Godt Nytår! Jeg lader floden flyde mere af sig selv i 2024

Mit ønske om et godt og lykkebringende nytår bliver fulgt med et foto af en af de vigtige ting i mit liv. Min hund Viola. Det har jeg for længst gjort op - hun er vigtig og gør mig glad.

Rigtig godt nytår til dig, der læser med her på bloggen. Det nye år er kun lige begyndt.
Hverdagen er indtrådt, Dronningen er snart fratrådt og minder os om, at intet varer for evigt.
Alt er – inkl. os selv – i en stadig proces.
For mig er nytårsforsættet at blive bedre til at lade floden flyde. At prioritere og skelne imellem det, jeg kan og vil gøre noget ved – og det, som må og skal gå sin gang af sig selv.


Mit ønske om et godt og lykkebringende nytår bliver fulgt med et foto af en af de vigtige ting i mit liv. Min hund Viola. Det har jeg for længst gjort op – hun er vigtig og gør mig glad.

Viola, med sin lille nytårshat, der ikke helt forstår, hvad der foregår. Hun er fri for al planlægning og grubleri, men nyder bare livet.

Det kunne vi måske lære noget af?

Intet varer evigt – heller ikke Dronningen

Da Dronning Margrethe på selveste nytårsaften, helt ud af det blå, bebudede sin abdicering, ramte det nok de fleste af os. På årets sidste dag, hvor følelsen af tidens gang i forvejen er present, blev jeg ramt af følelsen af tab. Af, at ting forsvinder. Også dem, som altid har været der – sådan føles det for mig – og har været stabile og forudsigelige figurer i tilværelsen.

Det var meget sørgeligt. Ikke for Dronningen, som får et velfortjent otium, men indeni mig. Som en eksistentiel påmindelse om tab. Om at alt ultimativt vil forsvinde.

Det er en kendsgerning, som vi alle må se i øjnene. Ikke mindst som en påmindelse om, at vi skal gøre os umage med at få det bedste ud af den tid, vi har.

Livet er forgængeligt, og dybest set uden anden mening end den, vi selv forsøger at lægge i det.
Og det er her mulighederne, valgene og umagen dukker op.

Hvad er vigtigt og hvad er ikke vigtigt?

Jeg vil lade floden flyde mere af sig selv

Det er så afgørende, at vi skelner imellem det, vi kan gøre noget ved, og det vi ikke kan. Som den store sindsrobøn siger. Og acceptere det, vi ikke kan ændre.

Nogle gange, kan det også være en god idé også at slippe det, som vi i virkeligheden måske godt kan ændre. At lade floden flyde af sig selv, som vi siger i gestaltterapien. (don’t push the river, it floads by itself – Fritz Perls).

Det kan være, at der er ting, som du arbejder alt for hårdt for, fx:

♦ At opnå noget, der inderst inde ikke er en værdi for dig.
♦ At please andre.
♦ At have meget kontrol.
♦ At være på overarbejde i opretholdelse af relationer.
♦ At være perfektionistisk.
♦ At leve op til ydre mål.


Mit nytårsforsæt i år – som jeg gerne vil dele med dig – er netop at være opmærksom på at lade floden flyde noget mere af sig selv.

Siden starten af mit studie til psykoterapeut har jeg været opmærksom på at mærke mine egne behov. Og ikke så meget de andres. “Burde” har jeg arbejdet på at mærke efter og ofte udskifte med, hvad jeg har lyst til.

Derudover tænker jeg en del over, hvordan jeg bruger min TID. Fordi tiden er min – ligesom tiden er din.

Og i virkeligheden hænger de to ting jo tæt sammen. Hvad du har lyst til, hvad der er godt for dig, og hvad du bruger din tid til.

Ofte løser ting sig af sig selv. Mennesker, der betyder noget, skal nok også komme til dig. Vi er gode nok som vi er, selvom vi ikke yder over evne overfor os selv og vores omgivelser. Vi behøver ikke at være perfekte og kontrollere det hele.

Floden flyder af sig selv – og vi skal ikke altid skubbe på den!

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.