,

Hjernero – slip tankemylder, bekymringer og overtænkning!

I bogen Hjernero får du fire værktøjer til, hvordan du kan skabe ro i hovedet og lære at håndtere tanker og bekymringer, så hjernen får ro til at genoplade.

Hjernero er en ny meget håndgribelig og konkret bog om vores tanker – og hvordan vi kan blive bedre til at håndtere dem. De to psykologer Mads Hyldig og Marin Riis Kastrup deler ud af både egne erfaringer og giver 4 konkrete værktøjer til, hvordan du kan skabe ro i hovedet og lære at håndtere tanker og bekymringer, så hjernen får en pause og ro til at genoplade. Metoderne i bogen er testet af psykologer og læger og bruges af klienter og store virksomheder

Anmeldelse

4 enkle redskaber, der kan hjælpe dig med at skabe ro i dit hoved, slippe bekymringer og overtækning. Det får du i den nye bog Hjernero af de to psykologer Mads Hyldig og Martin Riis Kastrup, der begge på egen krop ved, hvad de taler om, når det kommer til bekymringer, tankemylder og om at leve med stress og angst. Martin lever med en alvorlig kronisk cancersygdom og Martin har været udsendt som soldat i Afghanistan.

Vi skal ikke som sådan være bange for stress og angst. Tilstandene er ikke farlige i sig selv, de kan ret faktisk føre gode ting med sig – men de kan tage overhånd og dræne os for energi og overskud.
Du kan simpelthen klare mere, når tankerne ikke får lov at tage over, og din hjerne har brug for en PAUSE fra bekymringerne ind imellem.

Er du en spåkone eller en grubler?

Du vil måske kunne genkende en eller flere af de fire overordnede typer, som beskrives i bogen:

– Tankelæseren, der er optaget af, hvad hun tror andre tænker om hende. Hvor tanken om, hvordan man påvirker andre kommer til at fylde alt for meget.
– Spåkonen, der forsøger at forudse alt det, der kan gå galt i fremtiden. Hvor man forsøger at være på forkant med alt, der muligvis kan gå galt.
– Den indre kritiker, der dømmer, kritiserer og stille spørgsmålstegn ved sig selv. Der hele tiden fortæller sig selv, vi ikke gør det godt nok eller slår tl.
– Grubleren, der bekymrer sig om fortiden og hænger fast i noget, der ikke kan gøres noget ved eller ændres.

 

Vi kan også sidde fast i uheldige mønstre, hvor vi forsøger at kontrollere det ukontrollerbare, går i overforberedelse for at være på forkant, har tjekkeadfærd, får overdreven fokus på ydre og indre trusler eller med al kraft forsøger at bekæmpe vores (negative) følelser.

 

“Den gode nyhed er imidlertid, at bekymringer “bare” er en vane. For præcis ligesom der findes dårlige fysiske vaner, som at bide negle, findes der også dårlige mentale vaner, som at dyrke bekymringerne i stedet for at handle på dem – hvis det er noget, vi kan gøre noget ved, eller lade dem passere, hvis vi ikke kan.”


Triggertanker og tænkevaner

Hjernen bliver igangsat af en triggertanke. Det kan være alt muligt, som går dig på, store beslutninger, bekymringer om dig selv eller dine nærmeste, om du er god nok og om du kan klare eller nå det, du skal.

 

Det handler ikke om at undertrykke vores tanker – det ville være ligesom at forsøge at holde en badebold under vand – men om at lære at registrere og give slip på tankemylderet, når det tager over. Det giver bogen konkrete øvelser til at lære.

 

Jeg kender det selv – bedst, som jeg har det godt og rart kommer jeg for tiden i tanke om, at jeg snart skal til kontrol. Enten kan jeg lægge tanken ned og gå videre, da jeg jo ikke er i situationen lige nu og ikke aner, hvad fremtiden bringer. Eller jeg kan begynde at gå i en tænkevane og begynde at Google “risiko for tilbagefald” eller overveje de mulige frygtscenarier.
Jeg går længere og længere ind i en frygt for en fiktiv og ufrugtbar situation, der formentlig ikke bliver en realitet, og som jeg under ingen omstændigheder kan håndtere på forhånd.

Ved at forsøge at bearbejde det, der stresser os, og dyrke vores bekymringer, så kradser vi konstant i det mentale “sår”, og psyken får ikke mulighed for at udnytte sin naturlige evne til at restituere. Vi skal simpelthen lære at give plads og gøre mindre.

Taknemmelighed, tænketid og handling

Mange bekymringer, situationer, der er dårlige for os, stress og overtænkning kan stoppes ved simpelthen at finde en løsning.

Vi må lære at bruge tænketiden til at træffe beslutninger! Det kan være lettere sagt end gjort, og bogen angiver en klar metode til, hvordan du for det første får BEGRÆNSET grublerierne. Dernæst kan du gå ind i en målrettet stillingtagen til, hvad du vil gøre ved problemet.

 

“Det er minimalt, hvad vi faktisk har kontrol over i livet.”

 

Bogen har også en virkelig god – og for mig ny og effektiv – øvelse til at falde i søvn. Den er enkel og handler om at få alle sanser i spil, så du kommer væk fra tankerne.
Og endelig – så er der taknemmelighed. En enkelt tanke om dagen, hvor du har fokus på taknemmelighed, kan være med til at ændre de indgroede tankemønstre. Du lærer at registrere, når du går i tankespind, og at henlægge det til specielle tidsrum på dagen (a la Metakognitiv terapi).

Jeg kan i den grad anbefale bogen, som er spækket med viden og med konkrete eksempler og øvelser til at få mere ro og overskud.

 

 

Du finder Hjernero på Saxo (reklamelink)

4 kommentarer
  1. Anna
    Anna siger:

    Den bog vil jeg straks købe. Alene titlen hjernero lyder fantastisk (og tiltrængt;). Jeg kan i øvrigt se at der er rigtig meget herinde jeg skal kigge nærmere på- og hvor er du bare flot Jeanette! Kh Anna

    Svar
  2. Janet
    Janet siger:

    Den bog må jeg have fat i.
    Ro på øverste etage og god søvn er en mangelvare i mit system. Så gode værktøjer og øvelser til at opnå disse, er jeg altid på udkig efter.

    Janet

    Svar
    • Jeanette
      Jeanette siger:

      Hej Janet,
      Jeg kan varmt anbefale bogen, som jeg synes giver rigtig god mening og virkelig fin inspiration. Hører meget gerne, hvad du synes.

      KH Jeanette

      Svar
      • Janet
        Janet siger:

        Rigtig god bog, brugbare værktøjer, der kommer til at virke over tid (tænker jeg). Der findes jo ingen hovsahurtig-løsninger, desværre. Men en klar anbefaling herfra👍

        Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.