Kvindernes Kampdag – nye tider!

Der er sket en del bare siden sidste år, da jeg skrev et lille indlæg for at markere Kvindernes Kampdag! Krænkelserne har stået i kø siden, og der er endda blevet gravet en grøft internt mellem generationerne af kvinder. 

Da jeg i 2015 skrevet om dagen i dag, skrev jeg om taknemmelighed – om at stå på skuldrene af kvinderne i generationerne før mig. Og om min oldemor, der i sin levetid oplevede noget så basalt som at få stemmeret! Jeg er stadig dybt taknemmelig over den tid, jeg lever i.

Sidste år nævnte jeg vores “i-landsproblemer”, og at kvindekampen ikke fyldte så meget. Jeg skal love for, at den er blusset op igen! Der er blevet renset ud blandt de lumre mænd – og dem, der er værre – siden sidst. Dem, der tror, at de rask væk vanemæssigt kan overskride andres grænser, fordi de sidder i en magtposition.

Verden er Woke!

Midt i en Corona-tid er verden for alvor blevet bekendt med begrebet Woke! Det kan vi, også os over 50, godt begynde at vænne os til. Og gudskelov for det! Det kan kun gøre verden til et bedre sted at være vågen og opmærksom overfor uretfærdigheder.

Selvom jeg personligt godt kan tænke, et en hånd på et lår eller et klap bag er en kende for lidt at føle sig krænket over (læs evt. indlægget Generation Krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti), og at vi skal passe på, at det hele ikke kammer over, så synes jeg alligevel, at der er nogle seriøst seje unge kvinder derude!

Måske taler det ind i en skamfølelse hos tidligere generationer over, om vi har fundet os i for meget, når vi siger, at de yngre kvinder klynker over for lidt.

Føler de sig forulempet, så føler de sig forulempet!!! Sådan er jeg efterhånden begyndt at tænke. Og FINT, at også lummergøjene bliver stoppet. Det klæder i bund og grund ikke noget at opføre sig sådan.

 

Begrebet Woke stammer fra USA og henviser til holde sig vågne og på vagt overfor sexisme, racisme, homofobi og alle former for social uretfærdighed. 

 

Jeg føler mig stadig taknemmelig over at stå på skuldrene af generationerne før mig. Men jeg kan samtidig glæde mig over den nye generation af kvinder, der rusker godt og grundigt op i tingene – og de står i dag på en platform af sociale medier, der gør, at de ikke behøver at lide i stilhed.

Det betyder ikke, at de ikke kommer fra et godt og priviligeret udgangspunkt, hvor andre har kæmpet før dem! Men det betyder heller ikke, at vi ældre kvinder ikke kan kigge på de unge og hylde dem for at være så seje og bevidste, som de er. De finder sig ikke i noget! Og det kan i sidste ende komme os alle til gode.

God kampdag allesammen!

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.