Sundhedsekspert Umahro Cadogan: Find et leje, du kan holde!

Hvad kan man gøre kost-og livsstilsmæssigt i forhold til at lette gener i forbindelse med overgangsalderen?
Kan vores kost medvirke til at forebygge kræft? Og hvor rigide behøver vi at være?
Det er nogle af de ting, som jeg har talt med Umahro Cadogan, Sundhedsfaglig direktør i Sundhedsvirksomheden Umahro, om.  Her får du nogle af de overordnede råd og betragtninger, som jeg tog med mig fra samtalen, og som de fleste kan have gavn af.

Umahro cadogan

Som jeg har skrevet om nogle gange, så har jeg strammet min kost ekstra meget op efter, at jeg i foråret blev operereret efter et heldigvis tidligt stadie af brystkræft. Jeg er rask, og det vil jeg gerne gøre alt for at forblive med at være, så jeg har sat ekstra fokus på min kost og motion, men også faktorer som stress, positiv tænkning og meditation.
Derudover får jeg antihormoner, som kan give bivirkninger i lighed med overgangsalderen, så mine to store spørgsmål til Umahro gik i to spor:

Kan man reducere risikoen for kræft?
Kan man undgå eller reducere bivirkninger ved antihormoner/overgangsalder?

1:1 behandling med Functional Medicine

Jeg vil med det samme sige, at jeg har haft en indledende samtale med Umahro, så det er nogle meget overordnede ting, jeg her kan give videre som inspiration. Og, hvad der gælder for mig, er måske noget helt andet for dig.
Jeg har udfyldt en maddagbog over tre dage, og en helbredsbeskrivelse, som vi har taget udgangspunkt i under samtalen, og jeg lever generelt ret fornuftigt. Så de ting, jeg har fået med på vejen her, er de ekstra ting, som jeg umiddelbart kan se nærmere på for at optimere mit helbred.

Tilgangen er netop en personlig 1:1 behandling inden for det såkaldte Functional Medicine. Det vil sige, at der individuelt ses på de bagvedliggende årsager i form af kost, motion og bevægelse, søvn, håndtering af stress, optimering af dit sind og det omkringliggende miljø.
Har du nogle udfordringer med din egen sundhed, hormoner, vægt, træthed, sygdomme, eller ønsker du som jeg at forebygge, så vil jeg anbefale, at du ser nærmere på hjemmesiden for Sundhedsvirksomheden Umahro. Der er både mulighed for individuelle konsultationer, kostplaner og 12-ugers sundhedsforløb

Jeg kan også varmt anbefale dig at tilmelde dig Umahros inspirerende nyhedsbrev her.

Kan kosten medvirke til at forebygge sygdom?

Kan det lade sig gøre at forebygge en sygdom som kræft gennem kosten? Ifølge Umahro Cadogan, så er der meget, der tyder på det. Vi må naturligvis aldrig klandre os selv eller andre, hvis sygdommen rammer – og den kan ramme os alle – men kosten har en enorm betydning for vores helbred og vores velbefindende. Den vil også have betydning for at overvinde sygdom og stå igennem behandlinger.

Det er, som sagt, individuelt, hvor der kan sættes ind på både kost og livsstil. Og det kan være svært at finde ud af, hvad man skal gribe og gøre i, når det kommer til den rette kost og  motion.
Til august lancerer Umahro et digitalt sundhedsunivers med TV og opskrifter. Du kan evt. skrive dig op her og få en uges gratis prøve, når det kommer.

Sindet påvirker vores fysiologi

Noget af det, der optager mig meget, er sammenhængen mellem krop og sind. At de tanker, vi gør os, kan påvirke os og gøre os både syge og raske. Det er en holdning, som mange af de læger, jeg har talt med overraskende nok, er enige i. Også Umahro er også af den opfattelse, at sindet påvirker vores fysiologi. Vi bør derfor undgå for meget stress og sørge for at få afslapning og ro.

Regn grønt og frugt i håndfulde

Vi kender alle kostrådene om 600 gram grønt om dagen. Umahro regner i stedet i håndfulde, og det gøre det meget lettere at forholde sig til. Desuden passer det til vores individuelle størrelse.
Spis RIGTIGT meget grønt og frugt, mest grønt, og helst økologisk. 6 gode håndfulde om dagen!

Få styr på dit blodsukker

Effekten af sukker er noget, som vi hver især skal mærke efter. Det er ikke fordi, at sukker er fuldstændigt forbudt, men når vi selv mærker, at det påvirker vores humør, energi og eventuelle sygdomstilstande, så er det tid at holde igen. Der er ikke noget forskningsbaseret viden, der siger os, hvor meget sukker, vi må få, men det kan være en rigtig god idé at få tjekket dit blodsukker hos lægen. Både fasteblodsukker og langtidsblodsukker, som kan fortælle noget om dit helbred og hvor meget sukker og hurtige kulhydrater, du bør indtage.

Personligt kan jeg fortælle, at sukker meget tydeligt har vist sig at gøre en forskel i forhold til bivirkninger af mine antihormoner, der svarer til symptomer ved overgangsalder.
Jeg har stort set ingen bivirkninger, men har jeg en dag eller to fået lidt rigeligt med sukker, så kommer der bivirkninger! Vi er alle forskellige, og som Umahro siger, så handler det om at mærke efter, hvad sukkeret gør ved vores energi, humør og sundhedstilstand. Jeg kan kun sige, at jeg tydeligt mærker en forskel, hvis jeg en dag har fået i overkanten af raffineret sukker.

D-vitamin er en stærk trend

Vi har hørt meget om D-vitamin, og det er stadig en stærk trend, som mange hælder til, når det gælder en række sygdomme. Noget tyder på, men er ikke klinisk dokumenteret, at et højere niveau af D-vitamin hænger sammen med mindre cancer. Det kan derfor være en god idé at ligge i den høje ende af normalområdet. Det kræver en blodprøve at finde ud af, hvor du ligger, men normalområdet hedder 50-160, og langt de færreste danskere ligger over 100! Selv tager jeg 100 mikrogram om dagen som kosttilskud.

Fytoøstrogener er gavnlige i overgangsalderen

Fytoøstrogener er plantestoffer, der har en delvis østrogeneffekt, der kan give en lille kompensation ved mangel på østrogener! Ved hormonelle problemer kan det derfor være gavnligt at spise fødevarer med fytoøstrogener, som fx hørfrø, sesamfrø, græskarkerner, soja og bælgfrugter, granatæble, rug og kornprodukter i det hele taget, salvie, rødkløver, lakrids, mynte og pebermynte, humle (i øl), grøntsager, bær og frugter i det hele taget!

Dyrk styrketræning efter overgangalderen!

Når det kommer til motion, så anbefaler Umahro styrketræning efter overgangsalderen. Måske tænker man, at man bliver stærk, nu hvor de mandlige hormoner får overtaget i kroppen, men sådan forholder det sig desværre ikke. Østrogen har nemlig også en anabol effekt, som kvinder i sagens natur mangler efter overgangsalderen. Gennem styrketræning vedligeholder vi ikke alene vores muskelmasse, og reducerer nogle af de dårligdomme som østrogentabet kan medfører, men skaber en slags kompensation, hvor der sendes nogle af de samme signaler til celler og muskler, som østrogen gør.

Find et leje, du kan holde!

Jeg havde nok forventet, at Umahro var en smule rigid i sine holdninger til kost og livsstil, men mine fordomme blev gjort til skamme med udtalelser som “Det, der virker, er det, du laver” og “Find et leje, du kan holde” 🙂

Det må tolkes i den retning, at det er vigtigere, at gøre noget, som vi føler succes med og er i stand til at overholde, end at slå os selv i hovederne med alt det, som vi ikke magter at få gennemført, og dermed måske opgiver helt. Alt, det gode, vi er i stand til at gøre for os selv, komme ind på helbredskontoen – langt mere end at lægge forkromede planer og have en masse gode intentioner.
Selvom, vi ikke gør det hele, så tæller hver en lille ting, og alt, som vi rent faktisk magter at føre ud i livet, vil have en effekt. Ikke fordi, du læser det, eller tænker det, eller ønsker det – men fordi, du GØR det.

Der her var, som sagt de råd, som jeg personligt tog med mig fra min samtale med Umahro Cadogan, herfra hvor jeg står med en rimelig sund livsstil og kost, og med de mål omkring forbyggelse, som ligger mig på sinde. Måske er der noget, du kan bruge. Det kan også være, at du står et helt andet sted og har nogle helt andre spørgsmål eller udfordringer, som du måske kan finde inspiration til at løse på Sundhedsvirksomheden Umahro.

 

3 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  God formiddag Jeanette,
  meget spændende læsning 🙂
  Jeg skal straks tilmeldes deres nyhedsbrev og følge lidt op på det.
  Efter min overgangsalder blev jeg også syg, først var det lever og galde og gulsot som kom og drillede og min mave satte ud af drift, nu er det så noget enzymmangel jeg har. Så det med rette kost er vigtig.
  At undgå stress er meget vigtig, da forskningen viser at stress kan udbryde cancer.
  Min datter var jo igennem et langt kræftforløb.
  Jeg synes det er positivt, at du tager vare på dig selv og undersøger disse ting og lever sundt 🙂
  Tak for info og en god blog og ønsker dig en smuk weekend 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Tina,
   Tak for din besked. Det glæder mig, at det kan bruges, og jeg er rigtig glad for dine søde ord.
   Jeg kan godt se, at du ikke er ret heldig med dit helbred, men jeg håber, du har det godt trods de ting, du døjer med. Du virker optimistisk og som om, du også gør en masse ting selv. Det tror jeg er vigtigt.
   Dejligt, at din datter er igennem. Jeg ønsker jer begge alt det bedste.
   God weekend og mange kærlige hilsner
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.