K-beauty – hvad kan vi lære af de koreanske kvinder?


K-beauty
– du er sikkert stødt på det før! Den store hudpleje-trend, der kommer fra Sydkorea, hvor kvinderne er kendte for deres ekstremt smukke, nærmest fejlfri, hud.
De sydkoreanske kvinder går virkelig all in på deres hudpleje. De bruger langt mere tid på den, end vi gør i Vesten, og deres daglige rutiner omfatter mange flere forskellige trin og produkter. Typisk taler vi om en ti-trins rutine, som nok kan virke uoverskueligt for de fleste af os, men så har vi jo heldigvis lov tage det til os, som vi synes giver mening for os. Og mange af tingene har faktisk allerede sneget sig ind, måske er du bare ikke klar over, at de stammer fra K-beauty.

Ti-trins rutinen

Det kan lyde voldsomt, men ti-trins rutinen er faktisk langt hen ad vejen noget, som jeg selv har taget til mig. Måske ikke hver evigt eneste dag, og måske ikke alle ti, men elementer som olierens, dobbeltrens, serummer, essenser, masker og peelinger har sneget sig ind hos mange af os, og sheet masks er efterhånden heller ikke fremmede for de fleste.

Har du mod på at gøre lidt ekstra ud af din hudpleje hver dag, så kan jeg love dig for, at resultatet ikke udebliver!

Du har garanteret allerede udvidet dit hudpleje-repertoire med flere end de få ting, man typisk brugte “i gamle dage”. Dengang bestod rutinen for de fleste af en rens (creme, sæbe eller rensemælk), en skintonic og en creme. I dag har de fleste i alt fald kendskab til serummer, masker, koncentrerede vitaminer og de nye essenser. Men lad os se på de ti trin.
koreansk ti trins rutine

De koreanske produkter, som jeg viser som eksempel, er fra et af de nyeste K-beauty brands i Danmark, Klairs, som er højkoncentrerede, prisvindende produkter, som arbejder naturligt og effektivt på huden med virkningsfulde ingredienser – og så er det uden farvestoffer, alkohol, parabener og parfume og passer også til følsom hud.

Du behøver, som sagt, ikke at benytte dig af alle ti trin, men der er bestemt inspiration at hente, og jeg skal prøve at trække de ting frem, som jeg selv har erfaring med giver bonus for hudens glathed og udstråling.
En tommelfingerregel er i øvrigt generelt altid at starte med de tyndeste konsistenser!

K-beauty Trin 1: Oliebaseret rens

klairs olierens k-beauty

En god hudpleje starter med en grunding rens i gode effektive produkter, der samtidig gerne må tilføre noget godt for huden. I Asien foregår det i ikke bare eet, men i to trin, altså det, der hedder dobbeltrens. Først med oliebaseret og derefter vandbaseret rens.

Den oliebaserede rens har jeg selv brugt i mange år og det er en af de ting, jeg varmt vil anbefale. Brug den til at massere huden, hvor olien mildt trækker alle urenheder ud og efterlader huden silkeblød og velplejet.
Når vi taler K-beauty og al den spændende hudpleje fra Asien, så skal vi i øvrigt ikke glemme J-beautyen! Den japanske skønhedspleje, som for mit vedkommende bliver anført af stjerneprodukterne fra Sensai med silke. Netop Sensais Purifying Cleansing Oil har jeg sværget til i mange år (og har skrevet om den som en af mine skønhedsfavoritter tilbage i 2016 – de holder i øvrigt stadig, og du kan læse om dem her).

sensai olierens
Der findes ikke nogen olierens over Sensai, hvis du spørger mig, men Gentle Black Deep Cleansing Oil fra Klairs kommer faktisk op i nærheden af den.

K-beauty Trin 2: Vandbaseret Vask

Trin to er endnu en rens, denne gang med et vandbaseret produkt, i form af en creme eller en skum, der fjerner det sidste snavs og gør huden spejlblank og glat.
Skal det gå hurtigt, så vælg een af tingene efter behov, men en dobbeltrens ind imellem gør altså underværker for din hud.

Det behøver jo ikke nødvendigvis være et koreansk produkt. Lige nu er min favorit den helt nye renseskum fra pHformula, som er sæbefri og noget af det blødeste, man kan forestille sig. Den renser effektivt, men har derudover en anti-age effekt og helende, beroligende og fugtgivende egenskaber. Den indeholder bl.a. et aktivt mineralkompleks (kobber, zink og magnesium), der er med til at opretholde en sund balance i huden. Igen og igen kan jeg kun gentage, at det er en kæmpe gevinst i at vælge renseprodukter, der giver noget ekstra – og så bruge tid på at bruge dem!

gode renseprodukter

K-beauty Trin 3: Peeling

Peelinger er noget af det allerbedste, du kan tilføre i din hudplejerutine, hvis du ikke allerede peeler/exfolierer i forvejen. Det fjerner døde hudceller og forbereder huden på at optage fugt og effektive serummer, essenser og cremer. Men bruger du peelinger med syre får du ydermere en stimulering af cellefornyelsen. Endelig får du den flotteste klare udstråling!

Peelinger er simpelthen et must! Jeg bruger det selv hver eneste dag, og det kan min hud sagtens tåle. Det er også en ting, jeg siger igen og igen – og du kan læse meget mere om det i mit indlæg her om, hvor jeg fortæller om, hvordan jeg holder huden ung.

Du kan også vælge en kraftig peeling 2-3 gange om ugen, men jeg foretrækker altså også daglig brug af syre og også gerne kombineret ind imellem med en mekanisk exfoliering med små korn – eller med enzymer fra fx Nimue, som du kan læse om indlægget her.

nimue enzympeeling

Der kommer jo hele tiden nye spændende produkter på markedet, der kombinerer tingene og gør det hele meget lettere. Denne helt nye essens fra Exuviance giver både en mild daglig exfoliering, ekstrem fugtgivning og en probiotisk balancering og beskyttelse af huden.

exuviance toner

Også Filorga har udviklet en super nem og effektiv løsning i form af deres Oxygen-Peel til daglig pleje med syre. Den indeholder 6 forskellige AHA-, BHA- og PHA-syrer, der tilsammen giver en glattere og mere finstruktureret hud med en mere ensartet og klar udstråling.  Igen en super let løsning i det daglige, hvor den påføres med en vatrondel og virkelig går ind og giver en smuk og klar udstråling efter kort tids brug.

filorga syre peel

K-beauty Trin 4: Toner

k beauty

I vores del af verden har en toner været set som en skintonic til at fjerne kalk og resterende snavs og renseprodukt. I K-beautyen er toneren igen et step, som tilfører noget mere i form af næring og fugt og genoprettelse af pH-balancen.

En rendyrket og meget lækker koreansk toner ser du her fra Klairs. Tonere giver – trods den vandige konsistens – ekstra meget fugt i dybden, balancerer pH-værdien og beroliger huden.
Det er et tyndflydende produkt, der hældes ud i håndfladerne og klappes ind i huden.

Exuviance, som jeg viste ovenover, har sendt en hybrid mellem toner, essens og peeling på markedet.

K-beauty Trin 5: Essence

Essenser er yderligere et step. Personligt ville jeg nok bruge enten en toner eller en essens, men de koreanske kvinder tilfører lag på lag af fugt og pleje. Vandige konsistenser efterfølges af de lidt tykkere. Essenserne er mere tyndtflydende end serummer og mindre koncentrerede. De er skabt til at giver yderligere fugt og forberede huden på optagelsen af serum. Slet ikke dumt. Du kan læse mere om, hvad vi skal med essenser i indlægget her.

K-beauty Trin 6: Serummer og specialprodukter

Trin 6 omfatter højkoncentrerede specialprodukter i form af serummer, ampuller, cremer eller dråber. Her tilføres de meget aktive ingredienser, der går målrettet ind på individuelle behov som rynker, linjer, spændstighed, pigmentpletter og tørhed. Serum har vi efterhånden kendt længe og taget til os som et fast trin i hudplejen morgen og aften før fugt og cremer. Serummer er ofte dyre, fordi de indeholder høje koncentrationer af aktive ingredienser.

På billedet ser du Klairs Midnight Blue Night Activating Drop, som er et særligt serum til natten, der har et meget koncentreret indhold af peptider, der bekæmper alderstegn.

I forhold til tidligere er det efterhånden slået meget igennem, at bruge meget avancerede produkter i dette step – bl.a. koncentrerede vitaminer.
Her ser du Klairs Pure Vitamin C, som indeholder 5% Aascorbinsyre, dvs. c-vitamin. C-vitamin bidrager til dannelsen af kollagen i huden og derudover til en mere ensartet hudtone og en fin glød.
C-vitamin er endnu en af de ting, som jeg anbefaler, at man bruger nogle gange om ugen. Du kan også bruge det som en intensiv kur ind imellem – den kan du læse mere om, hvordan du gør i dette indlæg om at booste din hud med c-vitamin.

klairs k-beauty
A-vitamin er anerkendt som det nok mest veldokumenterede middel mod linjer og rynker. Det bruger jeg selv rigtigt meget af for tiden, hvilket jeg snart kommer tilbage til. Det er ekstremt virkningsfuldt, hvis du vil opnå en glattere hud med en smuk glød.
Så jeg kan klart anbefale et kraftigt retinolprodukt. Nogle gange om ugen eller gerne hver dag (de fleste foretrækker at bruge det om aftenen), hvis du har mod på det. Det kan være, at du har sart hud, og din hud gradvist skal vænnes til det. Det og meget mere kan du læse om i dette indlæg om A-vitamin i hudplejen, hvor jeg også anbefaler nogle gode produkter.

K-breauty Trin 7: Sheet Masks

Det vil nok være lidt af en overdrivelse – og en dyr fornøjelse – at bruge sheet masks hver dag! I virkeligheden er de samme aktive ingredienser, som du finder i essenser og serummer m.v. i step 5 og 6, men som intensive masker, du kan bruge efter behov en gang i mellem, når du har brug for ekstra fugt eller et boost. Måske noget ekstra opfyldning før en fest.

De fleste masker skal sidde i 15-20 minutter, hvor de giver en stor virkning og virkelig efterlader huden flot, nærmest som efter en ansigtsbehandling.
Du skal dog også regne med en investering på omkring 100 kr. hver gang for de gode sheet masks.
En af de vildeste, jeg har prøvet er denne Un-Wrinkle fra Peter Thomas Roth. (6 stk. 725 kr.)Peter Thomas Roth sheet mask

Det nyeste inden for sheet masks står FOREO for med deres nye UFO, der er placerer selve den gennemvædede maske på en lille pulserende maskine i stedet for på ansigtet. Dermed tager det kun 90 sekunder, og inkluderer også varme og forskellige farvet lys. Her koster en maske kun 30 kr., men der skal investeres i det lille apparat. Det kan du læse alt om her.

K-beauty trin 8: Øjencreme

Her er de fleste igen på hjemmebane, hvor øjencremen er blevet en del af den gængse rutine. For nogle et ekstra step, som de foretrækker at springe over, mens det for andre er et must at pleje den noget mere tynde og delikate hud omkring øjnene med et specialprodukt.

Har du udfordringer med mørke eller hævede øjenomgivelser, kan du finde produkter med særlige egenskaber netop til det. Jeg kan fx nævne den nye serie DermAbsolut fra Avéne, der netop sætter ind på disse ting, foruden at virke opstrammende..

øjencreme mod mærke rande

Du kan læse mere i dette indlæg om øjencreme – om det virkelig er nødvendigt – og se flere eksempler på gode produkter. Bl.a. en (dyr) øjenmaske, der giver fuldstændigt glatte øjenomgivelser.

K-beauty trin 9: Dagcremer og Natcremer/Natmasker

Vi nærmer vi os afslutningen på det koreanske hudplejeregime. Nu gælder det masser af fugt og en forsegling af huden og de foregående produkter. Dagcremen er også vigtigt for at lægge en beskyttende barriere på huden, så den er godt beskyttet mod vejr, vind og forurening i løbet af dagen. I de gode hudplejeserier har cremerne et indhold af de effektive ingredienser, der virker opstrammende og cellefornyende.

Til natten, hvor huden regenerer 8 gange hurtigere end om dagen, giver det mening at give huden en ekstra potent creme – og deciderede natmasker ser vi flere og flere af. I løbet af foråret bliver der lanceret nogle rigtigt spændende natprodukter, bl.a. fra Filorga, der har tilsat søvnhormonet melatonin i deres creme. Men det vender jeg tilbage til.
Blot for at sige, at aftenplejen af huden er en god investering – og en god natcreme ligeså.

Du kan læse meget mere om det emne i dette indlæg om søvn og om natcremen Sound Sleep Cocoon fra Dermalogica.

K-beauty trin 10: Solbeskyttelse

De koreanske kvinder er nærmest hysteriske med solbeskyttelse, og det spiller ganske givet en rolle i opnåelsen af deres smukke og glatte hud. Er der noget, der giver linjer og rynker, så er det solskader!
Det er meget sigende også koreanerne, der har opfundet BB cremen. BB cremer kender vi alle som de lette farvede cremer med indbygget fugtpleje og et højt solfaktorindhold (de kom godt nok helt oprindeligt fra Tyskland, men det blev koreanerne, der videreudviklede dem og gode dem populære).
Anyway, husk nu at slutte af med solbeskyttelse, før du går ud om morgenen – særligt, hvis du tager de gode råd til dig om at bruge syrer, C-vitamin og ikke mindst Retinol. Og særligt i sommerhalvåret naturligvis.

Du kan naturligvis bruge en god plejende solcreme til ansigtet under din makeup. Eller en dagcreme med solfaktor. Mulighederne er mange, så der er ingen undskyldninger.

Vil du have en let farvet solcreme, som du kombinerer solbeskyttelse og makeup i eet, så er nogle af de bedste efter min mening fra pHformula, som har både en C.C. Cream og en compact foundation med solfaktor.

phformula farvet foundation

Derudover er jeg nød til at fremhæve denne Smart tone solbeskyttelse fra mærket ZO Skin Health. Det er et mærke, jeg snart kommer til at fortælle mere om, fordi jeg er i gang med at teste det i stor stil. Produkterne kan kun fås på medicinske hudplejeklinikker, bl.a. Retouch i København, og er generelt meget virkningsfulde og avancerede.
Jeg har aldrig oplevet en lignende solcreme, som denne, der lægger sig så smukt – og ikke mindst mat og naturligt dækkende – på huden. Derudover giver den en bred beskyttelse mod UVA, UVB og infrarødt lys i 12 timer. Den indeholder desuden melanin, som beskytter mod det blå lys, der menes at skabe flere fri radikaler.

zo skin health solbeskyttelse

 

♥♥♥♥♥

 

Som du kan se, er der mange ting at lære fra de koreanske kvinder og den såkaldte K-beauty. Der er ingen, der siger, at vi alle skal tage det hele til os, og slet ikke hver eneste dag, men der er mange gode ting at tage ved lære af, hvis man vil have en hud med en smuk og ensartet udstråling og en gennemnæret, glat og mere fast hud.

De vigtigste ting, du kan supplere en basishudpleje med, er:

♥ Omhyggeligheden med den dobbelte rens, eller måske bare en enkelt grundig rens, hvis du synes, det andet er for meget. Du kan også veksle mellem en oliebaseret og en vandbaseret rens efter behov. Men brug noget, der tilfører huden noget og vær grundig!

♥  Peelinger! Det gør en verden til forskel, hvis du får fx syrer ind i din daglige hudpleje.

♥  Specialprodukter med høj koncentration. Brug en god serum, men også meget gerne koncentrerede c-vitaminer og retinol, hvis du vil tage et ekstra step opad i din hudpleje. Du finder forslag til produkter og links til mere information længere oppe i indlægget.

♥ Solbeskyttelse som minimum altid i sommerhalvåret.

 

Se flere indlæg

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.