Hvorfor bliver det sværere at tabe sig med alderen?

Med alderen bliver muskelmassen, og evnen til at forbrænde fedt, mindre og mindre. Det sker for både mænd og kvinder, og fedtprocenten stiger med alderen hos begge køn. Der skal en større og større bevidsthed og indsats til, hvis man gerne vil tabe sig - eller undgå at tage på.

Med alderen bliver muskelmassen, og evnen til at forbrænde fedt, mindre og mindre. Det sker for både mænd og kvinder, og fedtprocenten stiger med alderen hos begge køn. Der skal en større og større bevidsthed og indsats til, hvis man gerne vil tabe sig – eller undgå at tage på.

Jeg oplever selv så småt problemet opstå nu, hvor jeg er 55. Der skal mindre til, før tallet på badevægten stiger. Og der skal en mere konsekvent indsats til for at holde den slanke linje. Og det vil jeg stadigvæk gerne.

Vores livsstil og vægt er selvfølgelig et personligt valg, og jeg ikke skal blande mig i, hvad andres idealer og prioriteter er. Dertil kommer, at nogle har – og måske altid har haft – det sværere med at holde vægten af forskellige årsager, som man kun kan have fuld respekt for.

 

Vi skal respektere hinanden – og også være positive overfor os selv. Vejer du for meget og slår dig selv oveni hovedet, så har du bare to problemer i stedet for ét. Accepter i stedet dig selv, som du er. Er der noget, du er ked af, så forsøg at gøre noget ved det eller søg hjælp og støtte.

Og husk så, at vi ikke kan og skal se ud som om, vi er 25, når vi er 50! Der er heldigvis mere i livet og i et menneske end vægten og udseendet.

 

Ledbelastning – en ny faktor!

Udover de sædvanlige risici, der er forbundet med overvægt, hjertekarsygdomme, 2-diabetes og forskellige kræfttyper, så kommer der med tiden endnu en dimension, som er ledbelastning. Jeg har selv fået slidgigt i min storetå, og mærker lidt af, hvad det vil sige at have ledproblemer. Hvis vi med årene slæber rundt på for mange ekstra kilo, så belaster vi desværre leddene – og det kommer til at gøre ondt!

Både mænd og kvinder får mere fedt med tiden!

Uanset hvad, er det fælles for os alle, at kroppen uundgåeligt forandres med tiden. For kvinder falder østrogenniveauet, og muskelmassen – og dermed forbrændingen – lider et tab.

For både mænd og kvinder gælder det, at både stofskifte, muskel- og knoglemasse og energiomsætning bliver mindre år for år. Vi er nød til at acceptere, at kropssammensætningen og præmissen bliver anderledes med alderen. Muskler og energi er ikke længere den samme, og vi har større tendens til at opbygge fedt, særligt omkring taljen. Især, hvis kostvanerne ikke tilpasses.

Det betyder, at der må skrues på mad og motionsvaner for at tilpasse sig de nye tider, hvis man gerne vil undgå en alt for høj vægt og fedtprocent.

Når vi bliver ældre, arbejder vores hormoner på at spare energi. Det betyder, kort fortalt, at kroppen har behov for at bruge mindre energi på at opnå samme, som da man var yngre.


Der findes kun de “kedelige” løsninger

Vi har nu konstateret, at udgangspunktet ikke længere er det samme, når vi kommer op i alderen: vi omsætter ikke samme energi, vi har ikke længere brug for samme mængde kalorier.

Der er desværre kun de kedelige løsninger, vi kan ty til: indtagelse af færre (og bedre) kalorier og mere bevægelse.
Vi må skære ned – men samtidig sørge for at få de samme gode næringsstoffer som tidligere. Puha, det skal virkelig være ret så fornuftigt.

Selv forsøger jeg at holde mig nogenlunde – lad os sige 80% – på sporet af naturlige fødevarer. Dvs. i modsætning til alt det, der kommer i en glitrende pose, for at sige det lidt firkantet. Mindre mængder (men ikke fanatisk afsavn) af alkohol, slik, sukker, kager, is, færdigfremstillet mad – og masser af fx frugt, grønt, fibre, kød i mindre mængder og i god kvalitet, olivenolie, æg og magre mejeriprodukter. (få flere kostråd her).
Mit bedste råd er, at det hele starter i supermarkedet. Du er, hvad du spiser, og du spiser, hvad du køber 🙂

 

Der er desværre ingen quick fixes, når vi skal holde vægten eller tabe os. Det sværeste er selvfølgelig at tabe sig, men det næst sværeste er at holde vægten! Det er sjældent, fordi folk har det “let”, når de er slanke – de gør faktisk en indsats for at være det.

 

Bevægelse er vigtig – styrketræning er godt!

Valget er helt vores eget, og for mit vedkommende er det ikke tid at opgive en sund, slank og stærk krop. Det er fx vigtigt for mig efter at have fået en warning med sygdom, at jeg holder mig slank. Derudover har jeg altid været glad for at være i nogenlunde form, så jeg fortsætter selvfølgelig med at bevæge mig. Måske er det slut med at løbe pga. min slidgigt i tåen, men så må jeg gå, cykle, måske svømme i stedet.

Jeg har ingen intentioner om at være i superform, men bare holde mig krop ved lige så godt, jeg kan. Og der skal ikke så vildt meget til.

Det er utroligt godt, hvis man kan holde muskelmassen oppe med styrketræning. Her er et punkt, jeg personlig skal til at komme ind i kampen med 🙂
2-3 gange om ugen i motionscentret vil være nok!!!
Hjemme laver jeg dog forskellige øvelser som armbøjninger, ryg- og maveøvelser, squats m.v., og jeg kan se, at bare 15-20 minutter hver anden dag gør en kæmpe forskel. Lange gåture med hunden, yoga, qi gong, rengøring, havearbejde, cyklen i stedet for bilen – al bevægelse betyder noget.

 

Der skal ikke så forfærdeligt meget til, og ALT hvad du gør betyder noget. Så hellere sætte et mål, du kan nå end at skyde for højt og give op. Det, du gør, er det, der virker!

 

♥ Valget er langt hen ad vejen vores eget, når det kommer til kost og motion.
♥  Ansvaret kan aldrig blive andet end vores eget.

Vi har forskellige værdier og prioriteter og opfattelser af, hvad et godt liv er. Derudover er det tit lettere sagt end gjort at finde overskuddet til en sund og aktiv livsstil, og der kan være mange omstændigheder, der spiller ind.

En ting er fælles for os ALLE: kroppen og forudsætningerne ændrer sig med tiden!

1 svar
 1. Tina
  Tina siger:

  Spændende skriv 🙂
  Selvom i min familie synes jeg de blev tyndere med alderen, men det kan måske skyldes andre årsager.
  At vi alle skal acceptere os som vi er har du meget ret i, for ellers som du skriver får vi mere end et problem.
  Min datter har en veninde, som altid har været lidt stor og hun har nu tabt sig mere end 30 kg. meget flot synes jeg, hun har virkeligt tacklet det godt.
  Selv har jeg pga sygdom tabt over 20 kg. så vil da gerne have lidt af det andre skulle tabe sig 🙂
  Men daglig træning på den ene eller anden måde er vigtig og styrketræning er jo godt for skelettet, så jo du har fuldstændig ret.
  Godt du lige får disse emner op at vende og med gode facts 🙂
  Tak for dig, god træning og en smuk dag ønskes 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.