Skyggedanseren af Sara Omar – seksstjernet opfølger til Dødevaskeren!

Skyggedanseren anmeldelse

Skyggedanseren er opfølgeren på Sara Omars prisbelønnede roman Dødevaskeren, hvor vi igen følger den kurdiske pige Frmesks skæbne og lange kamp for et liv i frihed. Med en vekslen mellem opvæksten i Kurdistan, senere livet i Aarhus efter flugten med den voldelige far og moderen, der har givet op og selv er blevet forrået. En universitetsuddannelse er i fuld gang for Frmesk, der fra sin opvækst hos bedsteforældrene har fine værdier i bagagen, et udsyn udover den fanatiske tro, kærlighed til poesi og en oprørstrang, der får hende til at smide tørklædet og deltage aktivt i kvindesagsdebatten.
Senere et liv i blodigt fangeskab som bortgiftet til en muslimsk voldelig mand i Tyskland. Noget, som det siden viser sig, at der ligger en masterplan bag, som rækker langt tilbage i tiden.

Har du endnu ikke læst Dødevaskeren, så kan du læse min anmeldelse her – og jeg kan kun opfordre til at læse Sara Omars vigtige og velskrevne romaner. Hun sætter selv meget på spil ved åbent at fortælle om kvindeundertrykkelse, pædofili, vold, drab og social kontrol i nogle muslimske kredse. Hun er en vigtig stemme i kampen mod de mænd, og nogle medløbende kvinder, der misbruger Islam som undskyldning for deres egne handlinger, som kan være mere modbydelige, end man nærmest har fantasi til at forestille sig.

Skyggedanseren fortsætter Frmesks historie

Skyggedanseren fortsætter, hvor Dødevaskeren slap, med tilbageblik til Frmesks opvækst hos de milde, kloge og fritænkende bedsteforældre Gawhar og Darwésh i Kurdistan i 1990’erne, som er intetanende om det systematiske misbrug, som Frmesk fra femårsalderen er udsat for af onklen, som er imam og fører bibellæsningen med de små.

Bedstefaren er en modig oprører mod islam og dens undertrykkelse og vold. Han er kristen og tidligere oberst i den irakiske hær, men først og fremmest en elsker af litteratur og poesi. Bedstemoderen er troende, men arbejder aktivt for beskyttelse af kvinderne, for en frigørelse af den fortolkning af Koranen, som udsætter dem for grænseløs vold, overgreb og død. Hun har som dødevasker ordnet og begravet utallige af de såkaldte urene kvinder, som er blevet grusomt lemlæstet og myrdet for deres valg af partner, seksualitet, eller slet og ret for at have været voldtaget. Det er ikke et let sted på jord at være kvinde. De er udsatte for sladder, voldtægter, systematisk vold og drab, og bliver bortgiftet som en handelsvare mellem familier.

Frmesk er dybt traumatiseret, men har et lys, der brænder fra sine bedsteforældre. Hun udsættes igen i vores del af verden, i Danmark og Tyskland, for social kontrol og vold, uden at nogen kommer hende til undsætning, før det næsten er for sent og hun knap nok i stand til at rejse sig.

En bog, du ikke kan slippe!

Jeg havde planer om at læse romanen mellem jul og nytår, hvilket jeg har gjort, men i løbet af 1½ dag, var den væk. Den er så velskrevet, historien så fængende i al sin modbydelige og voldelige alvor, hvor man for hver eneste side håber for Frmesk og alle de andre undertrykte kvinder, at de må få frihed og et værdigt liv uden vold, overgreb og trusler. Håbet lever, fordi nogle kvinder – som Frmesks bedstemor og siden hun selv – arbejder for kvindernes rettigheder med livet som indsats.

Det mindste, vi kan gøre, er at læse Sara Omars medrivende fortællinger og åbne vores hjerter og vores forståelse for de kvinder, der ikke er så heldige som os at være født det rigtige sted.

Skyggedanseren, som fortjener fuldt hus med seks stjerner, fås hos Saxo.com – du finder Dødevaskeren her. (reklamelinks)

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.