Overgangsalder – tabu eller skræmmebillede?

Overgangsalderen er blevet det helt store samtaleemne og vi kvinder deler åbent vores oplevelser i krop og sind åbent og uden skam. Gudskelov for det! Det er ikke længere tabu, og vi finder os ikke længere i at skulle være forkerte i egen krop og alder.

Overgangsalderen er blevet det helt store samtaleemne og vi kvinder deler vores oplevelser i krop og sind åbent og uden skam. Gudskelov for det! Det er ikke længere tabu, og vi finder os ikke i at skulle være forkerte i egen krop og alder.

De, der går forrest, er – naturligt nok – ofte de kvinder, der mærker mange ubehagelige symptomer ved overgangsalderen. Det kan bidrage til, at vi, i stedet for et tabu, nu får skabt et skræmmebillede og en alt for ensidig fortælling om den fase af livet. 20% af os har det faktisk rigtigt godt, og 60% har kun moderate gener.

 


Overgangalderen er her, der og alle vegne. Det er fantastisk, at vi kvinder er så gode til at bruge især de sociale medier til at dele vores erfaringer og bryde tabuer. At vi, i lighed med mændene, uden skam kan omfavne vores alder, de grå hår og alle de andre forandringer, der følger med.

Så langt så godt, og lad os endelige fortsætte med at vise os med alt, hvad det indebærer og med stolthed i alle aldre.

Vi skal bare passe på med, at vi får skabt et skræmmebillede af overgangsalderen og erstatter tabuet med en ensidig historie, der kun har fokus på dem, der har det rigtigt slemt. Jeg har al mulig sympati for de kvinder, der virkelig lider, men det er heldigvis ikke alle, der har udsigt til problemer. Måske endda tværtimod.

 

20% har svære symptomer ved overgangsalderen

Når, det kommer til overgangsalderen, så er jeg heldig, at være blandt de ca. 20%, der har det rigtigt godt. Til gengæld har jeg altid lidt voldsomt af PMS og smerter, så noget retfærdighed tænker jeg, der er 🙂

Selvom, det naturligvis kan være sorgfuldt at blive ældre og erkende, at livet har en ende en dag, så har jeg aldrig været mere i balance og haft det bedre mentalt. Fysisk er der kommet nogle småskavanker i form af den uundgåelige slidgigt, som jeg erkender og indretter mig efter.
Jeg er snart færdig med en ny uddannelse til psykoterapeut, og jeg har aldrig følt mig så stærk kognitivt. Det er i øvrigt en skrøne, at vi absolut skal få sværere ved at lære og huske, når vi bliver ældre.

 

Det er ikke alle, der er så heldige som jeg er, men vi er trods alt 20%, der ikke har, eller har minimale, gener. 60% har moderate gener.

 

 

Der er ca. 20%, der har det rigtigt svært under overgangsalderen, og det har jeg så stor respekt for. Det er godt, at de deler deres historier, for ingen skal føle sig alene med udfordringer med søvnmangel, tørre slimhinder, hedeture, ledsmerter og humørsvingninger.

 

 

Ca. 20% af alle kvinder har ingen eller minimale gener ved overgangsalderen. 60% har moderate gener. 20% har slemme og uudholdelige gener.

 

 

Til gengæld mener jeg også, at vi skal passe på med, at der bliver tegnet et entydigt skræmmebillede af overgangsalderen.
Det kan også være let og ligefrem rart og befriende. Det kan give ro og selvsikkerhed, og et farvel til blødninger og besvær og endda til smerter og PMS.

Overgangsalderen kan også være problemfri

Jeg mener, at det er vigtigt, at få kommunikeret – også til de yngre kvinder – at overgangsalderen også kan være meget andet og bedre end problemer og lidelse. Det er selvfølgelig bare ikke os, man hører så meget fra, fordi det jo går godt.

 

Man skal nok heller ikke underkende, at der også her er en industri klar til at sælge løsninger på problemer, som det kan ende med, at alle tror, de har. Så vi får skabt en nocebo-effekt – altså en “omvendt placebo”, hvor man tror, man har eller skal have alle de symptomer, man hører om.Som sagt, har jeg den største forståelse for dem, der lider og har store gener ved overgangsalderen.
Jeg vil ikke her komme ind på de muligheder, der er for behandling med kosttilskud og hormoner. Det er noget, den enkelte kan overveje, for der er bestemt muligheder for at lette generne, så man kan komme lettere igennem. (de, der som jeg, har haft brystkræft, bliver bestemt frarådet østrogen, også som plantetilskud som fx rødkløver).

Noget af det, jeg skal kan mærke, gør noget godt for mit fysiske og mentale velbefindende er – ikke overraskende – en god kost, ikke at gå amok i sukker, søvn, blid motion og  meditation. Og også gode relationer, frivilligt arbejde, meningsfulde interesser (ny uddannelse, klienter), gør en forskel for min balance og glæde.

 

Jeg har selv i mange år skrevet om og optrådt forskellige steder som repræsentant for det grå hår.
I dette indlæg kan du læse om alder og om at acceptere det, der er.
Jeg har skrevet om overgangsalder og tidlig brystkræft her på bloggen.

Alt sammen med det overordnede tema, der handler om at både acceptere, kæmpe og se det positive. Det gælder også, når det bliver sværere at holde vægten.

 

 


Det er bestemt ikke lige let for alle. Ligesom den fertile tid har været meget forskellig fra kvinde til kvinde, så er overgangsalder ikke ens for alle. Nogle har store udfordinger og lider virkelig, mens andre glider mere eller mindre let igennem.

 

Skriv gerne en besked herunder om, hvordan det er eller har været for DIG ♥

 

 

2 kommentarer
 1. Anja Andersen
  Anja Andersen siger:

  Hej Jeanette

  Jeg har først nu set, at du har denne blog. Jeg har tit nydt dine betragtninger på Instagram og er glad for, at jeg nu kan følge lidt mere uddybende med her.

  Tak fra Anja

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Anja,

   Tusind tak for din kommentar – det gør mig utroligt glad, at du har lyst til at følge med. Det er jo lidt mere sjældent med blogs i vore dage, men jeg nyder netop selv at kunne skrive lidt mere uddybende og blivende.
   Så hjerteligt velkommen her på Qland og tak!

   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.