,

Dodekalitten er en magisk oplevelse!

Dodekalitten i Kragenæs på Lolland er en magisk oplevelse

Så fik jeg endelig oplevet Dodekalitten ved Kragenæs på Lolland! Det var et stort ønske at se det store monument bestående af enorme stensøjler med udhuggede ansigter, der endda endnu er under opførelse. Nu faldt vejen forbi på vores sejltur, hvor vi igen skulle besøge Vejrø, og jeg er så glad for at have set det storeslåede kunstværk, der forener skulptur, lyd og natur i en nærmest guddommelig helhed. 

 

Dodekalitten består af stenstøtterne på 7-9 meter med et to meter udhugget hoved øverst. Valget af forskellige stenarter skal repræsentere den nordiske samhørighed.

Stenstøtterne er 7-9 meter høje med et to meter udhugget hoved øverst. Valget af forskellige stenarter skal repræsentere den nordiske samhørighed.

 

Jeg er nød til at dele min store begejstring over Dodekalitten, som ligger ved den lille by Kragenæs på det nordlige Lolland udfor Smålandsfarvandet.

1 km. fra havnen, hvor lagde til i vores båd, op ad en lille vej med marker på begge sider med den smukkeste udsigt over vandet. På bakketoppen er værket Dodelitten – af nogle kaldet Danmarks Stonehenge – under opførelse, men allerede nu et fantastisk monument og en stor oplevelse. På afstand på vejen derop, var jeg fascineret over så stærkt og smukt, nærmest guddommeligt, værket står som et vartegn. For Lolland, for kunsten, for naturen, for os menneskers evne til at føle det storslåede og være en del af noget større.

 

Ordet Dodekalit er græsk og betyder tolv sten!Ufærdigt fuldendt

Værket er endnu under udvikling. Der er lige nu seks færdige stenstøtter, fire ufærdige og to, som endnu mangler, vel fordi de befinder sig under udarbejdelse hos kunstneren Thomas Kadziola. Monumentet er ikke færdigt eller fuldstændigt, men det virker allerede fuldendt, som det står der i pagt med naturen og som en naturlig proces vokser sig mere og mere hen imod afslutningen.
En dag vil det stå færdigt – efter planen i 2025 – og række ud i tiden langt efter, vi ikke er her mere.

Lydinstallationen forstærker oplevelsen

Dodekalitten i Kragenæs på Lolland er en virkelig stor oplevelse.

Vi bevægede os rundt fra siddesten til siddesten og sugede stemningen til os. Der var, for os, en virkelig stor oplevelse.

Dodekalitten skaber med sine 7-9 meter høje stenstøtter, placeret i en cirkel på 40 meter i diameter, et rum i samklang med naturen. En installation af elektronisk musik/lyde, der kommer ud under 12 siddesten udfor hver figur, som skifter og harmonerer med hinanden, fuldender oplevelsen.

 ”Solkreds” er komponeret af Wayne Siegel og består af skiftende unikke elektroniske lyde, der skabes af et computerprogram med påvirkning af forskellige data som solopgang, solnedgang og tidevand. Dermed skifter lydene og stemningerne, og varigheden af lydene er uforudsigelige.

Dodekalitten indbyder til ro og refleksion!

Stedet indbyder til ro og refleksion!


Uforstyrret er bedst!

Dodekalitten er, forståeligt, blevet et tilløbsstykke. Vi var heldige at være der her først på sæsonen, hvor der kun var få mennesker (som var nogenlunde stille). Oplevelsen er størst, når man ikke forstyrres og kan suge lyde og skønheden til sig og have ro til refleksion eller til bare at læne sig tilbage og være og lade sig føre med.

Da jeg vågnede næsten morgen på båden, løb jeg en tur ved 8-tiden og fik en stund mere helt for mig selv deroppe – i solskin, fuglefløjt og med Dodekalittens magi. Det er en af de løbeture, jeg aldrig kommer til at glemme (og nu ved jeg forøvrigt, hvorfor området kaldes De lollandske Alper 🙂 )

Dodekalitten på Lolland er en stor oplevelse.

Du kan læse mere på Dodekalittens på hjemmeside.

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.