Vi kan ikke nå det hele. Fire råd til at skabe mere overskud!
Har du også mange ambitioner for dig selv og alt for meget, du gerne vil i forhold til antallet af timer i døgnet? Vi har så mange gode intentioner for os selv, at vi tit ender i stress over, at det ikke kan lade sig gøre at nå det hele. Måske når man endda ingenting, fordi det hele bliver for overvældende. Her får du mine råd til at skabe større overskud.
Mange af os vil det hele – være i god form og være sunde, udvide vores horisont, have succes med det, vi laver, pleje vores netværk, være en god partner, gode familiemedlemmer og venner, have et dejligt hjem, lave lækker mad, være velplejede….alt imens vi også lige skal støvsuge, vande blomster, gå med hunden, vaske, stryge og ordne haven. Og selvfølgelig hygge os og have det sjovt ind imellem.
For nogle af os – jeg kan kun tale for mig selv – er ambitionerne nok også lidt for høje. Og aktiviteterne og opgaverne er så mange, at de ender med at overvælde os, så vi giver op på det og bliver utilfredse og føler os mere eller mindre konstant på hælene og har dårlig samvittighed.
Selv står jeg overfor at gå i gang med et nyt studie, og der skal simpelthen skabes tid og plads til det. Det bliver en kæmpe ny prioritering for mig, så jeg er gået seriøst til værks for at få styr på min tid og mine prioriteter.
1. Find ud af, hvad der betyder mest for dig!
Prøv at reflektere grundigt over, hvad der betyder allermest for dig og gør dig glad. DIG, ikke andre!
Måske kører du på autopilot i din rytme og dine tanker og prioriteringer, men hvad gør dig egentlig mest tilfreds? Måske er der noget, der ikke længere giver dig så meget, eller måske gør du ting, fordi du plejer at gøre det eller er styret af nogle forventninger fra enten dig selv eller dine omgivelser.
Det kan være sundt at ryste pose og få en ny bevidsthed om, hvad du bruger din tid på, og hvad der bringer mest glæde og mening for dig. Måske er der noget eller nogen, der skal skippes for at give plads til noget andet. Måske er der nogle opgaver, der kan udliciteres eller nedprioriteres og overkommes lidt lettere.
2. Få overblik over tiden og få overstået det sure først!
Jeg er ikke ligefrem hundredemetermester i struktur og faste rutiner. Det har måske nok nogle fordele at have den form for personlighed, men en smule mere struktur vil ikke skade for mit vedkommende og vil helt sikkert frigive mere tid og gøre mig mindre presset. Desuden er det sundt at få et klart overblik over, at man rent faktisk kun har 24 timer i døgnet til sin rådighed! Især, hvis man har tendens til at lide at tidsoptimisme.
Det lyder måske skørt, men jeg har prøvet at lave et skema over en uge. Et skema over alle de vågne timer, der er til rådighed mandag til søndag. Med alle de opgaver, der jo bare skal løses, lige fra at arbejde og lave mad og gøre rent til at gå med hunden – og med alle de ting, jeg derudover gerne vil have tid til derudover. Bare for at se det sort på hvidt, hvor presset det er, når man gerne vil det hele og prøver at stoppe alt fra indkøb, madlavning og tøjvask til yoga og løb derind. For så meget tid er der jo heller ikke!
Det giver syn for sagen, at det er nødvendigt at gå til punkt 1 og prioritere og finde ind til det vigtigste, som man så kan lave med glæde, nærvær og overskud.
Dernæst kan overblikket bruges til at skabe nogle sunde rutiner. Alt behøver ikke gå efter en snor, men det skaber luft og overskud at få overstået de sure pligter først – og samtidig få tid til at lade op, slappe af og reflektere.
3. Skab åndehuller og stop de urealistiske krav
Når, vi nu for alvor har fået øjnene op for, hvor hurtigt timerne bliver besat, er det også på tide at stoppe med at slå os selv i hovederne med alt det, vi gerne vil leve op til.
Nu har vi prioriteret, og vi har struktureret lidt bedre, så er det tid til at nyde det overskud, det forhåbentlig bringer med sig.
De urealistiske krav, der gør os konstant utilfredse og stressede over os selv og vores indsats, kan pakkes væk. Sørg for, at der er nogle åndehuller – og plads til spontanitet i løbet af dagen eller ugen. Så bliver der overskud til at reflektere videre over det liv, vi ønsker os, og til at gå efter det.
Overblikket, overskuddet og de små daglige rutiner, giver nemlig både mulighed for at få noget fra hånden og til nye tanker og ny energi.
4. Lær at monotaske
Noget af det, jeg selv tænker en del over i øjeblikket er monotasking. I bogen Det hele handler ikke om dig, om stoicisme, hæftede jeg mig meget ved det at være mere koncentreret og omhyggelig der, hvor man er. Og at man kan udrette meget, hvis man fokuserer i bare 20 minutter.
Især vi kvinder har altid pralet meget af vores evne til at multitaske, og selv er jeg ekspert i at være over det hele på een gang. Men det er i virkeligheden stressende og ikke særlig effektivt.
Når vi monotasker, når vi mere på mindre tid. Dermed bliver der tid til at slappe af, og lade hjernen slappe af. Ved at gøre bestemte ting på bestemte tidspunkter – fx besvare mails eller beskeder – så tager vi mere kontrol og bliver mindre stressede og mere effektive. Det tager hjernen et kvarter at skifte fokus, så der er al mulig god grund til at holde os til een ting ad gangen eller samle opgaver, der minder om hinanden i bestemte dedikerede tidsrum.
Så det er meget simpelt – prioritér, strukturér, fokusér. Så skaber du overblik og kan glæde dig over alt det, du når inden for de realistiske rammer og mere overskud til alt det, der betyder allermest for dig ♥
Spændende indlæg 🙂
Med årene har jeg lært at slappe mere af og tage en ting af gangen og lære sige pyt.
Min mands motto var altid: “Ting tager tid” og “Du kan ikke redde hele verden” mm.
Jeg har delt min dag ind i rytmer og går efter en huskeliste, hvor jeg krydser af når delmål og mål er nået – det giver mig lidt luft.
Når du skriver om at monotaske så er det faktisk ret fornuftigt, netop fordi vi mennesker ikke kan koncentrere os i for lang tid af gangen og slet ikke om tusinde ting på en gang.
fokuseret opmærksomhed når vi nok længst med 🙂
Tak for et klogt skriv og en smuk dag ønskes du herfra 🙂
Kære Tina,
Tusind tak for feedback!
Det lyder som nogle fornuftige leverregler. Selv er jeg også begyndt at prøve at inddele dagen i 2-timers intervaller for at prøve at få overblik over, hvad jeg godt kunne tænke mig at få plads til hvornår 🙂 Og så må vi bare huske, at vi kun kan nå, det vil kan nå – og sænke kravene til os selv.
Kærlige hilsner og god dag
Jeanette