10 tips til at holde huden ung!

Selvfølgelig er der en portion gener i det, men derudover får du her mine 10 tips, hvad jeg tror på, der er med til at holde min hud ung.

Jeg får – i al beskedenhed – meget ofte ros for min hud, og bliver spurgt om, hvad jeg bruger til den. Fra en hudlæge har jeg fået ord for, at den, med hans ord, er meget kollagén, og eet eller andet må jeg jo gøre rigtigt.

Ganske uvidenskabeligt, i ikke-prioriteret rækkefølge og totalt subjektivt baseret på mine erfaringer og fornemmelser for, hvad der virker.

Rynker er ikke forbudt!

Vi har alle en genetisk disposition for, at huden har tendens til at ældes hurtigere eller langsommere, men vi kan derudover gøre rigtigt meget gennem vores livsstil og pleje af huden. Hvis det er dét, vi vil! Jeg står gerne ved min alder, jeg prøver ikke at foregive at være yngre end jeg er (født i 1966) – og for mig er rynker ikke forbudte. Jeg vil generelt bare gerne bevare mig selv så sund og stærk, som det er muligt i forhold til min alder.

Du kan læse om, at jeg:

1. plejer min hud med virksomme produkter og behandlinger.
2. ikke bruger botox og fillers – og skulle jeg en dag finde på det, så hører du om det.
3. tager kosttilskud – bl.a. kollagen.
4. drikker spandevis af te.
5. sjældent spiser morgenmad – fordi jeg spiser, når jeg er sulten.
6. spiser alt, men har en slags indre bogholderi.
7. kun drikker alkohol ved festlige lejligheder – og er ikke-ryger
8. helst sover 8 timer
9. dyrker motion uden at overdrive.
10. passer på huden i solen.

Det bliver en længere historie – men hæng på, hvis du har lyst, eller hop lidt rundt! ♥

1. Jeg plejer min hud med virksomme produkter og behandlinger.

Når jeg får ros for min hud i forbindelse med en behandling, som jeg gjorde i dag, så bliver jeg ekstra glad. De står jo med skarpt lys, forstørrelsesglas – og ikke mindst et kæmpe sammenligningsgrundlag.

Jeg er fuldstændig overbevist om, at en daglig rutine med effektive produkter gør en kæmpe forskel for hudens udseende. Og, du kan dertil booste din hud med avancerede professionelle klinikbehandlinger. Dé produkter, du læser om her på bloggen – og de forskellige ingredienser og behandlinger, jeg skriver om – er alle virkningsfulde. Jeg fokuserer på de seriøse mærker, der kan noget og har dokumenterede ingredienser.

Generelt vil jeg sige, at det betaler sig at være en lille smule flittig med din hud – og vi taler altså ansigt, hals og décolleté – og give den 10 minutters opmærksomhed morgen og aften.

Helt basalt, skal du sørge for:
– at bruge tid på at rense din hud grundigt morgen og aften. Jeg veklser mellem en olie og en mere sæbeagtig rens alt efter behov, som jeg bruger et minut eller to på at massere ind i huden. Det kan være, du er mere til en cremet konsistens, så vælg noget, du kan lide.

– at peele din hud ofte! Det kan ikke siges for tit – peeling eller exfoliering af huden gør en kæmpe forskel! Alt efter, hvor sart din hud er, og hvor kraftige produkter, du vælger, kan du peele dagligt eller nogle gange om ugen. I dag findes der mange fantastiske kemiske peelinger med enzymer og syrer, som bare skal sidde kort tid. Du kan også bruge et produkt med små korn til en mekanisk peeling af overfladen – men vekls gerne eller brug produkter med begge dele.

– at give huden masser af fugt og stimulering og beskyttelse. Allerhelst en serum, en dag- og en natcreme.
Gå efter de dokumenterede anti-age ingredienser som A-vitamin (retinol, Retinyl Palmitate), C-vitamin, Niacinamid, AHA (bl.a. frugtsyrer), peptider, hyaluron.
Brug solfakor i hele sommerhalvåret, hvis du skal ud!

Derudover kan du – hvis du orker og har interesse for det – supplere med diverse masker, maskiner og ekstra koncentrerede kure eller produkter, som jeg jo giver inspiration til og fortæller om løbende.

På samme måde, så tester og skriver jeg om de behandlinger, der reelt kan gøre noget for den modne hud.

Jeg fik en meget kompetent behandling, som blev skræddersyet til mig – og der var fuld valuta med både massage og effektive elementer som enzympeeling, frugtsyrer, oxygen-lift, dybdegående peeling, LED lysterapi, ultrasonic vibrationer og det, du ser på billedet, som er en to-ledet lavintensitet strøm, der giver huden en jævnere og fastere hud.

2. Jeg bruger ikke botox og fillers – og skulle jeg en dag finde på det, så hører du om det.

Jeg benytter mig ikke af Botox eller fillers, men ser det lidt som en sport at holde min hud på en naturlig måde. Jeg synes indtil videre sagtens, at naturlige metoder kan gøre det for mig. Desuden kommer der hele tiden mere og mere avancerede og virkningsfulde produkter og behandlinger på markedet, og så er det jo som regle sjovere at forebygge end at helbrede.

Men det betyder ikke, at jeg ikke sagtens kan forstå, hvis man har et konkret problem, man gerne vil have væk nu og her.
For omkring 10 år siden havde jeg selv en dyb rynke imellem øjnene pga. en kontant spænding i panden. Den fik jeg faktisk til at gå væk ved hjælpe af Restylane, der tvang musklen til at slappe af i et par uger, hvor filleren spændte området ud. Jeg var heldig, at musklen fortsatte med at være afslappet, og jeg fik (7-9-13) ikke spændingen igen. Restylanen er forlængst forvundet, og jeg har ikke haft behov for at gentage behandlingen. Men den dag, min pande måtte låse sig en i konstant spænding igen, så vil jeg ikke tøve med at gentage stuntet.

Jeg er slet ikke til det svulstige opsprøjtede look (du ved nok, hvad jeg mener), men har du en lille ting, en torn i øjet, så skal du da bare få det lavet diskret, hvis du har lyst til det.
Skulle jeg en gang ty til det, ville jeg spille med åbne kort for ikke at lede andre bag lyset og opstille urealistiske mål for, hvad man kan opnå med naturlig pleje. Men indtil videre er der altså ikke noget indsprøjtet i mig, kan jeg godt garantere 🙂

3. Jeg tager kosttilskud

Jeg tror selv fuldt og fast på, at kosttilskud har en virkning for min hud – men naturligvis også mit helbred og energiniveau. Når, det kommer til huden, så er fiskeolie et must for mig (jeg spiser ikke helt nok fisk), men også C-vitamin, som jeg tager ekstra af udover multivitaminpillerne.
Derudover tager jeg kalk og magnesium, d-vitamin i vinterhalvåret.

Fornyligt er jeg begyndt at tage et dagligt tilskud af kollagen, som jeg kan se har en effekt på huden – læs indlægget om kollagen her.

4. Jeg drikker masser af te!

Jeg elsker te og jeg tror på, at de store mængder, jeg drikker, har en betydning! Siden jeg var barn har jeg elsket te – og jeg drikker te fra morgen til aften, sommer og vinter, dag ud og dag ind – også til maden, hvis jeg kan slippe afsted med det.
(Jeg drolser selvfølgelig ned ved aftentid, så jeg kan sove, men jeg drikker 99% grøn og hvid te, hvor der er mindre koffein i).

Listen over den grønne tes dokumenterede egenskaber er lang, men når vi ser på rynker, så har den et højt indhold af antioxidanter, der er med til at bekæmpe de fri radikaler i kroppen, herunder i huden. Antioxidanterne er mange gange højere end i fx c-vitamin og man mener endda, at det med til at beskytte cellerne mod kræft.

Listen er som sagt lang, men teen har bl.a. en positiv indvirkning på vægt og fedtforbrænding, den styrker dit immunforsvar, bekæmper bakterier og forbedrer dit kolesterolniveau.

5. Jeg spiser sjældent morgenmad – fordi jeg spiser, når jeg er sulten.

Vi er igen tilbage i en vane, som jeg altid har haft. Jeg har ikke behov for morgenmad. Da jeg var barn, og skulle afsted i skole, skulle jeg selvfølgelig spise hjemmefra, men som voksen har jeg altid spist efter behov. Jeg spiser helst, når jeg er sulten, og jeg tror på, at det er sundt at kunne mærke sin sult (og sin mæthed dermed).

Det var lidt op ad bakke før i tiden, da man igen og igen skulle høre på, at “morgenmaden er dagens vigtigste måltid”. Det er det bare ikke for os alle sammen.
Siden er vinden blæst lidt den anden vej, fordi det er dokumenteret, at kalorierestriktioner og faste er sundt for kroppen og kan give et længere liv. Jeg tror ikke på, at det er godt at belaste kroppen ved at fylde på den konstant og gå og snacke mere eller mindre hele tiden. Den skal have tid til at rydde op og regenere fremfor at fordøje hele tiden.

Det skal siges, at jeg aldrig har været på kur eller bevidst har besluttet ikke at spise før kl. 12. Det er bare i praksis blevet sådan, fordi det er dét, jeg har lyst til. Er jeg sulten om morgenen eller om formiddagen, så spiser jeg selvfølgelig.

6. Jeg spiser alt, men har en slags indre bogholderi.

Ligesom, jeg spiser, når jeg er sulten – og ikke spiser, når jeg ikke er sulten – så er det stort set lige så ukompliceret, hvad jeg spiser.

Jeg kunne ikke finde på at opstille restriktioner for mig selv om, at jeg ikke må spise det ene eller det andet. Jeg tror på, at vi har brug for en varieret kost, og det viser sig også, at det kan være problematisk at skære bestemte fødevarer helt ud af kosten. Når det kommer til cellerne, og huden, så skal vi altså bruge nogle fedtsyrer (men helst noget mere omega 3, så derfor kosttilskuddet med fiskeolie).

Jeg fornægter sådan set ikke nogen fødevarer, og er ikke hverken særligt restriktiv eller særligt målrettet og overtjekket med, hvad jeg spiser. Jeg spiser lidt af hvert, og fornægter ikke noget – herregud, en kage eller et stykke hvidt brød kan da forbrændes igen. MEN jeg har en slags indarbejdet lille bogholderi, der søger for, at jeg ikke spiser for meget – og for, at jeg ofte vælger groft og grønt og nogenlunde magert.
Så er der også plads til en croissant eller et stykke chokolade ind imellem.

7. Jeg drikker kun alkohol ved festlige lejligheder – og er ikke-ryger.

Nu bliver det i manges øjne lidt kedeligt, men jeg har altså ikke behov for at drikke alkohol til hverdag. Folk må gøre præcis, hvad de vil, men det hører ikke hjemme i vores daglige liv. Det er ikke for at være helligfrans, men det er fordi, ingen af os har lyst, og så er det jo så nemt. Til gengæld drikker jeg gerne alkohol i festligt lag, men kun yderst sjældent mere end 5 genstande, og allerhelst bare et glas eller to.
Alkohol er en gift og er skadeligt selv i små mængder, det ved vi vist snart alle sammen. Det er også dumme ekstra kalorier – og når det kommer til huden, så sætter det tydelige spor. Blodkarrene udvides og giver rødme, huden bliver dehydret og kedelig at se på.

Rygning behøver jeg vel ikke komme nærmere ind på – det giver en dårlig blodgennemstrømning i huden og gør den ældre at se på. Jeg har aldrig røget. Hvis du ryger, vil et rygestop være den mest effektive anti-age kur, du kan komme i nærheden af.

8. Jeg sover helst 8 timer.

Jeg er ingen superhelt, når det kommer til søvn. Jeg misunder de ganske få mennesker, der er bygget til at sove få timer, men jeg den går ikke med mig. Jeg skal have minimum 8 timer – gerne lidt mere. Heldigvis sover jeg som en sten igen, nu hvor jeg ikke længere er presset og stresset – så et ustresset liv er også en faktor (som til tider kan være svær at styre).

Søvnen er utroligt vigtig for vores hud.  Cellefornyelsen i huden sker i gennemsnit 8 gange hurtigere om natten end om dagen. Produktionen af kollagen øges, frie radikaler nedbrydes og celleskader repareres i løbet af natten – hvis vi får vores gode søvn.

Det er derfor en rigtig god idé at gennemføre sin hudplejerutine fx allerede ved 8-9 tiden, så du får rigtigt meget glæde af produkterne. Det kan altså virkelig betale sig at gøre noget ud af plejen om aftenen, og bruge nogle virkningsfulde produkter. Det kan du læse meget mere om i dette indlæg, hvor der også er gode råd til at sove bedre!

 

9. Jeg dyrker motion uden at overdrive.

Det er ikke ligefrem raketvidenskab, at motion er alfa og omega for at holde os godt og mindske risikoen for sygdomme. Forskning viser også, at motion kan holde huden ung og endda virke foryngende på ældet hud!

Motion er for mig ikke nødvendigvis at løbe et marathon eller sætte alt til side for at træne i tide og utide. Det er også at gå ture, og generelt være aktiv, snuppe cyklen ind imellem, gøre hele huset rent, ordne haven – og for mit vedkommende kommer der også løbeture og besøg i fitnesscentret til. Når jeg har overskud, men gerne nogenlunde regelmæssigt.

Jeg er ikke den, der æder mig selv for at slå rekorden på 10 km., men jeg lytter til min krop – prøver at blande disciplin og fornuft, så det bliver til noget, men at jeg ikke får skader eller slider på min krop. Jeg tror på, at man skal finde en fornuftig balancen, hvor man holder sig sund og rask og fit og igang – men ikke går over i ortoreksi eller træningsmani og dermed nedbryder i stedet for at bygge op. Hvor det snit præcis ligger er nok ret invididuelt, men du forstår sikkert, hvor jeg vil hen.

 

10. Jeg passer på huden i solen.

Det skal selvfølgelig lige med, selvom det efterhånden er åbenlyst. Én af de allerstørste synder, når det kommer til rynker, er solskader. Jeg husker med gru dengang i firserne og halvfemserne, da vi lå og blev lækre i solarierne, men gudskelov blev jeg aldrig besat af at skulle være mørkebrun året rundt. I dag synes jeg, det er lækkert at få farve, når jeg er sydpå, men det er ikke et stort must – jeg vil faktisk hellere bruge en høj faktor og spare et par rynker.

Med tiden har jeg taget det mere og mere seriøst med solcreme – også herhjemme i Danmark. Det er jo ikke sådan, at solens stråler ikke er skadelige på vores breddegrader.
Og det gælder uanset om vi er blege eller brune sidst på sæsonen.

Det er som regel ikke nødvendigt med solcreme om vinteren herhjemme (i dag har det højeste UV-index været 1,2 og når det er under 3 er beskyttelse ikke nødvendigt), men så snart forårssolen melder sig på vores vinterblege hud, skal den frem igen. Du kan tjekke dagens UV-index på DMI her.

♥♥♥♥♥

Det var alle de ting, som jeg kan komme i tanke om, at jeg gør, der kan have en betydning for, at min hud ser ud til at holde sig rimelig ung.
Een ting gør det ikke alene, men et samspil af livsstil, vaner, hudpleje – og naturligvis en genetiske disposition – kan gøre tricket.

En allersidste ting, som jeg tror på, kan have en betydning, er at forsøge at være i harmoni med sig selv og sine omgivelser. At forsøge at være positiv og venlig retter måske ansigtet lidt ud helt naturligt 🙂
Og så tror jeg på, at det handler om at acceptere og være tilfreds med sig selv, uanset hvor mange rynker og hvad vi ellers har. Der er nogle ting, vi kan gøre for at få det bedste ud af os selv – men en af de ting er også at hvile i os selv og lade være med at være så kritiske både overfor os selv og andre.
Og husk, at en kvinde er lige præcis som smuk, som hun selv føler sig!

6 kommentarer
 1. Jane Bruun
  Jane Bruun siger:

  Hej Jeanette, Er en af mange som fortsat savner Fru Hurup i Lyngby, som desværre måtte dreje nøglen om i 2020. Savner ligeså deres berømte Sencha Morgenduft te. Du beskriver den i din blog på siden https://qland.dk/saadan-holder-jeg-huden-ung/. Ved du hvor man i i dag kan købe den? Østerlandsk Thehus, som har overtaget forretningen kender ikke til den, eller hvor den fås. På forhånd tak! Venlig hilsen Jane

  Svar
 2. Elisabet Soffi Dea Rudå
  Elisabet Soffi Dea Rudå siger:

  Hej Jeanette
  Jeg har lidt svært ved at finde nogen grøn te der smager godt,
  er der nogen du kan anbefale.
  God dag.
  Kh Elisabet

  Svar
 3. Tina
  Tina siger:

  Jeg kan godt lide din naturlige tilgang til livet:-)
  På dine listede punkter tror jeg vi gør det meget ens.
  Dog bruger jeg Proféria creme for at hjælpe mig gennem overgangsalderen.
  At hvile i sig selv når vi længst med og så at tage tingene som de kommer.
  Lige den med grøn te er jeg holdt op med at drikke for meget af.
  Jeg har desværre været syg her i 2018 og det er min lever det er galt med, nok pga. noget medicin jeg har fået i mange år for stofskiftet.
  Men grøn te i for store doser dagligt (1 kop er ok) kan simpelthen ødelægge leveren, en forskning jeg ikke var stødt på før. Jeg vil dog have sat mig lidt mere ind i det emne. Så nu står den på kamillete og i den dur.
  Din hudbehandling i Magasin, den vil jeg lige se om jeg kan få tid til at prøve, den lyder himmelsk:-)
  Ønsker dig en god uge og nyd det smukke sensommer vejr:-)

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Godmorgen kære Tina,
   Mange tak for din altid så søde og positive feed-back. Det er så dejligt, når det jeg skriver genkendes og giver mening.
   Jeg trist for dig med sygdom, og at du skal passe på din lever – og ja, vel på dig selv i det hele taget.

   Grøn te er heldigvis ikke skadeligt for os andre, der er så heldige at være raske. Jeg har læst mig frem til en undersøgelse fra DTU, som er blevet lidt fordrejet, idet det handler om en enkelt kvinder, der har indtaget et kosttilskud i pilleform med grøn te.
   Bente Klarlund skriver: “Der findes lidt mere end 30 tilfælde i verdenslitteraturen, hvor det er sandsynliggjort, at overdreven indtagelse af grøn te har givet leverskade. Men selv om der er taget leverbiopsi, kan man ikke være helt sikker på, at leverskaden har været forårsaget af den grønne te.”

   Elemis i Magasin kan bestemt anbefales!

   Ha en dejlig dag og efterårsuge.
   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.