Ny bog sætter fokus på livet uden børn
Det sidste led er en ny interviewbog om livet uden børn. En bog, der ikke, som så mange andre bøger, handler om kampen mod infertilitet, men om tilværelsen, som den udformer sig både som selvvalgt og ufrivilligt uden børn. Om de tanker, der har ligget bag valgene eller om den sorg, der har været at måtte opgive drømmen om familie og egne børn.
Det sidste led er en meget kontant og sigende titel, og det er interessant at høre, hvad forskellige mennesker tænker om, at de ikke videreføre deres gener. Der kan i stedet være søskendes børn, men for de fleste af de medvirkende i bogen betyder det ikke det store. Som en siger, så handler det for hende langt mere om, hvad hun bidrager med, mens hun er her.
En stemme til mennesker uden børn
Bogen er forhåbentlig kun en del af en bølge, der skal ændre synes på livet uden børn. For mig, der heller ikke har børn, er det altid fint at opleve andre i samme båd, og denne bog er forhåbentlig kun begyndelsen på en endnu mere åben og fordomsfri beskrivelse af livet, som det udformer sig for ganske mange af os, både mænd og kvinder. Så ingen føler sig forkerte, fortabte eller mindre værd, men ved, at der er både fordele og ulemper ved at have børn, såvel som ikke at have børn.
Mange (ca. 20%) kæmper i en periode af livet med infertilitet, så det er ikke for at negligere, hvor forfærdeligt, det er (jeg har selv været der og er kommet godt ud på den anden side). Men et liv uden børn behøver ikke bare at være problematisk eller sorgfyldt, og det er godt, at forfatterne Marianne Christensen og Dorte Roholte med denne bog sætter fokus på det.
Den ene forfatter har selv børn, den anden har ikke – Marianne har haft og har et fantastisk liv uden, og Dorte med. Med bogen forsøger de at sætte ord på, hvad det betyder at være frataget muligheden for at føre sin slægt videre, hvad der får nogle til at fravælge børn, og hvad det betyder for lykken ikke at have børn. Forskningen viser nemlig ikke ubetinget, at forældre til enhver tid er de mest lykkelige.
Vil ikke kaldes barnløs
Hvad betyder det at blive kaldt “barnløs” og blive defineret som noget, man ikke er? Der er flere af deltagerne i bogen, der nævner, at de ikke er glade for ordet barnløs.
Bogen har fået mig til at tænke over emnet, og jeg har det faktisk på samme måde, selvom jeg ikke er specielt nærtagende og krænkelsesparat omkring det. Jeg har brugt ordet barnløs om mig selv, men når jeg tænker dybere over det, så ønsker jeg heller ikke have etiketten barnløs, eller ufrivilligt barnløs, klistret på mig. Jeg har bare ikke børn.
Der er noget omkring ordets aura, som oser af, at man er forkert. Man er defineret af, at man mangler noget. For nogle er det utroligt sorgfuldt og ulykkeligt, men for mange af os gælder det heldigvis, at vi elsker vores liv præcis, som det er, uden børn. Med alle tilværelsens fordele og ulemper, som det jo er for alle.
Den slags betragtninger og tanker sætter bogen i gang, og det er godt, at vi, der af den ene eller den anden grund, ikke har børn, også får en stemme. At vi også har gode, spændende, dejlige liv – og liv på godt og ondt, ligesom alle andre. Vi kan måske endda have andre fordele i form af frihed, overskud og ressourcer, som bogens sidste kapitel beskriver.
“Vi skal leve med vores nederlag og acceptere de valg, vi har truffet”
Overskriften er fra et af bogens kapitler – et interview med en præst. Der er også bidrag fra en psykolog/sorgforsker og en læge/forsker. Gode kapitler, som kan bidrage til forståelsen af de følelser, tvivl og angst, som mange går igennem, når de beslutter sig for ikke at få børn eller kæmper med at få dem. At det fx bør anerkendes og betragtes som sorg, når ønsket om børn ikke kan gå i opfyldes, og sorg er ikke noget, der bare kan behandles væk.
For nogle har det været tungt, drømme er bristet i livet. Andre har aldrig følt det biologiske ur tikke og har det godt med deres beslutninger om ikke at få børn. For andre er det bare blevet sådan. Men som præsten opsummerer, så skal vi alle leve med vores nederlag og acceptere vores valg, og det er alle deltagerne i bogen gode eksemper på, hvordan man gør.
Og livet er fantastisk – også uden børn ♥
Det sidste led – livet uden børn fås hos Saxo.com (reklamelink)
Sjovt jeg har ikke tænkt over ordet barnløs før. Men du har da ret, man siger jo heller ikke hundeløs eller katteløs.
OK måske lige bortset fra vores niece der en gang beskrev min mand og jeg på følgende måde: “det er nogen mennesker, der ikke har en hund”.
Kære Lotte,
Jeg havde det præcis på samme måde, da jeg læste bogen. Jeg tænkte, at man ikke kalder en mand, uden en arm, for armløs! Det ville være respektløst.
Haha, det var en sød beskrivelse fra din niece.
Jeg synes også, det er hjerteløst, når jeg tænker over det, at kalde os for barnløse. Vi har bare ingen børn og har lige gode liv af den grund.
Tak, fordi du skrev.
KH Jeanette