,

Anna Anchers Skagen

Så er vi hjemme igen efter seks helt vidunderlige dage i Løkken med ture til de omkringliggende byer Blokhus og Lønstrup – og en lidt længere afstikker til Skagen, hvor det først og fremmest stod i Anna Anchers tegn, som du kan se længere nede.

Højdepunktet er for mig naturen, det rå Vesterhav og de brede strande og store klitter – og noget helt særligt er, som jeg også skrev forleden, turen op til Rubjerg Fyr. Gennem det kæmpe fredede område med overdrev, som jeg er vild med. De lidt ufrodige områder, der bare får lov at stå til græsning, er for mig noget af det fineste. Gåturen derop, hvor overdrevet afløses af den kæmpe vandreklit – og igen af den guddommelige udsigt.

Overdrev ved Rubjerg Fyr

Overdrev med græssende får på vejen op til Rubjerg Fyr

 

Rubjerg Fyr

Rubjerg Fyr, der sidste år blev flyttet 70 meter!

Hver ting til sin tid, og Skagen er naturligvis også altid et besøg værd med de gule huset og havene, Skagerak og Kattegat, der mødes på Danmarks nordligste punkt. Finere butikker og mere liv, bevares, men skulle jeg vælge, blev det Rubjerg Fyr og Lønstrup, og helst lidt uden for sæsonen. At forsamles i Skagen i højsæsonen og drikke Aperol på Ruths Hotel ville jeg personligt aldrig bytte for den oplevelse.

Vandreklit

Her forstår man til fulde, hvad en vandreklit er for en størrelse!

Skagensmalerne

Det fineste er for mig i Skagen er stadig Skagensmalerierne og forestillingerne om, hvordan de store kunstnere har levet i en enklave helt øverst oppe på Danmarkskortet i pagt med lyset og naturen. På tirsdag, hvor det er Skt. Hansaften kan vi jo passende sende en tanke derop til Holger Drachmann, der skrev teksten til Midsommervisen, og hvis hus også kan besøges i Skagen (det har jeg endnu til gode).

Anchers Hus

Anna og Michael Anchers hus i Skagen, som de købte i 1884.

Vi fik genset Anchers hus, der står stort set uberørt siden Anna Anchers død i 1935, og vi var så heldige, at Claus (tak!), der arbejder på museet, havde tid og lyst til at give os en personlig rundvisning ♥ Så fik vi de små historier med og kunne spørge løs undervejs.

Anna Ancher på Skagens Museum

Der er en stor flot særudstilling med Anna Ancher frem til 13. oktober 2020 på Skagens Museum!

Når man har set huset, ser man også malerierne med andre øjne, så et besøg i huset kan anbefales inden museet. Og særligt i øjeblikket, hvor der er en særudstilling med Anna Anchers smukke malerier. Rum og interiør genkender man flere steder fra huset, man lige har oplevet – et hjem, ser det ud til, med liv og varme. Efter sigende altid med åbne døre, hvor gæsterne kunne gå ind og forsyne sig med mad og portvin og afvente værternes tilbagekomst i Michael Anchers atelier. Hvem ville ikke have haft lyst til det?

Anchers hus

En del af Michael Anchers atelier. Et hjem med sjæl og varme – og en familie, der levede i harmoni.

 

Anna Anchers Hus

En smuk plads i huset, hvor man bestemt ikke har været til minimalisme, men har omgivet sig med smukke ting!

 

Malerier i Anchers hus

Der hænger masser af kunst i Anchers Hus – i særdeleshed egne værker, men også andres, som de har fået, byttet sig til eller købt. Her er Anna Ancher nederst og hendes mor Ane Brøndum øverst malet af Michael Ancher.

P.S. Krøyer og Michael Ancher har traditionelt fyldt det meste, når man taler om Skagensmalerne, men Anna Ancher har i år fået den anerkendelse, hun fortjener med den særudstilling af hendes værker. Udstillingen har tidligere i år været vist på Statens Museum for Kunst, hvor den vender tilbage til november. Men indtil da kan du nyde den i de autentiske omgivelser i Skagen. Og selvfølgelig få alle de store værker af de to herrer med også, som ingen af os vel nogensinde bliver trætte af at se.

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.