Slidgigt i storetåen (Hallux Rigidus) – det gør jeg ved det!

Læs, hvad jeg gør i forhold til slidgigt i min storetå - Hallus Rigidus eller stiv storetå.

Jeg har fået slidgigt i min storetå. Det hedder også Hallux Rigidus (stiv storetå), og jeg opdagede det netop, fordi jeg ikke kunne bøje det storetåens grundled så meget på den ene fod, da jeg var til yoga. Jeg forsøger nu at gøre alt, hvad jeg kan for, at det ikke skal forværres og prøver at finde ud af at leve med denne skavank. Her kan du læse om, hvilke kosttilskud, jeg tager – MSM med kollagen samt Revadol (Glucosamin) – og hvilke overvejelser, jeg gør i forhold til motion og smerter og bevægelighed i leddet.

Reklame. Produkter er fået i gave!

Jeg kan ikke en gang sige, at jeg er uheldig, fordi jeg har erhvervet med mig en såkaldt stiv storetå. Når vi passer de 50 år, så har 80% af os nemlig fået slidgigt! Når, vi passerer de 60, så har vi stort set alle sammen slidgigt i mindst ét led.

Det kan i sig selv være noget, der lige skal sluges, når de første skavanker melder sig og minder os om livets gang. Jeg synes, at jeg indtil videre lever fint med min gigtramte tå, og jeg gør også en del for det i form af bevægelse, smertelindring med CBD-creme og kosttilskud. Det kan du alt sammen læse mere om her.

Jeg har sat ind på at forebygge

Slidgigt (eller Artrose, som degenerative ledsygdom også hedder) er en del af kroppens forfald, i lighed med, hvad vi oplever udvendigt i form af rynker og tabt elasticitet. Brusken i et eller flere led kan begynde at blive tynd for gradvist helt at forsvinde. Nogle oplever ikke de store gener, mens andre får smerter, hævelser eller knasen i leddene og får problemer med mobiliteten. Slidgigt kan opstå pga. langvarige ensformige bevægelser, overvægt, traumer  – og nogle har en arvelig tendens til slidgigt, hvor kollagenet i ledbrusken ikke er så stærkt som normalt.

Nu, hvor jeg har fået eet led, der er dumt, og ikke helt vil, som jeg vil, så har jeg sat ind på at kæmpe imod yderligere slidgigt, formindske smerter og fastholde mobiliteten.

Jeg skulle blive 55 og så fik jeg altså konstateret slidgigt i min storetå. Jeg opdagede det til yoga, hvor man sidder i hug, og hvor min ene tå pludseligt ikke kunne bukke så meget opad, som den anden. Det var jo, set i bakspejlet, meget tydelige tegn på en stiv storetå, som slidgigten også kaldes.

Der skal findes nogle balancer

Jeg gik straks i gang med at presse og manipulere tåen dagligt, men det fik selvfølgelig ikke problemet til at gå væk.
Efter nogle måneder oplevede jeg hævelse og smerte i leddet efter en løbetur. Jeg havde ikke løbet i noget tid og lagde for hårdt ud – og det kunne tåen ikke lide!

Det er tydeligt, at der er mindre bevægelighed i leddet på min højre storetå. Jeg træner det dagligt for at bevare mobiliteten – og jeg kan stadig stå på tæer!

Til sidst fik jeg taget et røntgenbillede, som viste svær slidgigt – og lægen havde i øvrigt aldrig i sin lange karriere set en storetå med så meget gigt have så stor bevægelighed! Jeg havde jo også presset den flittigt i lang tid 🙂

Dét fik jeg at vide, at jeg nok skulle holde lidt igen med, men på den anden side er det en god ting, hvis man kan bevare så meget bevægelighed så muligt. Jeg synes, der er flere balancer, der skal findes, når det kommer til slidgigt!

 

Hvor meget skal jeg bevæge den og hvor meget skal jeg give den ro? Motion er godt mod slidgift – men hvor meget er for meget? Min læge siger, at jeg kan prøve mig frem og RESPEKTERE HÆVELSE OG SMERTE.
Måske prøve at få lavede nogle indlæg til løb – og ellers opgive denne motionsform.


Øvelser, CBD-cremer og kosttilskud

Jeg vil gerne forsøge at gøre, hvad jeg kan for at leve uden gener med slidgigten og holde det nede.

Ind imellem kan jeg godt have lidt smerter i mit led, men det har jeg fundet min egen lille mirakelkur i mod. En helt legal og godkendt relief creme med CBD fra hampplanten fra Hemphilia, tager simpelthen smerterne! CBD Swift Relief Gel (249 kr.) er ultra hurtigtvirkende, mens CBD Extended Relief cremen (289 kr.) absorberes og frigives langsommere. Begge fås på Hemphilia.dk.

NB! DU FÅR ALTID FAST RABAT HOS HEMPHILIA MED KODEN: QLAND15 (gælder ikke rabatpakker).

En helt legal og godkendt relief creme med CBD fra hampplanten fra Hemphilia, tager simpelthen smerterne ved min slidgigt.

Forhåbentlig bliver det ikke værre – det siger lægen i alt fald, er der er en chance for – men jeg frygter smerter, gangbesvær og problemer i den anden fod og andre steder i kroppen som knæ og hofter. Så laver simple øvelser hver dag, hvor jeg krummer tæerne ind og presser dem op. Jeg trækker forsigtigt i leddet – op og ned, frem og tilbage og fra side til side. Jeg går op og står på tæer for at holde fast i den bøjelighed, der er tilbage.

MSM og Glucosamin

Jeg tager dagligt to slags kosttilskud:

Revadol med Glucosamin, som mange har glæde af i forhold til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt.
Det er ikke mod akutte smerter og skal tages dagligt i op mod 4 uger, før der kan opleves en smertelindring. Studier antyder, at Glucosamin muligvis kan hæmme nedbrydningen af brusken og forbedre bevægeligheden i de angrebne led med let til moderat slidgigt.
Du kan læse mere og købe REVADOL fås hos WellVita(reklamelink)

Revadol med Glucosamin, som mange har glæde af i forhold til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt.

MSM med kollagen II (ikke at forveksle med kollagen I til huden) er en kraftfuld blanding til leddene.
MSM er kommet mere og mere i vælten som et alternativt tilskud til bl.a. brusk og led (men også til hud og hår). Det er en organisk svovlforbindelse, der har betydning for mange af kroppens funktioner. MSM bruges bl.a. til smerter, hævelser, inflammation, aldrende hud og mange andre tilstande, men det er ikke videnskabeligt underbygget. Det antydes dog at MSM alene – eller sammen med Glucosamin – muligvis kan reducere smerter, hævelser og bevægelse for mennesker med slidgigt. (MSM i mange år har været brugt til heste for at forebygge muskelproblemer)

For mig er det forsøget værd!
Der er intet, der kan reparere eller genopbygge den tabte brusk, men jeg er villig til at gøre, hvad jeg kan for at formindske generne.

 

MSM med kollagen II (ikke at forveksle med kollagen I til huden) er en kraftfuld blanding til leddene.

Vil du vide mere om MSM + Collagen kan du skrive til salg@hemphilia.dk.


Motion og løb

Uanset, om man har slidgigt i mild eller svær grad, er fysisk aktivitet stadig meget vigtigt. Det styrker musklerne omkring leddene, og det øger faktisk leddenes funktion og reducerer smerter. Dertil kommer, at det er en god idé at forsøge at holde den slanke linje for at ikke at belaste leddene.

Slidgigt skal for mig IKKE gå hen og blive en undskyldning for at blive inaktiv!

 

Jeg har været glad for at løbe, men jeg har aldrig overdrevet det eller løbet meget lange distancer. Så jeg tror ikke, at det er årsagen, men det er klart, at jeg skal finde en balance – er det godt eller dårligt at løbe? Motion er fantastisk, så længe det ikke vrider leddene eller belaster dem for meget.

Yoga, qi gong, styrkeøvelser kan jeg selvfølgelig sagtens stadig (omend nogle yogaøvelser, hvor man sidder på hug er blevet en anelse mere besværlige) – og jeg overvejer at tage mig sammen og begynde at svømme.

 

Jeg er klar til at finde alternativer, for løbetræningen skal jo ikke gå hen og have den omkostning, at jeg måske en dag ikke kan gå særlig godt!!!
Men mit næste træk bliver at finde en god fysioterapeut, der kan rådgive mig. Og så eventuelt få lavet nogle indlæg, som aflaster tåen.

 

Min slidgigt er trods alt – og indtil videre – til at fungere med. Min mand har et dårligt knæ, og han kan ikke klare sig med alle mine husråd – der skal der en operation til. Selvom han dog tager kosttilskuddene og mener, at de gør en forskel. Og så har han skiftet løb ud med cykling.

Der kommer skavanker, og det er bare med, at vi finder vores vej i dem som det nu kan lade sig gøre for os ♥

3 kommentarer
 1. britt hufeldt
  britt hufeldt siger:

  jeg har fundet vej til din side grundet dit skriv om slidgigt. Jeg har selv fået konstateret slidgigt i tå og jeg er 11 år yngre end dig og har samme fremgangsmåde som dig. Jeg vil gøre hvad der skal til i et forsøg på at lindre symptomer, men også forsøge at hindre slidgigt i andre led.

  anvender du forsat ovenstående kosttilskud? har du stadig gavn af det, og har du evt. fundet andre løsninger der fungerer?

  Svar
 2. Tina
  Tina siger:

  Kære Jeanette,
  øv med din storetå og god bedring med den.
  Du har vist godt styr på øvelser og tilskud for at undgå forværring.
  Herhjemme anskaffede jeg en infrarød sauna mod gigt mv. og den er også genial for huden 🙂
  Sådan en kan jeg anbefale du og gemalen og der er intet så afslappende som en tur i infrarød sauna med et glas bobler og så et langt karbad bagefter 🙂
  Rigtig god weekend 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Tina,
   Ja, det er irriterende, men nu går det heldigvis ret så fint – forhåbentlig pga. alle de ting, jeg selv prøver at gøre.
   Den sauna lyder virkelig dejlig! Karbadet har jeg dog, og nu har jeg bestilt noget god gammeldags Epson-salt med magnesium som jeg også tænker vil være dejligt muskelafslappende.

   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.