Tre gode bøger, jeg læser lige nu!

Jeg læser – og lytter – stadig til skønlitteratur, selvom det mest bliver til fagbøger i forbindelse med mit studie. I litteraturen findes der jo også store kilder til inspiration, indsigt, medmenneskelig forståelse og empati – og her får du mine sidste nye anbefalinger.
En fantastisk biografisk roman af Jesper Stein, et nutidigt drama om venskab og kærlighed af Karin Slot Christiansen. og endelig det nye essay af eminente Søren Ulrich Thomsen.

Når jeg nu ser på de tre seneste bøger, jeg har læst – faktisk er jeg netop i gang med Søren Ulrich Thomsen – så er der i dem alle en vinkel, som er aktuel for en psykoterapeutstuderende. Eller også bliver det oplagt at læse terapeutiske emner ind i nærmest alt, hvad jeg hører og ser. Det er jo også noget af dét, som litteraturen kan, udover at underholde os, at give indsigt i andre menneskers tanker og virkelighed. Her får du tre anbefalinger til bøger, som på forskellig vis har givet mig noget.

Rampen af Jesper Stein

 

Rampen er en medrivende, indsigtsfuld og velskrevet familiehistorie, som jeg ikke kunne lægge fra mig.
Jesper Stein, der er kendt som succesfuld krimiforfatter, tager os i “Rampen” tilbage til firserne og hans ungdom og opvækst i Risskov. I en familie, der krakelerer, da hans far efter 29 års ægteskab forelsker sig i en af sine gymnasieelever og dermed efterlader Jesper til at være sin mors støtte og (alt for) fortrolige og vidne til hendes sorg og alkoholmisbrug.  Ved siden af kæmper han med at finde sin egen vej i ungdomslivet, skolen og kærligheden.
Også hans far, den kendte og feterede forfatter, litteraturkritiker og gymnasielærer Finn Stein Larsen, betaler med tiden en pris for sine valg og ender også sine gamle dage i et voldsomt alkoholmisbrug.

Rampen er en medrivende, indsigtsfuld og velskrevet familiehistorie, som jeg ikke kunne lægge fra mig.
En autobiografi om svigt og om hvordan det at finde trøst i alkohol gentager sig fra generation til generation.

Find Rampen her hos Saxo(reklamelink)

Fuglene synger baglæns af Karin Slot Christiansen

 

Bogen er underholdende, beskriver rammende forskellige mennesker og viser, hvor forskelligt livet kan forme sig på både godt og ondt.

“Fuglene synger baglæns” er Karin Slot Christiansens debutroman om at træffe valg i livet, om at leve med dem, om venskaber og om at finde og stå stærkt i sig selv.
En roman, der går i hjertet på mig, fordi den bl.a. fortæller, hvad god terapi i den forbindelse kan betyde. (Karin Slot Christiansen kan i den grad selv, men er i øvrigt gift med B.S.)

Vi møder de to hjerteveninder i 30’erne, Katrine og Vicki, der er gået hver deres retning i livet – den ene hjemme i Vestjylland på en svinefarm som hjemmegående med mand og børn. Den anden er tv-journalist i København og kæreste med en succesfuld, men også notorisk utro og sexafhængig mand. De drømmer hver især om noget andet, end de har, og kommer ud i desperate, modige og svære situationer, der kommer til at sætte både deres tilværelser og venskab på spil.

Bogen er underholdende, beskriver rammende de forskellige typer og viser, hvordan livet kan forme sig på både godt og ondt. Den kan hen ad vejen måske virke en smule triviel, men den er ikke så forudsigelig, som du måske først kan tro!

Find Når fuglene synger baglæns her hos Saxo. (reklamelink)

Store Kongensgade 23 af Søren  Ulrich Thomsen

 

Den kommer til at stå på min reol, hvor jeg vil læse den igen og igen. Jeg lytter faktisk også til den, så fint oplæst af Niels Skousen.

Den store, kritikerroste forfatter Søren Ulrich Thomsen har netop udgivet sit erindringsessay “Store Kongensgade 23”, og jeg måtte købe bogen så hurtigt, jeg kunne få fat i den.
Der findes ingen som ham, der i skarphed i både pen og intellekt kan beskrive livet og menneskene omkring ham.
At læse ham er som at drikke den ypperste vin og spise de bedste delikatesser. Hvert ord og hver linje må smages på og nydes i andægtighed.

Også her er mit psykoterapi-hjerte glad over at læse, hvordan hans mor i halvfjerdserne kommer ud af årelangt medicinforbrug og indlæggelser på sindssygehospitaler den dag en psykiater blot begynder at se hende og tale med hende.

Store Kongesgade 23 er et erindringsessay af den store forfatter, der nu en i alder af 65 skriver om aldringen, tab og om frygten for alderdommen. Som altid skarpt, hjerteskærende, humoristisk, tankevækkende, ekvilibristisk.

 

 

“….frygter jeg også at leve så længe, at jeg til sidst sidder alene tilbage på Solhjemmet og stirrer ned i en adressebog, hvor alle de kære navne er streget ud, mens de afskyeligste røvhuller stadig går lyslevende rundt og griner lige op i ansigtet på Guds uforståelige dispositioner.”

 

Den kommer til at stå på min reol, hvor jeg vil læse den igen og igen. Jeg lytter faktisk også til den (på Saxos app), så fint oplæst af Niels Skousen.

Find Store Kongensgade 23 her hos Saxo. (reklamelink)

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.