Mit lille krea spireprojekt

Mit lille krea spireprojekt

forspiring-potter-avispapir

Forleden fik jeg jo bestilt forskellige lækre frø fra Isabella Smith (læs her), og i dag skulle jeg så i gang med mit lille forspiringsprojekt. Jeg må sige, at det ikke er noget, jeg har excellereret voldsomt meget i før, men i år kan jeg ikke vente med at få gang i forår og have. Det kan også være, at det er et alderstegn, at man sådan begynder at rode med forkultivering! 😉

Som du kan se, er det ikke ligefrem en kæmpe produktion, men bare lidt hygge, hvor jeg kan se det spire forhåbentlig inden så længe, og få et lille forspring i haven med tomater, romanesalat, persille, bibernelle, koriander og spiselig viol.

Vi var i byggemarkedet i dag, og jeg følte mig bestemt ikke fristet af de færdige forspiringsløsninger i plastic og flamingo. Det er ikke kønt og desuden er det efter min mening ret skørt at bruge penge på.
Nærmest for ingenting kan man nemlig lave sin egen personlige løsning, som faktisk er til at holde ud at se på – selv her i stuen, hvor jeg sidder.

Det eneste, jeg købte, var noget god jord til forspiring – jeg valgte en krydderurtejord til økologisk dyrkning og satser på, at det er fint til det hele. Derudover skal du bruge:
– en avis
– en bakke af en art (min kurvebakke er fundet på loppemarked til 20 kr.)
– evt. plastic til at lægge i bunden (jeg klippede en klar plasticsæk til).
– til sidst kan du dække med husholdningsfilm, så du får et lille hjemmelavet minidrivhus.

minidrivhus-forspiring

De små potter formes af strimler af avispapir. Klip en dobbeltside i lange strimler, som du former om en flaske. Lad 2-3 cm. papir være fri under flasken, som du folder ind som bund og presser lidt til med flasken. Giv evt. papiret nogle dråber vand til at holde lidt sammen på det.

hjemmelavede-potter-avispapir

Fyld potterne med jord og så dine frø.

potter-avispapir

Tips
Du kan også vælge at plante i æggebakker (husk også her et vandtæt underlag).

Sæt nogle små mærkater eller skilte i din bakke, så du kan huske, hvad der er hvad.

Det er vigtigt at fjerne filmen over planterne, så snart de første spirer er klar til at folde kimbladene ud.

Når planterne er klar til at komme i jorden, planter du dem bare med avispapiret, som forgår. Husk, at det ikke må være for koldt, for så får de små planter et chok, når de bliver flyttet!

6 kommentarer
 1. Birgitte Bonde
  Birgitte Bonde siger:

  Kære Jeanette
  Sikke en god idé! 🙂 Jeg har købt små plasticbakker hos Tiger – men jeg vil da meget heller bruge din model, som er organisk. Tak for et godt råd! – og så må det da godt snart blive lidt lunere, så alt spirer og blomstrer, ik’! 🙂

  Hav en dejlig dag 🙂

  Kh, Birgitte

  Svar
  • Voksenlivsstil
   Voksenlivsstil siger:

   Åh ja, det er så skønt, at foråret er på vej og den rå kulde er forsvundet!
   Altid så dejligt og positivt at høre fra dig 🙂

   Ha’ en rigtig dejlig dag, Birgitte!

   KH Jeanette

   Svar
 2. Kristina
  Kristina siger:

  Man kan også med fordel bruge toiletruller eller køkkenruller (altså pappet ik’!) til at lave forspiringsprojekter. Det er lidt lettere at styre, vil jeg gætte på, fremfor avispapir 🙂

  Svar
  • Voksenlivsstil
   Voksenlivsstil siger:

   Hej Kristina,

   Du har fuldstændig ret, og man kan også bruge æggebakker. Fordelen ved avispapiret eller andet, der opløses og forgår let, er at det kan plantes med ud i jorden. Men måske kan det samme gøres med papirruller.
   Fin idé i alt fald 🙂

   Kh Jeanette

   Svar
 3. Lotte Marie
  Lotte Marie siger:

  Husk at potterne skal kunne ånde under plasticfilmen ellers så mugner de. De må heller ikke stå for tæt så mugner de også.
  …du fornemmer måske jeg selv har lavet den fejl første gang jeg lavede avispotter 🙂

  Svar
  • Voksenlivsstil
   Voksenlivsstil siger:

   Hej Lotte Marie,

   Tusind tak for din kommentar – det er dejligt med nogle erfaringer! Jeg har brugt mikrobølgeovnsfilm, som har små huller, og så er den ikke lagt helt stramt 🙂
   Jeg skal helt klart holde øje med, at jeg ikke har fået presset potterne for meget sammen. Tak!

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.