Spørg John

Spørg John er Susan Knorrenborgs debutroman om hvordan mennesker kan komme langt fra hinanden og stadig være de tætteste, når det brænder på.

Spørg John er Susan Knorrenborgs vellykkede debutroman, der med skarphed og humor udstiller socialklasserne og den ulighed, der i virkeligheden hersker i Danmark på trods af, at vi går rundt og tror, at alle har samme muligheder. Om kulturelle forskelle, om at forsøge at kæmpe sig ind i et andet og måske bedre liv, og om hvordan mennesker kan komme langt fra hinanden og stadig være de tætteste, når det brænder på.

 

Anmeldelse

 

Susan Knorrenborg udstiller i sin skarpe debutroman Spørg John, hvor langt, der kan være mellem mennesker i Danmark trods vores korte afstande og vores status som et af de mest lige samfund i verden. For vi er forskellige, og kulturen som nat og dag blot med få kilometer imellem os.

 

Ligesom, jeg er kæmpe fan af Glenn Bech og hans manifest, Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet, er jeg fan af Spørg John, der mere humoristisk og karikeret, mere fiktiv og formentlig mindre selvudleverende, beskriver den moderne klassekamp, de sociale forskelle, moralismen og hykleriet.

 

Katrine og Tina er kusiner og bedste venner. De vokser op udenfor Næstved i den lille by Fensmark i 90’erne, hvor Tina, som er ældst og Katrines forbillede, er flyttet ind hos Katrines forældre som følge af dysfunktionen og svigtene derhjemme. De fester igennem, drikker shots på det lokale diskotek og får arbejde i Per og Jettes nærbutik, hvor de småsvindler og læser højt af ugebladene for hinanden om torsdagen. Den synske John fra brevkassen John ser alt i Hjemmet bliver et fast holdepunkt gennem fortællingen.

 

Forsøg på at bygge rede

Efter gymnasiet træder forskellene mellem de to veninder tydeligt i karakter, da Katrine begynder at studere på Universitet i København og flytter ind i et kollektiv med andre studerende. Tina bliver hjemme på Næstved-egnen og ihærdigt forsøger at bygge rede med tvivlsomme mænd, og det ender i svigt og psykiske nedbrud.  Det lykkes hende at blive gift med Tage, der er en del år ældre, en miserabel og ubehagelig, fordrukken platugle, der til gengæld er fuld af gode ideer til at få penge ud af folk.

Katrine møder den pæne Frederik fra Virum og entrerer dermed en helt ny verden af kultur, design, østers, familiesammenhold og fælles museumsbesøg.
Alt kører på skinner, inkl. karrieren, selvom bekymringen for Tina fylder, og Katrine loyalt forsøger at hjælpe, hvor hun kan. Men forskellene mellem de to verdener, mellem menneskene, og mellem Katrines før og nu, er svære at overkomme. Det er som PH-lampen overfor glassene fra tankstationens samlemærker, cashmere overfor similistene, K-salat overfor hummer.

 

“Hvorfor er fjordrejer finere end tigerrejer, når tigerrejer er meget større?” Tina

 

Da Katrine får problemer med at blive gravid, krakelerer drømmen mere og mere. Hun mødes ikke som menneske i sin sorg, og må søge i det mørkeste af sig selv for at mærke, hvor hun egentlig hører til.

Venskabet mellem det, der kunne ligne ulige børn, består til trods for psykisk sygdom, fertilitetsbehandling, der ikke går efter hensigten og kiksede forsøg på at passe ind og føle sig hjemme. Og til sidst er det svært at sige, hvem der redder hvem.

Susan Knorrenborg udstiller i sin skarpe debutroman Spørg John, hvor langt, der kan være mellem mennesker i Danmark trods vores korte afstande og vores status som et af de mest lige samfund i verden. For vi er forskellige, og kulturen som nat og dag blot med få kilometer imellem os.

 

 

Spørg John af Susan Knurrenborg får på Saxo. (reklamelink)

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.