Fup og fakta om hundemad!

Som lykkelig hundeejer til Viola i nu 1½ år er det gået op for mig, at der florerer næsten lige så mange opfattelser – og misforståelser – om ernæring til hunde, som der gør til mennesker.

Noget af det første, jeg stødte på, da jeg begav mig ud i markedet efter hundemad, var det hårdnakkede og taktfaste mantra om, at hundemaden skal være kornfri!
Det er nærmest uhyggeligt, så fastgroet det statement er, og efter sigende er det da også et amerikansk marketingstunt, det udspringer fra. Misforståelsen er faktisk så sejlivet, at der er producenter, som Violas favoritter fra Kingsmoor, der egentlig hjertens gerne ville putte spændende gamle kornarter i foderet. Nu har de i stedet valgt andre gode alternative – og dertil en række gode planter og urter, der kommer hunden til gode.

NB! Du finder en rabatkode til Kingsmoor nederst i indlægget!

 

De mest sejlivede myter!

Særligt sejlivet – og svær at gennemskue – er myten om, at der ikke må være korn og anden stivelse i hundens kost. Det må siges at være under kategorien fup.

En anden ting, der kan være svær at gennemskue er, om tørmaden oprindeligt er baseret på fersk kød eller benmel, og i hvilken kvalitet. Jeg har oplevet at komme ind i en forretning, hvor de fejlagtigt fortalte mig, at Kingsmoor var baseret på kød- og benmel i stedet for fersk kød!!!! Det er i dette konkrete tilfælde et falsum – netop Kingsmoor bruger 100% sikkert friskfangede fisk fra havet, kød og indmad fra kendte og lokale leverandører. Fiskene og kødet bliver forarbejdet i form af tørring og derefter malet. Alt andet ville være mærkeligt at få ned i de tørre piller, som er slutproduktet.

Det gav mig lyst til at gå lidt dybere ned i emnet her på bloggen. For det første synes jeg, at det er piværgerligt, at nogen løber med sådan nogle fejlinformationer, og ovenikøbet overfor os, der er ude for at finde det bedste mad til vores kæledyr. For det andet er det synd og skam, hvis fejlinformation skal gå ud over en dansk virksomhed, der arbejder seriøst på at give vores hunde og katte gode nordiske råvarer og den rigtige ernæring – ovenikøbet så bæredygtigt som muligt og med produktion fra vindmøllestrøm.

Fakta: Stivelse er ren energi og får det hele til at hænge sammen – og det kan sagtens fordøjes af hunden!

I stedet for korn bruger producenterne i dag bare andre stivelseskilder som majs (der jo også er korn), bønner, ris eller kartofler, som ernæringsmæssigt er stort set er det samme. Uden stivelse ville tørpillerne jo slet ikke kunne hænge sammen!
Men derudover er kulhydrater fra planter, herunder korn og kartofler, i virkeligheden også fin, ren energi til hunde – råvarerne skal bare være kogt og findelt. Hundene har evolveret til at kunne fordøje stivelse stort set lige så godt som kød. Ulve, derimod, kan stadig ikke fordøje stivelse, så der er altså forskel på hunde og ulve!


I virkeligheden er det største problem, hvis det tørfoder, vi køber, er i for ringe kvalitet og uden næringsværdi – og fyldt med konverseringmidler.
Kingsmoor er uden kunstige tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler!

Fakta: Energifordelingen siger ikke alt!

Ligesom, når vi selv kigger på en ingrediensoversigt på enhver anden fødevare, så er det ikke helt nok at se på fordelingen af kulhydrater, protein og fedt. Det er ikke ligegyldigt med kvaliteten!
Umiddelbart kan det jo i det store træk være ligegyldigt, om det er dyrt eller billigt, hvis man kun ser på selve energifordelingen – men ville du ikke også foretrække ordentlige råvarer og noget, som ernæringsmæssigt kan bruges til noget og få os til at trives?

Vælg en dyremadsproducent, du har tillid til og som dokumenterer og holder øje med fordøjeligheden af maden og de forskellige komponenter.

Kingsmoor bruger kødet fra lokale leverandører, hvor man kender forholdene, og det er altså ikke bare mængden af kød, men bestemt også kvaliteten. Og når der står fx and, så er det and og KUN and, der er i. Da de har fokus på bæredygtighed og madspild, så betyder det også, at alle gode proteindele fra anden bliver brugt.

I Kingsmoors hundemad er der tilsat masser af grøntsager, urter og planter, som er gode for hundens helbred. Jeg nævner i flæng: tang, hyben, æble,blåbær, rabarber, birkebark, kamille, hvidtjørn, enebær, valnød og anis. Derudover er der tilsat sunde fedtsyrer, bl.a. Omega 3 fra fisk, og en række vitaminer. E-vitamin fungerer som et naturligt konserveringsmiddel.

 

Fakta: Smag betyder noget for hunden!

Vi ved jo alle, at hunde overgår os mennesker på lugtesans og hørelse, men smagsmæssigt er de altså lidt bagud. De har ikke samme interesse for smag som os, men de har altså smagsreceptorer ligesom mennesker (omend ikke lige så mange), og selvom de ikke kan identificere ligeså mange forskellige smage, så betyder smagen noget! Hunde kan sagtens smage og smagssansen udvikles der, hvor den vokser op.

For mig er det vigtigt, at min lille dejlige kræsenpind kan lide maden, og Kingsmoor er faktisk det eneste tørmad, som hun stabilt gider at spise. Og når vi åbner en ny variant, så er det den rene fest. Netop det, at vi kan veksle eller blande er en stor fordel. De ekstra sunde ingredienser som urter, omega 3 olier, frugter, bær og grøntsager, som giver både naturlig sundhed, næring – men også smag og duft til kødet.

Der findes en del godt foder på markedet, og det vigtigste er, at du finder en troværdig producent, der giver dig en god kvalitet for pengene og følger med inden for ernæringsområdet.
Dernæst skal du selvfølgelig se på, hvad din hund ser ud til at trives med – om den er glad og rask og har normal afføring. Nogle hunde trives bedst på det ene og andre på det andet.

 

Få 20% rabat resten af året!

Har du også fået lyst til at prøve Kingsmoor til din hund – eller kat – så kan du bruge rabatkoden JEANETTE20 og få 20% i rabat.
Den kan bruges ubegrænset på alle varer på webshoppen www.kingsmoor.dk og gælder til den 
31. dec. 2018.

 

& Viola

1 svar
  1. Tina
    Tina siger:

    Du har ret, det er så vigtigt at sætte sig grundigt ind i foder til ens dyr.
    Og lige med hunde er der mange racer og de tåler forskelligt.
    Vores Grand Danois må ikke få for mange proteiner, men jo gerne stivelse:-)
    Jeg tjekker lige Kingsmoor efter.
    Aften hilsner og tak for info:-)

    Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.