Kvindernes kampdag – vi kan selv!

Et hurtigt kig på diverse blogs fortæller mig, at kvindernes internationale kampdag i dag den 8. marts ikke er et emne, der rigtigt bliver skrevet om.

Det undrer mig lidt, men jeg tolket det også som et godt tegn! Vi er kommet langt, og vi er priviligerede som kvinder i Danmark. Kvinder stormer frem på uddannelser, i erhvervslivet, i politik, i kulturen og kunsten. Og vi har i den grad forstået at eje de sociale medier, som har givet os et globalt værktøj til effektivt at stå op mod overmagt. Tænk bare på #metoo!

Jeg siger ikke, at der ikke fortsat er problemer omkring fx ligeløn og barsels- og karriere problematikker, men vi har trods alt ikke så meget at kæmpe imod længere. Og på trods af, at vi er så mange kvinder, der har skabt vores egne kanaler her på nettet, er kampdagen ikke særlig hot.

Jeg synes nu alligevel, at det er vigtigt at markere og huske på, hvor ufatteligt priviligerede, vi er. For ikke meget mere end 100 år siden kunne kvinder ikke en gang stemme i Danmark! Først i tresserne kom kvinderne for alvor ud på arbejdsmarkedet, og der kom sociale sikkerhedsnet, der gjorde det muligt for alle at kunne klare sig selv. Hen af vejen kom der også et frisind, og en social accept, der gjorde kvinder til de frie individer, vi er i dag. Vi står på skuldrene af andre, før os, der har taget kampen og har været på barrikaderne, og det må vi aldrig glemme.

I dag er der tværtimod opstået begreber som “tabermænd”, og der er begyndt at vise sig bevægelser af voldsparate mænd i USA, som er frustrerede over, at de ikke længere er i stand til at tiltrække en kvinde. Fordi, kvinder i dag er selvstændige og kan klare sig selv, og fordi vi i vores vestlige verden har samfund, der støtter individer, der ønsker at bryde ud af ægteskaber. Her kan alle klare sig selv og har derfor et frit valg. Det lyder måske meget simpelt, men resten er op til den enkelte – at opføre sig ordentligt!

Vi skal være solidariske med de svage!

Hvis vi en dag som i dag ikke føler, at vi har så meget at stå op for, når det kommer til os selv, så er der så meget desto mere grund til at huske, at der er kvinder i verden – også i vores – som ikke har taget del i vores fremskridt.
Kvinder, der ikke får muligheden for at tage en uddannelse eller et job, som holdes under skarp social kontrol eller lever i mørket og i vold og undertrykkelse.

Den lille ting, vi kan gøre, er ikke at se ned på en kvinde med tørklæde, eller en kvinder, der bliver holdt fast på kontanthjælp af en voldelig ægtemand.
Har du ikke læst Sara Omars bøger Dødevaskeren og Skyggedanseren, så vil jeg endnu en gang opfordre til gøre det. De er så vigtige øjenåbnere i forhold til at forstå, at der er kvinder, der lever under ufattelig vold og undertrykkelse.

Vores i-landsproblemer er stadig relevante!

Det er vand i forhold til, hvad kvinder i andre kulturer oplever af overgreb, men det skal nu ikke afholde mig fra at anbefale denne fantastiske video, Be a Lady med Cynthia Nixon (fra Sex And The City).
Ja, det er i-landsproblemer, men vi kvinder ligger stadig under for idealer for, hvordan en “rigtig” kvinde ser ud og opfører sig.

Men her i Danmark er vi også priviligerede, og vi kan starte med os selv.
Lad os støtte og acceptere os selv og hinanden, uanset hvilke valgt, vi tager ♥
For vi er stærke, og vi kan selv præge holdningerne og debatten – vi KAN selv!

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.