Verdens bedste hybenmarmelade!
Jeg er blevet helt vild med hybenmarmelade efter, at jeg har smagt min veninde Lenes hjemmelavede version. Jeg er sikker på, at det må være verdens bedste med den fine smag af vanille og den perfekte afstemning mellem det søde og det syrlige. Hold da op, hvor er det lækkert! Ikke mindst til en god ost, men ellers også bare på et stykke brød.
Lene har været så sød at give opskriften (og de fine billeder) videre her på Voksenlivsstil. Jeg kan kun anbefale, at gå i gang – og helst med en stor portion eller ekstra hyben til fryseren.
Til 1 kg rensede hyben bruges:
7 dl vand
470-500 g sukker
Saft og skal af 2 usprøjtede citroner
1 vaniljestang
Atamon
Fjern stilken og flæk bærrene med en lille skarp kniv.
Skrab kernerne ud med en teske og skyl skallerne grundigt.
Vask citronerne og riv skallen.
Kog hybenskallerne i ca. 20 minutter med vand, citronskal, kornene af en vaniljestang, den tomme vaniljestang samt saften af de 2 citroner.
Tag vaniljestangen op af gryden. Klip hybenskallerne i mindre stykker med en køkkensaks. Tilsæt dernæst sukker og kog videre i 15 minutter. Smag dig frem med hensyn til, hvor sød du ønsker marmeladen.
Tilsæt 1 tsk. atamon til den færdige marmelade og hæld den på atamonskyllede glas.
LENES TIPS:
Bærrene skal ikke plukkes alt for modne, for så er de sværere at skære over og rense.
Læg poser i fryseren med 1 kg rensede hyben. Det er så hyggeligt at lave hybenmarmelade om vinteren og fornemme duften af sommer.
Hvor længe holder den sig i uåbnet glas?
Hej Jennie,
Med det høje sukkerindhold og Atamon holder marmeladen meget lang. Jeg vil umiddelbart sige flere måneder eller helt op til et år i et tætsluttende uåbnet glas.
Er du ikke vild med at bruge Atamon kan du i øvrigt stedet skylle glasset med lidt rom eller cognac 🙂
KH Jeanette
Fra jeg var barn, har hybenmarmelade været det bedste, jeg ved. Jeg plukkede og rensede – og min mor kogte marmeladen.
Jeg skærer dem over fra top til bund, for så kan man fjerne den hårde del fra stilken – som også er på blommer. Det er hundrede gange lettere og hurtigere at skære dem i passende stykker, mens man gør dem i stand, end at skulle stå og ‘gratte’ med de kogte, bløde skaller. Jeg skyller de brandhede glas og låg med en slavecognac og bruger en ‘marmeladetragt’; så spiller man ikke. Den er genial, og kan bruges til mange andre ting, der skal hældes i glas eller fryseposer. Jeg fandt den i Flensborg for mange år siden. Man kender den også i USA – sjovt nok findes den ikke i DK.
Mums, så bliver det ikke bedre 🙂
Knus http://www.blueducklings.wordpress.com