Skøn hjemmelavet koldskål – som da jeg var barn

Skøn hjemmelavet koldskål – som da jeg var barn

Da jeg var barn, hev man ikke bare færdiglavet koldskål ned fra hylderne i Brugsen. Det lavede man selv som en rigtig lækker og frisk sommerdelikatesse.
Selvom, man kan finde god færdiglavet koldskål, så er det altså bare en anden oplevelse at lave det selv. Smagsmæssigt er en gammeldags kærnemælkskoldskål som englene synger – og så er det hyggeligt at smage til med de skønne ingredienser og og finde sin egen perfekte kærnemælkskoldskål.

koldskål opskrift

Det hele tager ikke meget mere end et kvarter og lidt oprydning bagefter.

I gamle dage var vi i øvrigt heller ikke bange for rå æg, og jeg har ikke tal på de æggesnapser, jeg har konsumeret (uden at blive syg). Nu er der heldigvis igen grønt lys for at bruge rå æg i Danmark, så der er ingen grund til at bruge de kedelige pasteuriserede – med mindre, man vil være på den sikre side og fx laver mad til små børn, gamle eller syge.

Her får du min opskrift
2 liter kærnemælk, gerne en økologisk, da de er fremstillet på traditionel vis
4 æggeblommer
200 gram rørsukker
1 vanillestang
Skal og saft fra 1 usprøjtet citron

Pisk en lys og skummende æggesnaps af æggeblommer og rørsukker. Tilsæt kornene fra vanillestangen. Jeg hakker derefter stangen fint og tilsætter den også (hak den i lidt sukker, så er det nemmere, og du får alt det gode med).

Tilsæt ca. 1½ tsk. fintrevet citronskal (brug kun det gule og undlad at komme ind til det hvide på skallen). Tilsæt saften fra citronen. Hold evt. lidt saft tilbage sammen med ekstra revet citronskal, så du kan smage til til sidst.

Rør kærnemælken og æggeblandingen sammen i en stor skål. Smag til og tilsæt evt. sukker og citron.

Sæt din koldskål i køleskabet, hvor den kan holde sig de næste par dage.

Tip Brug en tragt og hænd koldskålen tilbage på kærnemælkskartonerne, så fylder det ikke meget i køleskabet. Den kan næsten være der, og du vil sikker ikke kunne modstå den lille smagsprøve, der bliver tilovers alligevel.

2 replies
  1. Elsebeth
    Elsebeth siger:

    I dag er det desværre ikke tilstrækkeligt at købe økologisk kærnemælk, da f. eks Thiese ikke kærner smørret mere, men bruger en anden teknik. Men Naturmælk producerer stadig smør på den gammeldags metode – derfor er kærnemælk derfra også meget bedre. Jeg bruger det også til at drikke, kærnemælkssuppe (med rosiner!) og at bage med. Bryder man ikke kølekæden, holder det sig fint mindst 2-3 uger efter sidste salgsdag. Når jeg handler, kommer alt fra køl i min medbragte køletaske, hvilket forlænger holdbarheden; hjemme står disse varer i en særlig kold afdeling – undtagen grøntsager.

    Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.