Mere er aldrig nok – find vejen til lykken!

Mere er aldrig nok af Niels Overgaard serverer de antikke filosoffers vej til lykken gennem visdom, mod, retfærdighed og mådehold.

Mere er aldrig nok er opfølgeren til Niels Overgaards bestseller Det hele handler ikke om dig.  I den nye bog fortsætter forfatteren arbejdet med at dykke dybt ned i de antikke filosoffer for at finde anvisninger til at leve et godt og lykkeligt liv i vores komplekse, moderne tid. Kort fortalt gør han de originale og ofte svært tilgængelige værker af bl.a. Sokrates, Platon og Aristoteles, og de yngre romerske stoikere Epiktet, Marcus Aurelius og Seneca, forståelige og anvendelige i dagligdagen i 2024 og sætter fokus på det gode liv, som handler mere om indre tilfredshed end ydre succes.

Anmeldelse /Gyldendal

3-400 år f.Kr. lagde de gamle grækere grunden til vores europæiske måde at opfatte verden og eksistensen på. Stoicismen opstod og strakte sig over 500 år fra grundlæggelsen i Athen til videreførelsen af romerske Seneca og kejser Marcus Aurelius.

Niels Overgaard dykker ned i de gamle skrifter og spørger:

Hvordan man bliver lykkelig?

For det ser ikke ud til, at al vores velstand og overflod rigtigt gør noget godt for os på den front.

Det giver derfor mening at vende os mod antikken og filosofien om de etiske idealer. Om menneskeligt fællesskab, om indre ro og harmoni med naturen – og om at acceptere og stå stærkt overfor de tilskikkelser, som livet bringer (deraf begrebet “stoisk ro”).

Måske netop i vores tid, hvor alt går stærkt, og vi – i vores del af verden – står i en overflod af tilbud om forbrug og adspredelse.

Måske er det tid til at sætte kvalitet over kvantitet?

Vores samfund er baseret på vækst og på, at vi lige skal have lidt mere for at blive lykkelige. Vi skal altså helst have det lidt skidt hele tiden og dermed stræbe efter mere.

I takt med, at vi bliver rigere, vokser det dårlige mentale helbred. Oplevelsen af ensomhed er stigende, forekomsten af psykiske lidelser er stigende, mange unge frygter fremtiden.
Måske fordi, mange har placeret lykken udenfor vores egen kontrol!

“Den, der ikke har nok i lidt, har ikke nok i noget”. Epikur (citat fra bogen)

 

Niels Overgaard gennemgår i bogen de gamle filosoffers fire kardinaldyder:
Dyd (visdom), mådehold, retfærdighed og mod.

For at opnå lykken bør vi, ifølge Sokrates, gennemgå en personlig udvikling. Vi skal blive bevidste om vores moralske kompas, have en moralsk dømmekraft (At have penge er fx at foretrække fremfor at være fattig, men aldrig på bekostning af ens moral), arbejde med sin opfattelse af verden og det, der tilstøder os. At acceptere de forhold i livet, vi ikke kan ændre.

Det er vigtigere, hvordan man opfører sig, end hvad man opnår i livet.

 

“Mens danskeren i samtalekøkkenet diskuterer, hvor næste solferie skal gå hen – her bliver jo så mørkt om vinteren – har 80% af verdens befolkning aldrig sat foden i et fly. Hvis man ikke finder en måde at være tilfreds med det, man allerede har, bliver man det nok aldrig. I stedet for at drømme sig væk, skulle man måske snarere tage vare på sin sjæl.”


Vi er skabt til at elske os selv

Spørger du en stoiker, vil han se spædbarnet som et væsen, der automatisk elsker og ønsker at bevare sig selv. “Vuggeargumentet” fortæller os, at udgangspunktet for menneskets væren i verden er, at synes godt om sig selv.

Igennem livet kan selvkærligheden spoleres, men selvhad og fejlopfattelser kan aflæres gennem fx terapi:

 

Kun sjælen selv kan få den til at forandre retning eller sætte sig i bevægelse. De domme, den selv antager, bestemmer dens opfattelse af verden. Marcus Aurelius.

 

Med udgangspunkt i de gamle antikke filosoffer, anvises vejen til lykken gennem de indre værdier, relationer, fællesskabet og naturen, ægte venskaber, mod og rygrad til at vælge til og fra, og gennem nærvær og venlighed, moral, etik og retfærdighed. For, hvad nytter det, at man opnår en masse materiale, hvis det sker på bekostning af moralen?

Bogen er ikke så stramt komponeret og så direkte og konkret serveret i sine anbefalinger, som forgængeren “Det hele handler ikke om dig”, men bogen skal have fem stjerner for at huske os på antikkens dyder, der måske er mere vigtigere end nogensinde at holde fast i her i 2024.

 

 

Køb “Mere er aldrig nok” af Niels Overgaard hos Saxo her. (reklamelink)

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.