Skønhed har ingen alder – Iris Apfel dokumentar på Netflix

Skønhed har ingen alder – Iris Apfel dokumentar på Netflix

“Du er ikke køn, du bliver aldrig køn, men du har noget, der er meget bedre – du har stil!”

Sådan er Iris Apfel tidligt blevet beskrevet, og i en alder af 94 er den tidligere succesfulde indretningsarkitekt og interior designer et kæmpe stilikon, inspirator og model.
Hun er det levende bevis på, at skønhed ikke har nogen alder – men også på, at stil er bedre end bare at være pæn eller smuk. Især på den lange bane.

Jeg har tidligere skrevet om min store fascination af Iris Apfel (læs alder og personlighed styrer), så du kan nok regne ud, at min glæde var stor, da dokumentaren om Iris Apfel dukkede op på Netflix. Hun er så inspirerende og giver mod til alle kvinder om ikke at skrue ned for stil og personlighed bare fordi, vi bliver ældre.

I dokumentaren får man indblik i alt det, som Iris Apfel indeholder, og at hun er langt mere end en excentrisk fashionista. Hun har arbejdet hårdt hele sit liv, hun har indrettet bl.a. Det hvide Hus for adskillige præsidenter, hun har designet og produceret tekstiler og har rejst verden rundt for at finde unikke ting. Hun går gerne på markeder og i små spændende butikker og hun sætter ting sammen på en ny og interessant måde.

Hun havde en lige så cool mad, Carl, der desværre døde i sommer i en alder af 100. De havde bevidst fravalgt børn, fordi de ikke havde den fornødne tid, og man ikke kan forlange at få det hele i livet. Hun fremstå i det hele taget meget ydmyg og meget venlig, men skarp og intelligent, og – som hun siger i traileren – så dømmer hun aldrig andres påklædning. For det er vigtigere at være glad end velklædt. Hun er bare helt sin egen og helt fantastisk.

Selvfølgelig har en kvinde som Iris Apfel ikke brug for skønhedsoperationer. Som hun selv siger, har hun jo alligevel aldrig været køn eller smuk. Men hun har stil og personlighed. Og hendes lange og aktive liv har vist hende, at det ofte er de smukke piger, det går dårlig for i længden. Hun har set skønheden famle, og så har de ingenting tilbage. Hun selv har derimod måttet kæmpe ud fra det, hun nu en gang havde, og det har vist sig at have en endog meget langvarig værdi.

Iris Apfel kan inspirere os til at bruge energien på at skabe og udvikle og være de personligheder, vi nu en gang er, fremfor at tilpasse os stereotype skønhedsidealer, der alligevel famler med tiden. Skønhed og ungdom forsvinder, men stil og personlighed består – og det kan ikke købes hos plastickirurgen.

2 replies
  1. Trine Lesemann Amstrup
    Trine Lesemann Amstrup siger:

    Interessant! Den skal jeg da vidst lige ind på Netflix og finde… 🙂 Tak for tippet!
    KH Trine

    Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.