,

Glædelig Jul!

Luftballon julepynt

Hvad er et juletræ uden en luftballon? Et af årets nye indkøb!

Så blev det Lillejuleaften, og træet er blevet pyntet. Risengrøden står pakket i et tæppe. Marcipan/nougatsnitter er klar, og det samme er den mest fantastiske marcipankage, som jeg har valgt at bage til vores eftermiddagsgæster i morgen.

Marcipankage

Du kan finde opskriften på marcipankagen her – den kan næsten ikke anbefales nok at prøve, hvis du ligger inde med 250 gram marcipan, smør, hasselnødder og æg!

Maden har jeg for en gang skyld taget den lette løsning med og forsøger med en færdig pakke fra Aarstiderne med and og flæskesteg, kartofler, rødkål og sauce.  Kødet skal varmes, saucen smages til og kartoflerne brunes, men det er til at overskue. Det ser godt ud, og jeg må indrømme, at der er faldet lidt af en sten fra mit hjerte med den beslutning i år, hvor der har været lidt rigeligt at se til.

Så roen er ved at sænke sig og forhåbentlig også hos dig, når du en gang har en ledig stund til at læse med her på bloggen ♥
Der er derfor også tid at ønske rigtig Glædelig Jul fra mig til alle jer, der læser med her på Qland og jeres familier. Jeg er så inderligt stolt og glad og taknemmelig for hver af en af jer, der bruger noget af jeres kostbare tid til at læse, hvad jeg nu går og laver og har fundet på. Tusind tak.

Julen rækker tilbage i tiden for mig

Julen og alle dens traditioner og pynt er for mig noget, hvor jeg meget intenst føler, at jeg står på skuldrene af generationerne før mig. Og hvor jeg er bevidst om, at den jul, jeg skaber, forhåbentlig har en betydning frem i tiden. 

Julen er en tradition, som de fleste af os værner om, fordi den betyder noget. Netop fordi, den rækker tilbage i tiden, hvor generationerne før os spiste den samme mad (nok ikke fra Aarstiderne 😉 ) og den samme slags kager, foretager sig nogle af de samme ting og synger de samme gamle julesamler. Jo vist, vi fornyer os, og tiden står ikke stille, men fundamentet har vi med os.

For mig har også julepynten en stor betydning, hvor skørt det nok end kan lyde. Det er helt konkrete små stykker minder, som jeg tager frem een for een og nyder hvert år. Tænker på, hvem jeg har fået det af, hvornår jeg har købt det, hvem jeg har arvet det fra. Og så køber jeg også selv lidt nyt hvert år.

Karrusel fra Brink

Mine forældre har også indført en ny hyggelig tradition, hvor jeg hvert år får et stykke pynt til juletræet. I år har jeg fået  den denne her utroligt fine glaskarrusel.

Mine bedsteforældre er også nær mig i denne tid. Jeg husker vores juleaftner, helt fra jeg var lille, jeg husker deres pynt, som især min farmor og farfar havde meget fint og gammelt af. Jeg har vist arvet min farmors samlerglæde.
Min mormors fine julerødvin (læs indlægget om min franske mormor her).
Og min morfars fødselsdag netop i dag, hvor vi altid fejrede Lillejuleaften.  I dag er han død og borte, men jeg mindes ham i dag, hvor det nu også er blevet lille Astas fødselsdag og hendes allerførste i år.

Antik julenisse

Sågar mine oldeforældre, som jeg kun husker svagt, er med mig her i juletiden. Jeg har nogle enkelte stykker af deres julepynt, som er overlevet og må betegnes som antikke i dag. Min store skræk er hvert år, at der skal ske deres gamle nisse noget, så han sidder helt oppe i toppen af juletræet.

Gammel julenisse

Resten af året har mine oldeforældres nisse siden 1979 boet i en gammel dadelbøtte fra Brugsen med min farmor og farfars gamle køkkenrulle med hjerter på.

Den slags små ting betyder meget for mig ♥ De trækker en lang tråd tilbage i mit liv og min identitet, de er minder og nostalgi, men på et dybere plan er de med til at skabe mig som menneske, når jeg hvert år gør mig umage med julen og viderefører nogle af de ting, som der er plantet i mig. Måske kommer der en dag, hvor jeg ikke orker eller har lyst mere, men indtil videre er julen hvert år krøbet ind under huden på mig. Jeg kan simpelthen ikke lade være.

Hvordan du end holder og nyder din jul, hos dig selv, som gæst, eller måske bortrejst fra det hele, forhåbentlig i selskab med nogen, du holder af – ikke alle er jo så heldige – om du er sentimental, som jeg, eller befinder dig langt væk under en palme, så vil jeg ønske dig en dejlig juleaften og nogle skønne og fredfyldte juledage.

Og så høres vi selvfølgelig ved her på bloggen en af dagene.

Glædelig Jul ♥

2 kommentarer
 1. Tina
  Tina siger:

  Glædelig jul kære Jeanette til du og dine 🙂
  Dejligt med en nem jul og dine juletraditioner og julepynt mv. det har vi til fælles.
  Alt mit pynt har en historie, noget arvet, noget fået, noget købt i udlandet mv.
  I aften har vi været i bio og så ude at spise – ikke det vi plejer en lillejuleaften, men i år trængte vi til at bryde den tradition.
  Julen skal dog være som altid 🙂
  Tak for mange gode indlæg og megen god inspiration her på din gode blog 🙂
  Glædelig jul !

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Tina,
   Det lyder som en hyggelig Lillejuleaften, og traditionerne må godt laves en smule om ind imellem 🙂
   Tak for dine altid positive og indlevende kommentarer.
   Rigtig Glædelig Jul til dig og dine.
   Kærlig hilsen
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.