,

Rengøring – ud af offerrollen og ind med arbejdsglæden!

Det skal handle om rengøring, og det er ikke ligefrem et feministisk manifest, vi skal ud i. Hjemme hos os har vi nemlig en fælles mere eller mindre veldefineret overenskomst om, at det er mig, der står for hovedansvaret for husholdningen. Så er der andre ting, Sten står for – og andet, der har været lidt mere flydende i forhold til, hvem der står for det.

Her på det sidste har jeg dog fundet ud af, at nogle helt tydelige og klare rammer for arbejdsfordelingen kan være en kæmpe fordel. For mit vedkommende har det betydet mindre offerrolle og større glæde – og for min mand betyder det, at han ikke behøver at have dårlig samvittighed, når jeg svinger støvsugeren.

Ud af offerrollen – ind med arbejdsglæden!

Klar arbejdsfordeling giver glæde

Rengøring er noget, mange gerne vil slippe for – især, hvis man har travlt, er det forståeligt nok dyrebar tid, der går med at holde huset. Der kan også hurtigt blive en masse bøvl og ballade over, hvem der gør hvad, når man er flere, der lever sammen. Men her kan en mere tydelig arbejdsfordeling også være vejen frem.

Der er ikke noget værre – og dummere – end at gå rundt og skumle, imens man udfører eet eller andet arbejde i hjemmet og samtidig går i offerrollen over det. Man får nok tingene gjort, men er i dårligt humør humør over det, fordi man føler sig uretfærdigt behandlet. Måske ender man ligefrem pludselig med at være blevet en god gammeldags tyrannisk husmor, der knokler løs og styrer det hele med hård hånd – og er sur samtidig, fordi ingen hjælper til.

Jeg foreslog min mand, at jeg ville tage HELE rengøringen fremover alene. Da han tilbød at støvsuge “en gang imellem”, sagde jeg pænt nej tak, og foreslog i stedet ham nogle andre faste opgaver. Han var helt med på, at skift af sengetøj, bortskafning af skrald og tømning af opvaskemaskine nu fremover er 100% hans ansvar. Der er tydelige og klare linjer – han er tilfreds og jeg er tilfreds, og der er ikke så meget at diskutere.

“Rengøring er noget lort!”

“Rengøring er noget lort – man ser kun dét, der ikke er gjort!” Det stod der på et skilt på væggen hos en af mine legekammerater, da jeg var barn. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har aldrig glemt det. Og noget er der jo om det. Det er om og om igen, og helt perfekt bliver det vel aldrig. Men, det skal jo gøres, og så kan man lige så godt hygge sig imens 🙂

Jeg skal indrømme, at jeg – indtil nu – har haft hjælp hver anden uge til at rengøre vores 250 kvm. fordelt på tre etager. Men, da jeg havde gjort hele hytten grundigt ren efter julen, tog jeg en beslutning om at sætte hjælpen på standby og gøre det selv. Dels har jeg, hvis jeg planlægger lidt bedre, faktisk tiden til det. Dels er der for mig noget fint i at holde mine egne omgivelser. Og endelig er det en måde at holde sig selv i gang på. Det er 4-5 timers gratis ugentlig motion (jeg sparer ovenikøbet penge på den).

I stedet for at vente på, at min mand skal finde på at give hånd i ny og næ, så kan jeg rent faktisk nyde rengøringen af huset og gå og hygge mig med det, mens jeg hører musik og podcasts – uden at bruge energi på at føle mig som et offer. Han skal omvendt ikke bruge energi på at regne ud, hvor og hvornår han skal byde ind, have dårlig samvittighed eller en sur kone.

I stedet for en evig kamp om, hvem der byder ind med hvad, så kan det være en god idé, at være tydelig og få skabt nogle klare rammer, hvor alle er glade ♥

6 kommentarer
 1. Sanne Grüner
  Sanne Grüner siger:

  Det er så fint skrevet, og helt korrekt. Tror vi alle kender til offer rollen, som egentlig ikke er sjov. Må jeg spørge hvor din fine buksedragt er fra?

  Svar
 2. Birgitte
  Birgitte siger:

  Kære Jeanette❤️
  Amen! Det er så smukt og godt skrevet og jeg er helt enig i din konklusion.
  Tak for dine ord.
  Kærligst Birgitte

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.