,

Sårbar – find friheden i det uperfekte!

Sårbarhed er et populært psykologisk begreb, ikke mindst efter, at den amerikanske forsker Brenée Brown har formidlet det i sine populære Ted Talks. Med inspiration herfra har Ulla Hinge-Thomsen udgivet bogen “Sårbar – Find friheden i det uperfekte”, som tager dig igennem emner som skyld og skam, selvværd og selvtillid, og hvad det vil sige at kunne være med din sårbarhed og derigennem opnå større autencitet, styrke og nærvær.

Ulla Hinge-Thomsen "Sårbar - Find friheden i det uperfekte", som tager dig igennem emner som skyld og skam, selvværd og selvtillid, og hvad det vil sige at kunne være med din sårbarhed og derigennem opnå større autencitet, styrke og nærvær.

Bogen vil give dig en forståelse af, hvad sårbarhed betyder i psykologisk sammenhæng. Der er nemlig ikke noget negativt, svagt eller udsat ved at være sårbar. Tværtimod ligger der en enorm styrke i at være i stand til at mærke og give udtryk for de sider af os, som kan føles svære, uperfekte eller skamfulde – og en vigtig nøgle til bedre kontakt med både dig selv og andre. De sider, som ikke passer ind i glansbilledet og facaden, men findes som et vilkår i os alle, når vi fx bliver usikre, flove, bange for en afvisning, trætte, forlegne, kede af det eller har brug for hjælp.

At være i sårbarheden gør os til hele, autentiske, gladere og friere mennesker, der har lettere ved at opnå lykke i livet.

Jeg har beskrevet sårbarhed fornyligt i et indlæg om at kunne tage imod gaver og komplimenter. Her kan du også se Brenée Browns foredrag om sårbarhed.


Det kræver styrke at være sårbar

Hvis vi lukker af for sårbarheden, risikerer vi også at lukke af for noget af det, som kan give glæde og mening i vores liv. Vi prøver at fremstå perfekte og ufejlbarlige, sætter ikke grænser eller giver ægte udtryk for, hvordan vi har det eller hvad vi har behov for. Vi mister både det at kunne være den, vi er og tro på, at det er nok – og det at være i en autentisk kontakt med andre.

Det kræver mod at være sårbar! Nogle gange må vi risikere vores plads i flokken for at sige vores mening, udtrykke vores behov, sige fra og kunne være os selv. Vi må risikere skuffelse og tab for at kunne være glade og forventningsfulde og turde håbe. At turde elske selvom al kærlighed indebærer et tab.

At kende sin sårbarhed og blive stærk er bl.a.: “At modarbejde perfektionismen i erkendelse af, at den hverken skaber lykke for det enkelte menneske eller bedre forbindelse mellem mennesker”.

Skyld og skam

Sårbarhed hænger ofte sammen med skyld og skam. I bogen lærer du bl.a. at skelne mellem de to – skylden, der er relateret til det, vi gør, og skammen, der handler om den, vi er. Skammen er lammende, men ved at kende til sårbarheden, vil du forstå at tale om skammen, hvis og når den opstår, fordi dialog opløser skammen.

Hvis vi er villige til at begå fejl og stå ved os selv – også de mindre “gode” sider, kan vi være os selv og tage ansvar for vores egne grænser.
Vi opnår et større selvværd og en tilpashed med os selv.

 

Sårbarhed er et stort emne, og jeg kan anbefale dig at læse bogen, hvis du gerne vil lære mere – også gennem praktiske eksempler og forfatterens egne erfaringer. Fx om dosering af sårbarhed, for det er jo naturligvis ikke overfor alle og i alle situationer, man skal vise den. Om sårbarhed i relation til sociale medier, i professionelle sammenhænge, om at rumme andres sårbarhed, om sårbarhed i relationer og meget mere.

Sårbarhed – find friheden i den uperfekte fås hos Saxo her. (reklamelink)

2 kommentarer
 1. Tina
  Tina siger:

  Et rigtig spændende emne og hvis bare vi kunne få det til at sprede sig som ringe i vandet 🙂
  Vi har desværre fået en situation, hvor mange ikke gider “svaghed” eller “at man ikke bare fremstår perfekt og har styr på verdenssituationen”, man kan simpelthen blive vraget hvis man ikke er stærk og har styr på det – med andre ord blive vraget, hvis man ikke er “Fit for fight”
  Mange unge går rundt med stress pga det store pres verden ligger på dem, med at skulle klare det hele og fremstå stærk.
  Jeg husker en aften for nogle år siden, min datter og jeg var i Det Kongelige Teater til Vild med Dans og der skal kræftsyge vise styrke og danse, for at få danseglæde kan jo næsten trylle en rask og man kan for en stund glemme kræften!!!!!!!
  Så blev min datter så syg og dårlig og skulle kaste op og ligge ned (intensiv kemo gør dumme ting i kroppen, kræft gør dumme ting i kroppen), vi måtte gå ud og finde en sal bag et stort forhæng og være lidt i fred.
  Vild med dans folk og pressen fandt os, og jeg måtte forklare, hvor syg min datter var med kræft, det kom åbenbart meget bag på dem, hvor syg man kan blive med alvorlig kræft.
  Bagefter stod en af de unge kræftsyge dansere frem og fortalte pressen hvor hårdt det er, at skulle danse når man er så syg.
  Det ville de slet ikke høre om og slet ikke skrive med ind i billederne og historien.
  Så er det jo også svært at få lov at være sårbar!!!!!!!!!!!!!!!

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Tina,
   Tak for din fine kommentar. Det gør mig ondt med din datter. Jeg håber, det går det rigtige vej.

   Sårbarhed er jo mange ting og et stort emne, og som alvorligt syg er man jo virkelig udsat. Nogle mennesker ved måske ikke, hvordan de skal rumme det, og derfor skal sårbarheden generelt også doseres i forhold til hvem og hvor meget, man deler. Desværre kan man ikke styre, hvordan ens sårbarhed bliver modtaget, og det kræver mod og styrke at vise de mindre stærke og “positive” sider. I din datters tilfælde er der jo ikke rigtigt noget valg, og det gør ondt, når man ikke bliver imødekommet.

   Men, havde hun ikke haft mod til at være i sin sårbarhed, var I måske slet ikke kommet afsted i første instans og få oplevelsen. Måske havde hun valgt at gemme sig væk derhjemme. Måske var I taget hjem i stedet for at tage en pause.

   Det er meget interessant, at du tager sårbarheden op i et større perspektiv. Jeg tror, du har ret i, at der er et stort ydre pres for at fremstå perfekt i dag med bl.a. Sociale Medier, hvilket bogen også tager fat på. Der er heldigvis også en modtrend, hvor “uperfekthederne” vises frem. Men uanset hvad, så gør det emnet sårbarhed og det at finde sin lykke, styrke og glæde ved at stå ved sig selv med alt, hvad man er, endnu mere aktuelt.
   Det kan man kun håbe, at rigtigt mange vil tage til sig til glæde for dem selv og deres omgivelser. For jo mere uperfekte, vi tør fremstå, jo mere ægte er vi, og så breder det sig, som du siger, måske som ringe i vandet.

   Mange kærlige hilsner
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.