Stærk og rammende roman om opgøret med en sindslidende mor

Norske Sandra Lillebø er nu udkommet på dansk med den rørende roman "Tingenes Tilstand" om at være datter af en psykisk syg mor og overveje kontakten.Norske Sandra Lillebø er nu udkommet på dansk med den rørende og eftertænksomme roman “Tingenes Tilstand” om hendes liv med en mor, der er (udiagnosticeret) skizofren.  Det er den voksne datters kloge refleksioner om opvæksten og relationen til sin mor, om vejen og kampen for at skabe noget andet og bedre for sig selv – og om beslutningen om at udlevere et menneske, der står hende så nært, som man kan komme. Gennem erindringer og usentimentale overvejelser bliver bogen den afklaring, hun har brug for. For hvor tæt kan hun være på sin mor, uden at tabe sig selv og sit eget liv på gulvet – og hvor langt skal hun væk? ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Boganmeldelse!
 fra Grønningen 1
Reklamelink til Saxo

Tingenes tilstand rammer ind imellem som en hammer. Så nøgternt og præcist, og til tider nærmest poetisk beskriver Sandra Lillebø livet med en psykisk syg, krævende, klynkende og ustabil mor. Både igennem barnets briller og nu fra hendes voksne livs perspektiv. Gennem små nedslag fra fortiden og nutiden tegner hun billedet af hendes mor – og det liv, hun selv har opnået. Ikke på grund af, men på trods af, hendes opvækst.

“Jeg lader som om jeg en voksen der skal lade som om jeg er et barn. Barnet er jeg, er en maske, og de voksne lader sig fortrylle af den, af den modenhed. “Se engang”, siger de, og jeg smiler til mig selv i spejlet, ser hvordan jeg stråler. Det er mig der overholder budgettet, som tørrer krummer af bænken, lægger duge på og sætter engblomster i vaser. Det er enkelt. Børn er konservative væsner: Det er mig der søger for at traditionerne overholdes, og juleaften er det mig der er julemanden.”

 

Min tolerancetærskel bliver lavere med tiden

Allerførste sætning i Tingenes Tilstand lyder: “Min tolerancetærskel bliver lavere med tiden.” Den indrammer præmissen for forfatterens overvejelser gennem romanen og for hendes insisteren på at fortælle og bearbejde sin egen historie uden at tage hensyn til moderen.

Herfra bliver romanen en indre sorg/frigørelsesproces med en beskrivelse af forholdet til moderen, som hun ikke har talt med i 1 år. Fordi hun har forstået, at det er sådan det er nødt til at være. Fordi det rammer alt for hårdt og trækker alt ud af hende både psykisk og fysisk og risikerer at ødelægge det gode liv med mand og børn, som hun har kæmpet for at opnå.


“Jeg har et sted at hvile mig. Det er så vidunderligt. Jeg har et hus, og jeg er elsket. Hvis jeg er træt, lægger jeg mig sammen med min datter på fem, vi sover ved siden af hinanden i den store seng med en dundobbeltdyne.”


Hvor langt skal hun blive ved at gå i at tilpasse sig sin mor og opfylde hendes behov? Hvor lang kan og vil hun lade tolerancen risikere at ødelægge sig selv?

Et barns loyalitet

Børn er uendelig loyale og elsker altid deres forældre, selvom det modsatte ikke altid gør sig gældende. Men kan hun som voksen blive ved eller skal hun insistere på sin egen ret til et godt og selvstændigt liv uden at være invaderet af moderen og hendes behov?


“Hun griber fat i mig, hun stryger hånden over mig, hun lader som om hun trøster. Det er en leg, og eftersom hun er størst, er det hende der bestemmer. “Det er dig der er barnet”, siger hun, og jeg gør det barnet skal gør, mens har jeg har ondt af hende, som ikke forstår noget som helst. Jeg ved, at ingen må få at vide hvad det er vi leger. I denne leg er det hende der bestemmer alt, men at det er en leg, er det kun mig, der ved.”


Romanen veksler i små bitte afsnit mellem betragtninger fortiden og nutiden, mellem moderen og hendes eget liv. Om den dårlige samvittighed og angsten, der lurer for at blive skizofren eller psykotisk ligesom hende. Og hendes insisteren på, at hendes eget hårdt tilkæmpede liv til syvende og sidst er vigtigere end moderens.


Tingenes Tilstand er intelligent og rørende. Den kan øge forståelsen for den altødelæggende omstændighed, det er at vokse op uden at kunne være barn –  og være inspirerende for alle, der kan identificere sig med at erkende og bryde mønstre og måske føle sig nødsaget til at bryde bånd.

 

 ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Tingenes Tilstand af Sandra Lillebø kan købes på  Saxo (reklamelink)

Tingenes Tilstand er intelligent og rørende. Den kan øge forståelsen for den altødelæggende omstændighed, det er at vokse op uden at kunne være barn.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.