, at jeg kunne være fristet af at prøve en gang ♥
Men bogen er et super godt sted at starte, hvis du er nysgerrig på Ayurveda og gerne vil finde ind til, hvordan du kan praktisere det selv i din hverdag.

Den fås hos Saxo.com (reklamelink)

 

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.